manželský stereotyp

Príspevok v téme: manželský stereotyp
martinuška

Ahoj,všetkým. Som už 20 rokov vydatá, ale mám iba 38 rokov. Manžel má 43. Máme deti vo veku 7 rokov, ale zdá sa mi, že nastal stereotyp, ale strašný. Môj svet sú už iba deti, ich aktivity, a manželov svet je práca, a potom je stále unavený. Ja neviem, ale ja som chytila druhý dych, študujem, chcem viac, práve teraz som mu navrhla, aby sme začali chodiť na hodiny salsy, ale vraj je unavený. To už bude stále takto.Aké máte skúsenosti?

llek

Beskyd, ideme na roznych vlnovych dlzkach,takze nema zmysel presviedcat sa navzajom o svojich pohladoch na vec. Ja som zazila dobre manzelstvo, kde sa navzajom respektujeme a veci funguju Iste nie sami od seba - je za tym vela kompromisov a potlacenia vlastneho egoizmu, ale stoji mi to za to, doma je zivo a moj zivot ma zmysel. Ty si dost pesimisticky a trochu citit z tvojho popisu nihilizmus. Co povazujes teda za optimalne prostredie pre narodenie a vychovu deti? Pre mna je to dlhodoby fungujuci vztah (v mojom pripade manzelstvo). Vies, ono to posunie cloveka do uplne inej roviny a prestane riesit len sameho seba.

beskyd

ema, ano, mal som snahu zovseobecnovat to.. na zaklade skusenosti s ludmi, s ich hodnotami a spravanim. zrejme by mi manzelstvo stroskotalo tak ako skoro kazdemu. to ze je len 40% rozvodovost neznamena ze 60% manzelstiev funguje. vztahy medzi ludmi su biznis a biznis je v prvom rade o mojom zaujme, akonahle nieco nevyhovuje a zaujem je ohrozeny, zacinaju problemy (vo vseobecnosti u vsetkych). a bola by to skor nahoda aby v povedzme 20 rocnom spoluziti dvoch ludi k niecomu takemu pravidelne nedochadzalo, kedze aj ludia sami a ich priority a emocie sa menia. inak dobre to v prispevku ponala aj nashira, tiez si myslim ze mnoho ludi ani nevie co podpisuje, takze okrem toho zakona o rodine na ktory je tam odkaz este doporucujem nastudovat aj bezpodielove spoluvlastnictvo z obcianskeho zakonnika s komentarom aj judikaturou. potom je dobre ked clovek pred uzatvaranim manzelstva pozna uz nejake tie ludske osudy typu vydala som sa z velikanskej lasky v 19, kupili sme potom s manzelom dom ale manzel zacal pit, v dome sama ostat nemozem po rozvode lebo ho nemam z coho vyplatit kedze dom je v bsm, k rodicom sa tiez vratit nemozem + mam uz 2 deti atd atd, to by sa tu dali pisat cele spisy o tom, alebo o tom ako moze niekto lahko pri rozvode prist o to co si sam zarobil alebo o tom ze clovek zisti ze dlhy jeho manzela mozu byt uspokojene pri exekucii zo "spolocneho". no nic, je to asi zbytocne, ludia sa nepoucia, tradicia je tradicia takze zelam vecnu lasku vsetkym v manzelskom zvazku:)

ema123

Nuž beskyd, ja ani po tvojom druhom príspevku nie som si istá, čo si chcel povedať. :-( Ak sa cítiš ako egoista a nezosobášiš sa, pretože aj tak by ti manželstvo stroskotalo, je to tvoja voľba. Ak si mal snahu, zovšeobecňovať to, tak ti to nevyšlo. Myslím, že väčšina prispievateľov sa v tom nenašla.

