Diruetiká

123456

nie je zac... len sa cudujem, ze si to nevygooglil... ved ked si napisem do google heslo diuretikum a zaskrtnem kolonku nech hlada slovenske stranky, tak mi to hned vyhodilo vysledky a potom uz len klikat na vysledky hladania a citat... :)

123456

Staci?

Diuretiká sú liečivá, ktoré zvyšujú vylučovanie moču alebo iným slovom povedané zvyšujú diurézu. Moč sa tvorí v obličkách a vývodnými močovými cestami sa odvádza z tela von. Medzi hlavné úlohy obličiek patrí odstraňovanie odpadových produktov látkovej premeny z tela a udržovanie rovnováhy vnútorného prostredia – homeostáza. V spolupráci s pľúcami udržujú acidobázickú rovnováhu. Odpadové produkty sú odvádzané do krvi a z krvi do moču. Ide najmä o odpadové produkty metabolizmu bielkovín, ktoré sú často toxické a vylučujú sa len obličkami. Pri zlyhaní obličiek sa hromadia v krvi a vzniká urémia. Urémia je vlastne nahromadenie toxických produktov vlastného metabolizmu, čo môže zapríčiniť aj smrť. Na regulácii tvorby moču sa zúčastňujú:

A. mineralkortikoidy – hormóny kôry nadobličiek
B. hormón zadného laloka hypofýzy – antidiuretický hormón - tento hormón zvyšuje priepustnosť steny tubulárneho systému pre vodu.

Diuretiká účinkujú na spôsobe blokácie spätnej resorpcie t.j. prenikanie iónov sodíka v rôznych častiach obličkového mechanizmu.
Medzi hlavné funkcie diuretík patrí odstraňovanie edémov, čo je vlastne opuch spôsobený nadmerným hadromadením tekutín, pri liečbe srdcovej nedostatočnosti, pri chorobách obličiek. Diuretiká znižujú krvný tlak tým, že zmenšujú objem cirkulujúcej plazmy, a tiež priamym pôsobením na hladké svalstvo ciev, čím znižujú periférny odpor.
Medzi nežiadúce účinky patria svalové kŕče, dehydratácia, arytmia, zastavenie činnosti obličiek a srdca a veľké straty draslíka. Na druhej strane existujú aj diuretiká ktoré šetria draslík, ale majú slabší účinok a používajú sa len v kombinácii s inými látkami.
Z športového hľadiska majú diuretiká prakticky význam pri športoch, kde treba ovplyvniť množstvo telesných tekutín. Medzi tieto športy zaraďujeme všetky pri ktorých sa vyskytujú hmotnostné kategórie ako je box, zápasenie, džudo, vzpieranie, ale aj silový trojboj a kulturistika.
Ďalej prinášame prehľad používaných diuretík ktoré sú na listine zakázaných liečiv s ich stručnou charakteristikou.

Furosemid – sa podáva pri liečbe edémových stavov rôzneho pôvodu a pri hypertenznej kríze. Ide o silne pôsobiace diuretikum, ktoré účinkuje tak, že utlmuje spätnú resorpciu sodných, draselných a chloridových iónov a vody vo vzostupnom ramienku Henleho kľučky. Účinok je mohutný, rýchly, ale krátky.
Medzi liečivé prípravky patria: APO-FUROSEMIDE, DIURIX, FURANTRAL, FURON, FUROSEMID SLOVAKOFARMALASIX, OEDEMEX, TROFURIT

Hydrochlorotiazid
Chlórtalidón,Klopamid – tieto diuretiká patria do skupiny tiazidových diuretík, čo znamená, že inhibujú spätnú resorpciu sodných a chloridových iónov v distálnom tubule. Ich nástup účinku je pomalý, pôsobia však dlhšie.
Hydrochlorotiazid – ACCUZIDE, CAPOZIDE, HYDROLID, HYZZAR
Chlórtalidón – AMICLOTON, HYGROTON, NEOCRYSTEPIN, TENORETIC
Klopamid – BRINALDIX, CRYSTEPIN

Amilorid, Spironolaktón – účinkujú v kôrovej časti zberných kanálikov obličky. Patria do skupiny diuretík ktoré šetria kálium. Spätná resorpcia iónov sodíka tu prebieha výmenou za ióny draslíka. Tieto diuretiká zvyšujú vylučovanie sodíka a obmedzujú straty draslíka.
Amilorid – AMICLARAN, ECODUREX, MIDAMOR
Spironolaktón – ALDACTONE, APO-SPIRO, SPIROLONE, URACTONE

Acetazolamid – je menej účinné diuretikum. Medzi liečivá vyrobené na báze acetazolamidu patria: DIAMOX, DILURAN, RENAMID, ULCOSILVANIL
Manitol – je to menej účinné diuretikum. Pôsobením manitolu sa tvorí veľké množstvo riedkeho moču. Používa sa ako štartér diurézy po operáciách. Vyrábané liečivá sú: ARDEAOSMOLOL MA, INFUSIO MANNITOLI, TRIDIT.