Maniodepresia, vysoká škola, stimulanty

Príspevok v téme: Maniodepresia, vysoká škola, stimulanty
amanita

Zdravím všetkých,
pred vyše rokom mi bola diagnostikovaná maniodepresia, aj ked psych. problemy mam od dvanastich. Študujem na výške, medicínu. Sama sa občas čudujem že som sa na to dala. Blbá nie som, ale ked mám depresívny stav niekedy mám výpadok aj vyše mesiaca, kedy niesom schopna sa o seba postarať, nieto sa učiť. Ćo ma ale štve je že lekárka rieši len moju mániu, ako keby to že som v depresii a je mi nanič bolo v poriadku. Hlavne nech sa zabráni mánii, antidepresíva nebudú, a ak tak minimum. Mne je v manii dobre, aspon vtedy som šťastná, stíham štúdium, predtermíny skúšok na výbornú, a aj študentský život si užívam naplno. Aspoň vtedy žijem. Preto nechcem potláčať tie stavy spokojnosti, a žiť v šedej prázdnote. Lieky som vysadila, a na naštartovanie berem guaranu a rozmýšlam že aj piracetam by bol fajn. Konečne žijem ako človek, cítim, prežívam aj niečo iné ako smútok. Moja otázka znie: má niekto skúsenosti čo môžu urobiť stimulanty pri mojej diagnóze? nemôžem si nejak velmi ublížiť? A nemá niekto tiež skúsenosť so stimulantmi pri depresiach a uzkostiach? Vopred dík za typ. Som len druháčka, preto o liekoch vela neviem, a nechcem o sebe kecať a zničiť si úplne meno na intráku.

beb

No, ja teda neviem, určite moja odpoveď nebude erudovaná, ale myslím si, že aj Tvoje "samoliečenie" nie je dobré. Ak nie si spokojná s Dr., tak skús inú, skús porovnať metódy i prístup. Napíšem Ti, ako človek, ktorý žije s človekom s touto diagnózou takmer 30 rokov. Krátko- roky som si myslela, že správanie mojej polovičky je v povahe, problémy, ktoré tým vznikli sa len kopili a ja som si myslela, že svoje správanie nechce zmeniť. Teraz viem, že nemôže, jednoducho určité veci pri tejto diagnóze sú a moje priania sa nedajú splniť. Boli to nenormálne výkyvy v náladách, správaní, ktoré ma ubíjali. Teraz, spätne vidím, že bol stále v manickej fáze, ja hovorím v pluse. Ale prišiel stres., choroby detí, strata zamestnania a z plusu sa dostal do mínusu. Podrobnosti radšej neuvádzam. Takže až po toľkých rokoch sa začal liečiť. Je na liekoch, asi ako píšeš na neutrále. Tiež to nie je ktoviečo, ale aspoň doma nevyvádza. Ja toto píšem z pozície toho, kto musel znášať nálady, stresy, nenormálne situácie s takýmto človekom, takže to vidím tak, že lieky treba, lebo život s ním je fakt niekedy na zbláznenie. Ty to tak teraz nevidíš a necítiš, možno u Teba je to iné, je to len skúsenosť z toho druhého brehu, tak to prosím, aj ber. Prajem veľa síl.

doubledog

problem je v tom, ze stimulanty podporuju depresiu, takze by si na tom potom bola asi horsie.
a ak nie si ako pacientka spokojna s terapiou, mala by si ju zmenit.

