Dobrý deň. Už asi piaty rok trpím ekzémom na rukách, medzi prstami a na hánkach prstov. Začalo sa to na jednej strane prsta ľavej ruky, postupne sa to rozširovalo, teraz som v štádiu, kedy to mám na obidvoch rukách. Vystriedala som už štyroch dermatológov, plánovala som odísť aj od poslednej dermatovenerologičky, no zavrhla som to, lebo som pri nej najdlhšie a najlepšie ma pozná a o.i. si myslím, že je to u každého kožného "o tom istom". Počas terapie som vystriedala množstvo kortikoidných krémov, v lekárni na recept robených krémov, mastí (spomeniem aspoň tie, ktoré som si zapamätala: U-Betacorton, Belo...(derm, gelt???), Advantan, Lipobase, názvy tých v lekárni pripravených nepoznám...). Boli mi robené testy na kvasinky, alergologické testy (som alergik na kovanol, látka, ktorá sa nachádza takmer v 99% drogérie, kozmetických prípravkoch, parfémoch), snažím sa týmto vyvarovať všetkému, čo by mi mohlo ekzém zhoršiť...t.j. všade používam ochranné rukavice, ešte aj vtedy, keď idem nabrať do odmerky prášok na pranie, aby prsty neprišli do kontaktu s práškom. O umývaní riadu ani nehovorím. Je to bludný kruh. Rozškriabem si to (aj keď všetkou silou vôle odolívam pár dní, no ten, ktá týmto ochorením trpí vie, že je to nepremožiteľný pocit nutkania na škriabanie a väčšinou sa to stane najmä vtedy, keď si to neuvedomím, poškriabem si to a už to neviem zastaviť). potom to mokvá, vytvoria sa chrasty a lieči sa to a stále dookola. je to strašne nepríjemné...a bolestivé. Ak máte podobné skúsenosti, podeľte sa, lebo ja už naozaj neviem, čo robiť s tými mojimi rukami. Zajtra idem urgentne opäť ku kožnej, pretože som si to bohužiaľ v noci (v spánku) tak rozškriabala, že dnes neurobím nič.Mokvá to a bojím sa, aby som túto pliagu nepreniesla tým mokom na syna, keď ho prebaľujem, alebo sa s ním hrám...Za všetky rady vopred veľmi pekne ďakujem.
Ekzém na rukách - poraďte čo robiť?
Dobrý deň, chcem sa s Vami podeliť o moju skúsenosť. Som atopik -alergik od detstva ekzem po celom tele. Teraz v dospelosti mi to ostalo len čo sa týka rúk zápästí, na prstoch na krku brada a medzi očami. Dlhé roky mi kožná predpisovala kortikoidy vyskúšala som asi každú druhúu vec volne dostupnu na trhu proti ekzému. Jediné čo mi nakoniec pomohlo je úplne obyčajná Calciova masticka z lekarne bielo modro ruzova Calcium pantotenat asi za 2 e z lekarne... ale miesta mi nesmu ostat suche,,, vzdy ked ostanu suche cloveka to laka aby si to skrabal... natieram si to pomerne casto... samorejme ze sa to neda vyliecit na 100% ... ekzem je viac menej boj na cely zivot ale je to neporovnatelne lepsie ako ked som uzivala kortikoidy nehovoriac o tom aky humus to je ....miesta treba neustale premastovat a samozrejme sa vyhybat tomu co vam skodi bez toho to nejde.
ahojte :) velmi Vam odporucam vyskusat krem Easy Milk a mydlo tekuté zlato s aloe vera, a mydlo hébé s nechtíkom.. su to TOP produkty mne tieto produkty pomohli zbavit sa ekzemu. Kazdy den som sa natierala s tym kremom mala som ekzem na rukach na nohach aj na tvari cize po celom tele co bolo nieco hrozne a ako som vyssie spominala natierala som sa s tymto kremom kazdy den a pouzivala tie mydla sa moj stav zacal zlepsovat a nakoniec ekzem uplne zmyzol. uz pol roka nemam ziadne priznaky ekzemu ale este stale pouzivam ten krem pretoze to je aj vyborne telove mlieko. produkty najdete na stranke -odkaz odstránený-
Vyskusajte urcite aj vam ppomoze :) niektore moje kamaratky tiez trpeli ekzemom a pomohli im produkty spomenute
Dobry večer na ekzemy velmi dobre pomaha Arganovy olej. treba kupit prave Bio olej. Určite pomože
Ahojte, mam syna, ktori trpi ekzemom a odkedy sme skusili krem ci mast Golden ointment sa mu to krasne hoji , mizne zacervenanie a svrbenie. Je mastnejsi ako ine no netreba ho vela a premasti . ja som ho pouzila viackrat ked som mala suchu plet ci tak a aj pomohlo pri akne...no skusit treba asi viac co komu pomoze..
Súhlasím, že morská soľ je určite dobrá, len si musíte dávať pozor, aby ste si "neprisypali soľ do rán". Nesmie sa používať, keď je ekzém v aktívnej forme
Mne pomohli zábaly z morskou soľou. Pri mori sa mi ekzém vždy upokojil, tak som si preniesla more domov
Pri takomto probléme je určite v neporiadku niečo vo vnútri. Je potrebné podporiť imunitu, dať si očistnú kúru, užívať niekoľko mesiacov vitamíny. Je to beh na dlhú trať ale rýchlo vám to nevylieči nič. Na akútne škriabanie mne pomáhali obklady z čierneho čaju alebo ľadové obklady. Pomáha to síce len na chvíľu ale pomože. Kozmetiku doporučujem len na citlivú atopickú kožu, žiadnu inú
Ja mám tiež ekzém, hlavne na rukách.
Mne pomáha čaj z kôry LAPACHA (aspoň si myslím, že je to práve ten, lebo okrem neho som v rovnakom čase začala piť aj rooibos a užívať riasu chlorelu).
A výsledky sú fakt neuveriteľné. Už dva týždne mám takúto "kúru" a neustále sa mi pokožka zlepšuje, nesvrbí (občas sa trošku ozve, ale to sa dá v pohode zvládnuť). Každý deň pijem 1 liter.
Kortikoidné krémy vôbec neodporúčam, pretože pri dlhodobom používaní naozaj poškodia pokožku.
tiez som par rokov, konkretne 15 exematicka, ale naj je Elocom mast, staci 2x denne netriet a mam pokoj znova na chvilu, v lete mi stale zmizne uplne, ale takto na jesen sa stale pripomenie :)