S priatelom planujeme spolocnu buducnost. Nedavno pri peknej romantickej debate nadhodil, aku bude zniet moje meno s jeho priezviskom. A tu je moj problem! Nepaci sa mi predstava, ze stratim svoje meno s ktorym som prisla na tento svet a budem zrazu niecia ina. Navyse, dnes sa vsetci rozvadzaju a ak to postihne aj mna, bude to potom dost komplikovane. Nasi su rozvedeny a mama teraz musi mat otcove priezvisko, lebo keby ho zmenila, bolo by to dost vybavovani, ale hlavne komplikacie v praci. Priatela to trochu asi sklamalo a tvrdi, ze uz vopred odstavujem akoby nas vztrah na zanik a pripravujem vopred vsetko, co by som mohla riesit ak by sa to stalo, pritom nie je iste, ze sa to stane. Pripustil moznost spojeneho priezviska, ze by som mala aj rodne aj s pomlckou jeho. Neviem ako to ale v praxi funguje. Nemozem sa predsa potom predsa vsade podpisovat s dvomi. Mate niekto skusenost s takym menom?
Mate niekto dve priezviska???
niektore sa vydaju aj patkrat, pat inych mien :)a v madarsku si vezmu cele meno manzela len tam daju príponu
Mužova sesternica sa vydala,mala priezvisko po manželovi.Potom sa rozviedla.O pár rokov našla druhého.Zobrala jeho priezvisko.No potom sa rozviedla.Z dvoch manželstiev má dve deti.Každé dieťa má meno po otcovi.Maminka si zobrala naspäť svoje rodné priezvisko.Teraz žije už pár rokov sama s detmi.
tiez sa mi zdala zvlastna predstava, ze sa budem volat inak. tiez som chcela dve mena s pomlckou. ale spravila som to klasicky, vzala som si meno po manzelovi a zvykla som si. prvy rok to bolo zvlastne :) hlavne to ze sa volam ako svokra :DD ale co bolo to bolo, to dievca predtym malo iny zivot, ja mam iny, uz som zena, manzelka, matka. tiez meno pouzivam v praci
prečo si dáva priateľ dve priezviská do súvisu s rozvodom? aj keby k tomu nedajbože prišlo, vždy už máš v mene aj to jeho priezvisko.
ono je to celé s tými priezviskami trošičku archaické, žena si vezme pána N. a stáva sa jeho pani N., akoby bola v jeho područí, typické pre patriarchát. ako by sa muži ctili, keby sme mali taký matriarchát, kde by žena bola v oficiálne dominantnom postavení (neoficiálne to tak vo veľa prípadoch aj je) a muž by sa zväzkom s pani A. stával pánom A. a zanechal by tak svoje rodné priezvisko?
v španielsku si ženy nemenia priezvisko podľa manželovho. vezmite si, koľko práce, času, energie sa tým ušetrí. na slovensku a v iných krajinách to nie je zvykom a bežné je to najmä pre známe osobnosti v oblasti umenia, kultúry, vedy a podobne, ktoré už niečo dosiahli a stali sa známymi pod svojím rodným priezviskom.
každopádne, dve priezviská znamenajú takmer to isté, čo zmena rodného priezviska. vymeníš občiansky, pas, vodičský, všetky kontaktné údaje v banke, sporiteľni ...
poznám aj prípad, kedy muž mal hanlivé priezvisko a pri sobáši on zmenil priezvisko na manželkine. v tomto prípade úplne pochopiteľné.
Povedala som, ze to priezvisko v praci nie je az taky problem, skor ide o to, ze si ho chcem vlastne nechat kvoli sebe! A co sa tyka naboznestva. Ja obcas chodim do kostola- ked mam chut, ale malo by sa a aj on chodi pravidelne. Lenze mna to tam nebavi. Idem ked mam chut. Dovolila som sobas v kostole, nemam s tym problem, ved vacsina mojej rodiny je veriaca. Nevadi mi ani ked si tak vychova nase deti (aj ked pochybujem ze budu chciet chodit v nedelu doobeda do kostola, ked su v telke rozpravky a mama je tiez doma). Ale nema pravo sa hnevat ked o to nemam zaujem ja, resp. mam zaujem len niekedy. I ked tvrdi, ze mam slobodu, je to moje rozhodnutie, staci mi ton, ako to poda. Ale co s tym? Rozideme sa uz teraz lebo mame na toto odlisne nazory? Viem, ze to raz asi budu problemy.
no, a toto aj mňa zaujímalo ako to.. je zase moc nie som nadšená priateľovým priezviskom... je také...vtipné... a už teraz občas nad tým uvažujem, že koľko si vytrpia naše deti, ak teda dajaké budeme mať... aj on si dosť za priezvisko vytrpel... tak ja by som sa najradšej volala tak ako sa volám aj po sobáši, ale on o tom nechce ani počuť :D chlapi si strašne na to potrpia...
malunka, v práci zmena priezviska snáď až taký problém nebude... šak to môže byť každému jedno ako sa voláš...
ale s tým náboženstvom, v tom by som videla väčší problém... ešte sa za to môžte pekne v budúcnosti hádať...
Tak toto nie je najvacsi problem :-) Problemov je kopec, aj mimo vztahu a zvlast u mna, kedze mna stretne vsetko co zivot ludom prinasa. Ja si odzijem snad vsetky moznosti. Ale momentalne som riesila toto. Mame aj kopec rozdielov- napr. nabozenstvo. Suhlasila som, ze deti nech si vychovava v krestanskom duchu, aj mna tak vychovali, ale chodit do kostola ma nenaplna a jemu sa to tazko prijma. A mozno si na to zvykneme, mozno nie a nakoniec sa ani pre mnoho inych problemov nevezmeme. I ked vazne problemy riesime spolocne, najdu sa aj take malickosti. A ja som rada, ze momentalne riesim len tie.
môžeš si nechať aj svoje priezvisko, len na matrike pred sobášom musíte uviesť, aké priezvisko budú mať vaše deti,ak je to najväčší problém aký ťa trápi, si šťastná žena :-D
O peniaze nejde, skor o tie komplikacie v praci, ktory by mohli byt po zmene. Mam zamestnanie, kde je moje priezvisko verejne aj ked to by az taky megaproblem nebol, proste sa hlavne nechcem vzdat svojho a nemam problem ani s tym, ze deti budu po nom a ja budem mat ine meno. Len sa mi zda zase komplikovane poredstavovat sa napr. Dobry den, ja som Novakova Kovacova...za to sa pytam, ci ma niekto podobnu skusenost.
No pokial ja viem, nepise sa to s pomlckou. Ak mas rodne meno napr. Kovacova a po manzelovi Novakova, tak budes Filomena Novakova Kovacova. Bez pomlcky. Rodne meno ide na koniec. Podpisujes sa oboma menami. Dnes to uz nie je nic nezvycajne.
A inak, po rozvode mas tusim mesiac na to, aby si si bezplatne zmenila priezvisko na dievcenske.