amanita

Dakujem za rady, naozaj. Dali ste mi chrobaka do hlavy, skusit to poriesit zatial inak. Ked ide o to ze nemam vobec chut pokracovat v terapii, pretoze uz par mesiacov som poriadne dole a lekarka sa tvari ze to je ok a ze si to namyslam. To mi ale nepomoze. Mam dosť stavov kedy mam chut zomriet, mam dost prazdnych dni ktore ma nebavia, mam dost nutenia sa do zakladnych cinnosti, nevladzem. Tuto noc mi napriklad bolo nanič, nespala som podotykam ani par minut, dnes musim fungovat ucit sa aj ked mam pocit ze to nema zmysel, a ze buducnost nijaka nebude.
Ano, chcela by som neutral, zit ako bezni ludia. Velmi to chcem. Ale uz to ani nepoznam. Preto viem ze ked sa teraz liekmi udrzim hore, bude mi dobre aspon chvilku, viem ze padnem zas tam kde som ale ja nemam co stratit som na dne a nikto to nevidi vsetci sa tvaria ze tak to ma byt a ze sa sledujem. Uz tolkokrat som rozmyslala o tom zomriet, ale rodina by to nezniesla. A ak by som to nedotiahla do konca, liečenie by bolo zas nadlho. Uz som stravila na lieceni pol roka. Tak teraz nezijem len vegetujem a tuzim sa vratit do normalneho zivota. Ak existuje lepsi sposob ako navodit si maniu a udrzovat ju, som zvedava. ale neverim ze to ide. Uz nie.

Vector

amanita mozem ti poradit iba ako laik, nakolko niesom lekar. V tvojom pripade by som urcite neuzival stimulanty. Tie maju mnozstvo neziaducich ucinkov dokonca aj na zdravych ludi a nie to este na cloveka, ktory trpi MDP. Myslim, ze stimulantami este zvyraznis svoju manicku fazu, ktora sa tym stane este intenzivnejsia avsak po "prebudeni z nej" by mohla prist este horsia opacna faza. Bolo by dobre poradit sa o tom s tvojou lekarkou alebo ak mas z toho obavy tak sa skus opytat v lekarni (tam by ti mohli vediet poradit). Alebo sa skus opytat nie tu vo fore, ale skus adresovat tuto otazku konkretnemu odbornikovi v sekcii poradna (tam ti poradi priamo lekar). Ja ti mozem napisat ako sa v sucasnosti pozeram na stimulanty ja. Davnejsie som nejake bral pretoze som dost vela sportoval. Boli to normalne volne predajne stimulanty (samozrejme take silnejsie). Mal som sice po ich uziti viac energie a teda vydrzal som dlhsie sportovat, avsak po odozneni ucinku som pocitoval ovela vacsiu vycerpanost ako pred zacatim ich uzivania. A to treba tiez spomunut, ze mi obcas sposovali neprijemne busenie srdca a obcas aj stavy uzkosti. Asi naozaj plati, ze po uziti stimulantu telo spotrebuvava nadmerne mnozstvo energie (koli tomu prehnanemu tempu) a preto sa v zapati dostavi velka unava. Preto som stimulanty vysadil a dokonca uz nepijem ani kavu (uz 4 roky) a poviem ti, citim sa tak ovela lepsie. Sice nemam navaly energie, ale ani prilisne stavy vycerpanosti. Je to taky neutral teraz a to mi vyhovuje. Je ale pravda, ze ked som stimulanty nahle vysadil tak ma dost dlho bolievala hlava, to si asi telo postupne zvykalo na to, ze mu nieco odrazu chyba. Ale to casom odoznelo a bolo potom fajn. Prajem ti vsetko dobre a hlavne vela zdravia.

bleee

akoj amanita, je super, ze si o sebe napisala, davas tym najavo, ze vsetci sme len ludia, bez ohladu na vzdelanie. Tvoja otazka je vsak pomerne komplikovana. Verim, ze sa citis super v manii, vsetko ti ide, mas plno energie, pocit uspechu. Ale asi si neuvedomujes, ze prave ona je pricinou tvojej depresie. Lebo tempo v manii nie je organizmu prirozdene, nadmerne ho vycerpava a teda nieje dlhodobo udrzatelne. Ani za pomoci stimulantov. Raz sa jednoducho vycerpa a ty spadnes tym hlbsie, cim vyssie si v manii bola. Ak si pomozes stimalantami, pravdepodobne ten pad oddialis, ale urcite mu nezabranis. Takze postup tvojej lekarky ma logiku. Chce, aby si sa urziavala na neutralnej, strednej urovni. Lebo ak nepojdes do manie, nespadnes ani do depresie. Ak studujes medicinu, podla vsetkeho budes mudra baba, preto by som ti taktiez odporucila psychoterapiu. Potrebujes sa naucit svoj problem zvladnut vlastnymi silami, kedze na lieky sa dozivotne spoliehat neda. Drzim ti palce.