Chcela by som sa už konečne zdravo stravovať, nie chudnúť, len sa zdravo stravovať, tak sa chcem spýtať, že akú zeleninu je vhodné konzumovať cez zimu. Pretože v tomto období sa mi zdajú paradajky, paprika v obchodoch bez chuti a aj dosť drahé. Je dobré jesť napr. zavárané uhorky, či papriku, čalamádu?? A mrazená zelenina?
Zelenina
mira, tak v januári sa toho toľko zohnať nedá...
a určite je oveľa lepšia subtropická zelenina ako biely chlieb so šunkou :-D
xxxxxaaaxxx, aj pre mňa je to ťažké zaradiť do bežného dňa toľko porcií zeleniny a ovocia... ale snažím sa :-D takže niekedy mám možno len jednu a inokedy sa snažím byť na ovocí a zelenine celý deň
ako často jete zeleninu? dodržiavate 5 porcii ovocia a zeleniny denne alebo je to menej? ja si to stale akosi nemožem zadelittt
Ideš na to dobre, že sa zaujímaš o zeleninu.
Paprika a rajčiny nie sú teraz vhodné. Najvhodnejšia je tradičná zelenina a naše domáce druhy / nie subtropické/. To je hlavne kvalitná kvasená kapusta, hlávková kapusta, kaleráb, mrkva, celer, petržlen, pór, cibuľa, brokolica, kel, dyňa, reďkev rôznych druhov a redkvičky,vňaťky, žerucha a i.
Na jar sa pridá k nim čerstvý šalát, cibuľka a ďalšie druhy. Môžeš ich jesť nielen vo forme šalátov, ale i naparené, blanšírované, dusené , osmažené, pečené, vysmážané. Vznikne veľa kombinácií a výsledné chute s použitím ochucovadiel sú pestré a uspokojivé aj pre náročných.
Inšpirovať sa môžeš tu makrobiotika.aspone.cz