nashira

Uz davnejsie som pripsievala do podobnej temy . Nechcem tu rozputavat nejaku horlivu diskusiu,ale vela ludi co sa sobasia vlastne ani nevedia co podipsuju. Nevedia co im vlastne zo zakona vyplyva v manzelskom zvazku. I ked to iste by malo platit aj vo vztahu ,ktory nieje zakonne uzavrety. Jednoducho len sem dam odkaz kde si ludia mozu zvysit svoje pravne vedomie a je to pre dobro vsetkych ludi ,ktory chcu byt zodpovední.
www.zbierka.sk

beskyd

vebe, preco zufalec?:D alebo vlastne hej, niekto je zufalec a niekto sa v 18tke vyda a potom cely zivot trpi, ale to uz nie je zufalec samozrejme, to je spravny a poriadny clovek:) inak s tym potlacneim egoizmu som mal na mysli prave to, ze nie je v ludskej prirodzenosti to potlacit ale ludia si to nie su schopni uvedomit a preto si slubuju vecnu oddanost. myslel som ze to bude zrozumitelne pre vsetkych, tak hadam teraz uz je:) hmm.. rozmyslam co pekne a kvetnate napisem aby ma niekto pochvalil za pekny prispevok ale nic mi nenapada, asi som predsa len zufaly z toho ze nie som uz v 25tke 7 rokov zenaty s 2 detmi a hadajuci sa so zenou kazdy den ako sa patri:)

vebe

Ja som v manzelstve tiez 20 rokov, len mame uz starsie deti. Je to tak, ze po case pride do vztahu (nielen do manzeleskeho, aj do nemanzelskeho)rutina a stereotyp a clovek musi hladat cestu co s tym. Je to velmi tazke, kym su deti mali skolaci, vtedy sa vsetko toci fakt okolo nich- skola, ulohy, aktivity, distribucia na rozne miesta a ak nam na detoch zalezi, neda sa z toho velmi vyskocit, a popri tom zmestnanie. Ale to vsetko prejde. Ja teraz vidim, ze stalo za to pustit bokom svoje aktivity a byt naplno pre deti. Teraz uz je to menej intenzivne, deti su uz odrastene, uz maju svoje veci rozbehnute, problemy s nimi niesu a my sa mozeme vratit k svojim aktivitam a zase zit aktivnejsi zivot- sport, tancovanie, zumba a tak. Vtedy ale moze vo vztahu nastat kriza, ludia maju na seba viac casu, ale niekedy zistuju, ze si uz odvykli ho spolu travit a ze ked sa neriesia deti, tak nieje velmi o com hovorit. Tu musi clovek zase na vztahu popracovat. Isa to napisala fakt pekne a je tam vela pravdy. Beskyd, ty vyzeras byt taky trochu zufalec. Manzelstvo a vobec dlhodoby vztah je o potlaceni vlastneho egoizmu a o zodpovednosti.

bella12

Martinuska, si zena a urcite budes vediet prist na sposob, ako prebudit srdce svojho muza. Napr. pripravit veceru pri svieckach, ktorou ho po prichode z prace prekvapis, bez deti, navodiac atmosferu cias, ked ste este spolu len chodili. Stravit prijemny vecer, zahrat si nejaku spolocensku hru, vratit sa k aktivite, ktora vas kedysi bavila a teraz pre povinnosti nie je na nu cas. Navyse, zena ma zbrane, ktorymi dokaze zaujat muza (a to nemyslim milovanie), a ktore mozno po svadbe hadze do kosa. Spomen si na vsetko, co si v case vasho chodenia robila a co sa mu na Tebe pacilo a vrat sa k tomu. Rutina vztahu nepomaha, tak ju treba niecim narusit. Iste najdes sposob, ako vzbudit v manzelovi tuzbu po Tebe samotnej, po Tvojej dusi, po tom, aka si, tuzbu opat Ta dobyjat.

purblanka

Tiež súhlasím s Isou,pekne to napísala-možno je naozaj taký unavený,ako ti povedal.Choď na tú salsu,možno tá energia,ktorá z teba bude sršať ho nakopne,a bude chcieť chodiť tiež.