Ako je to presne s PN-kami u lekara ak pracujem?

Príspevok v téme: Ako je to presne s PN-kami u lekara ak pracujem?
Somi_

Ahojte ako je to prosím vas s priepustkami čiže keď mam razitko od lekara ma nej? Viem, že mam narok na 7 priepustok s razitkom od lekara za rok. Ale ak odidem z prace len na dve hodiny k lekarovi tak už mam narok iba na šesť? To sa nepočita 7 celodennych? Čiže potom by som mala napr.14 pol dňovych ?
A ak mam napr od lekara ospravedlnenku na cely deň ktoru mi da lekar tak to sa rata medzi tých 7 priepustok na ktore mam narok? Alebo to je mimo tých 7 priepustok?
A ešte ma jednu otazku. Na kolko dni mi môže dať lekar najviac ospravedlnenku ak to nie je PN? Ak by som potrebovala byť doma iba dva dni, tak na dva mi da? Ale na tri už by som musela mať PN? Ďakujem pekne za odpovede.

jajaja99

je jedno, ci si das opeciatkovat firemnu priepustku alebo ti potvrdenie o navsteve lekara vyda lekar....ak za den odpracujes dve hodiny a 5,5 hod stravis u lekara, zapocitava sa ti ako navsteva lekara len tych 5,5 hodiny, nie cely den. napriklad moj zamestnavatel celodenne priepustky dva dni za sebou od toho isteho lekara neuznava...ak potrebujem dva dni na preliecenie, davam sa radsej vypisat na PN-ku...aj ked su to len 2 ci 3 dni.podrobne info o akceptacii potvrdeni by ti mala dat mzdova uctovnicka vasej firmy, lebo vacsinou je to tak, ze co firma to iny postup a pristup k potvrdeniam...ale 7 dni je v ramci zakonnika prace.

datelinka

somi, samozrejme, že jednotlivé časy návštev u lekára sa ti spočítavajú. to znamená, že ak stráviš u lekára čo len jednu hodinu, máš nárok ešte na 6 dní a 7 hodín.
ak má zamestnanec dieťa, počíta sa mu ďalších 7 dní v kalendárnom roku na ošetrenie dieťaťa.
je veľký rozdiel medzi prekážkou na strane zamestnanca pre ošetrenie alebo vyšetrenie u lekára aPN. pri PN máš náhradu mzdy len 25%, resp. 55% denného vymeriavacieho základu, pri P máš náhradu mzdy v plnom rozsahu. spravidla by si mala čerpať max. jeden takýto deň na ošetrenie u jedného lekára.

Somi_

No ja mam 8 pracovných hodin denne. Takže mam narok na 14 štvorhodinových priepustok ročne, však?
Len ešte neviem či sa do tých priepustok rata aj ten papier čo mi da lekar ak mi bude nečakane zle... Asi ano

aknitka

áno sedem celých pracovných dní, ale priznám sa že neviem presne koľko má teraz pracovný deň hodín (som momentálne MD už skoro tri roky a kým som pracovala tak nám rátali 7,5 hod za jeden pracovný deň)

aknitka

podľa mňa ti môže dať ten istý lekár na dva dni (aj na všetkých sedem) po sebe priepustku. len ju musíš mať orazenú každý deň s príslušným dátumom (nie na jednej napísané od-do).
mrkvalinka - nárok má na xy priepustiek len nesmú súhrnne presiahnuť sedem pracovných dní.

Somi_

To myslim tak že rano mi bude napr nečakane zle pojdem lekarovi samozrejme bez priepustky a on mi da ospravelnenkovy papier na cely deň. Možno budem potrebovať na 2 dni podla stavu. Ale na tri už by som asi musela mať PN?

mrkvalinka

Máš nárok na 7 priepustiek za rok, s tým, že sa nasčítava čas uvedený na priepustke. Ak chýbaš iba 2 hodiny a potom sa do práce vrátiš, tak sa to neberie ako celodenná priepustka, ale len ako 2 hodiny z pracovného času.
A o tom, že ti môže dať lekár ospravedlnenku a ešte k tomu na dva dni, to som ešte nikdy nepočula.