Priprava na tehotenstvo

A-Z

Ja, a tak trošku v duchu príspevku Mirky023, si myslím, že budúca mamička by sa v prvom rade mala spoliehať a dbať na zdravú životosprávu; na papanie zdravých jedál, pohyb a dostatočný spánok, minimalizovať stresy.
Viem, láka nás to zbodnúť tabletku a myslieť si, že ako veľa robím pre svoje telo a plánované tehotenstvo. Zložitejšie je obetovať čas na šúpanie zeleniny - prípravu šalátov, či si deň vopred prichystať obed do práce, desiatu (hocí stačí len jabĺčko), olovrant (stačí kelímok bieleho jogurtu), zložitejšie ako cestou uloviť niečo vo fast foode. Vymeniť čas pred telkom na čas strávený aspoň pól hodinovou prechádzkou reským tempom.
Zdravé, vývažené a pravidelné papkanie nenahradí žiadna tabletka... Bielkoviny (chudé hydinové mäso, šunka, občas hovädzie, ryby, tvarohy, kyslomliečne výrobky, tofu, vajíčka...), sacharidy (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ryža natural, zemiak uvarený v šupke, ovsené vločky...), zdravé tuky (olivový olej do šalátov, nepražené a nesolené oriešky a semienka...), a vďaka pestrej zelenine (najlepšie čerstvej, ale i mrazenej) a ovociu (pomenej) sa postarať aj o pravidelný prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov, vláknine, a to všetko v prirodzenej forme, nie umelej. Pravidelne jesť - každé 2 - 3 hodiny menšie porcie, k tomu dostatočný pitný režim (cca 3l nesladených nápojov, najlepšia je čistá voda).
K čomu sa prikláňam, je kyselina listová, ktorej nároky pred aj počas tehotenstva sú také vysoké, že len stravou sa dajú ťažko pokryť.

Mirka023

Baby, no pozrela som na tie super vitaminy Centrum Materna. Už RNG vravel, že nie je dobre, ak je v jednej tablete všetko, niektore látky sa biju... a nevstrebaju sa preto. Je lepšie brať jednotlive vitaminy osobitne.
No v tom centrume je 110mg C - denná dávka by mala byť aspoň 2g
zinok 7mg - mal by byť 50mg
železo 15 - potrebné je 30 (to je ešte v pohode)
vit. E 12mg - 400 IU
kys. listova 400mg - ja čo nie som tehotná tak beriem 800
Proste velmi malinko vitaminov tam je.

Mirka023

Baby, hlavne pozerajte na zloženie. Vitaminy by nemali obsahovať hlavne mastenec, asparta a parabeny. Ale bez týchto veci na Slovensku vitaminy nenajdete... a to je smutne.

babybooom

Ahojte dievčatá Potrebovala by som sa niečo spýtať, nechcem sa tešiť dopredu. S priatelom mávame pseudochránený pohlavný styk(prerušovaná súlož), poslednú dobu, s krátkou prestávkou aj dva krát po sebe.Dnes je to 12ty deň čo mi mešká menštruácia, posledných asi 5-6 dni som mala kŕče,tie potom ustupili a teraz ma začalo pobolievať podbruško, a čo ma prekvapilo mala som aj hnačku, pri tom nemám mať z čoho(jedlo take ako obvykle) cítím sa zdravá, žiadna teplota,ani kašel,a začala ma páliť žáha,prsia sa trocha nafukli,no nie su bolestive. Už som si našla na nete, že tá hnačka môže byť v pár prípadoch príznakom tehotenstva,lebo sa telo prečisťuje. Test som si ešte nerobila. Pár krát do roka sa stane , že sa mi cyklus predĺži, a bojím sa, aby tomu nebolo aj teraz tak, preto chcem ešte počkať. čo si o tom myslíte?:)

ele11

Ahoj, ja by som ti doporucila Spirulinu. Mam s nou velmi dobre skusenosti.Viac info mozes najst na stranke dian.dxneurope.eu. V zakladnych popisoch toho nie je vela pisaneho, ale po zaregistrovani sa na bezplatny spravodaj pride asi na druhy ci treti den list o spiruline. Inak info o nej sa daju najst urcite aj inde. Tuto mam vsak odskusanu, je velmi vysokej kvality. Prajem vela zdravicka.

babybooom

ahoj123, hladala som na nete tu novinku od Walmarku, ale nenašla som:( no narazila som na samé dobré ohlasy na ten Centrum Materna, tak asi to skúsim :-)
Usiko, držím palce :-)

asterion

usiko, aj ja som užívala obdobie pred tehotenstvom, počas tehotenstva aj počas dojčenia. niekde som sa dočítala, že sa po materne rodia veľké deti, ale je to výmysel. moje dve detičky boli akurát, cca 3.30 kg.
materna mi vyhovovala, iné vitamínové preparáty mi prekážali, spôsobovali nevoľnosť, tento nie.

ahoj123

aj ja som brala calibrum,ale su aj ine,centrum a take....vsetky su skoro rovnake,len znacka ina...ale najhlavnejsie je brat KYSELINU LISTOVU uz pred otehotnenim,ale da sa aj potravinami....najdi si to na nete.....ja som si ju kupila v kapsuliach,tiez by sme chceli :) no teraz nedavno sa dostala na trh novinka od Walmarku-to si chcem kupit,neviem presny nazov,je to pre tehotne,a vraj je to zatial najlepsi pripravok,ako dostat aj mimo potravy vitaminy,na pocatie aj tehot.....vela stastia :)