zdravim vsetkych, moj problem sa zacal nedavno, ked som zacala chodit na aerobik. asi po pol hodine dostanem krc do lytka a hoci si ho zodvihnutim spicky chodidla hned uvolnim, stale sa potom vracia po zvysok treningu. vie niekto, co je pricinou a ako tomu predist? diki
Krce v lytkach
treba viac vitaminov jest
určite horčík, ale hlavne v organickej forme napr. generica, a v strave pozri potraviny ktoré ho obsahujú, dôležitý je dostatok vody ale čistej nie chlorovanej, pred cvičením sa rozcvič - ponaťahuj a pomasíruj sval, po cvičení tiež pomasíruj a namaž vhodným krémom alebo alpou (napr. s obsahom pagaštanu, arniky, kostihoju)
ja som mávala časté krče v lýtkach z antikoncepcie..
Ćo robiť ke´d ma chytí krč následne druhý,tretí,že až vrieskam od bolesti až mi príde zle na srdce bojím sa že raz skolabujem.Dˇakujem
vyhľadaj akupunktúru,už po prvom napichnutí jedného bodu na lýtku kŕče zmiznú
krimil
skús užívať magnézium ten je proti kŕčom a večer striedaj sprchu teplú so studenou na lýtka najmä keď prídeš s aerobicu alebo po dlhom chodení zakonč studenou nohy si každý deň vylož na určitý čas vyššie
dakujem za odpoved. neviem, co si z toho vybrat. dehydrataciu vylucujem, pitn rezim dodrziavam, b-komplex uzivam denne kvoli castym kutikom na ustach, tenisky mam pohodlne sportove - v tom by tiez nemal byt problem, teplota v hale je ok a antikoncepciu mam uz asi 2 roky - doteraz ziadnen problem. lieky na upokojenie som nikdy nebrala ani neberiem. tehotenstvo mozem vylucit tiez.. skusim tie mineral v prirodnej podobe a uvidime. este raz vdaka :)
ajčastejšie príčiny:
1./ nadmerná alebo neprimeraná fyzická námaha (šport)
2./ dehydratácia – elektrolytová nerovnováha
3./ nedostatok kalcia, magnézia (a kália)
4./ nedostatok vitamínov B1, B5, B6, D a E vitamínu
5./ užívanie niektorých liekov (hormonálna antikoncepcia) alebo nadmerná konzumácia alkoholu
6./ zníženie dávok liekov na upokojenia alebo na spanie (benzodiazepíny)
7./ tehotenstvo (nedostatok magnézia a kalcia) – kŕče v spánku
8./ pôsobenie chladu (mraziace pulty) alebo vysokej teploty (kŕče z tepla)
9./ nesprávna klenba nohy (plochá noha), nesprávna obuv (napr. vysoké topánky, voľné sandále a pod.) alebo nevhodný odev zhoršujúci prekrvenie končatín
10./ ochorenia štítnej žľazy, obličiek, pečene, svalové a nervové choroby, tetanický syndróm, hyperventilácia (rýchle dýchanie), zvracanie
Prevencia: Primeraný príjem tekutín (8 pohárov vody denne) – podľa telesnej aktivity a vonkajšej teploty. Pri nadmernom potení sú vhodnejšie izotonické nápoje, alebo - spolu s čistou vodou je potrebné dodať organizmu aj soľ. Telesná aktivita a cvičenie počas dňa. Dostatok kalcia a magnézia v potrave alebo vo forme doplnkov výživy. Odporúča sa užiť vápnik s horčíkom tesne pred spaním. Denná dávka kalcia by mala byť 1 – 1,5 gramu, magnézia 50 – 350 mg. Vitamín D 400 – 800 jednotiek denne. Vitamíny skupiny B, najmä B6 (Magne-B6). Potraviny bohaté na vápnik a draslík (banány, pomaranče, zemiaky, čerstvá zelenina). Vhodná obuv, voľný odev, vyhýbanie sa tepelným extrémom a náhlym zmenám vonkajšej teploty. Ortopedická obuv (vložky) pri nesprávnej klenbe nohy.
Čo robiť s kŕčami: Relaxácia, masáž, aplikácia tepla (sprcha, obklad 20 minút) alebo chladu (ľad do 10 minút). Pomôcť môže aj napínanie svalov lýtka (3 x 60 sekúnd), napr. dvíhanie palcov nohy smerom k hlave v leže, chôdza, strečing s dlaňami opretými o stenu v stoji na pätách a na špičkách a pod. Lieky väčšinou nie sú potrebné, ak sa dodržiavajú preventívne opatrenia, alebo ak sa zistí a odstráni príčina kŕčov. Dráždivosť svalov znižujú nápoje s obsahom chinínu (nevhodný pre tehotné ženy). Pomôcť môže aj tlak na akupunktúrový bod v strede tesne pod nosom nad hornou perou. Táto metóda však nie je vedecky overená.