obezitologia

jajka001_

si dobrá kamoška...a ona to chce? asi raz ano raz nie, hanbi sa, nechce sa jej? je blbé ked to maju v rodine take zvyky. skuste spolu variť, zdrave jedla, to by vas nebavilo? objavovať čaro chutí roznych jedal, spolu čarovať? zakaždym si k tomu nastudujete, v com je to jedlo prospešné pre telo a podobne. ja som sa vela naucila ked som malemu sa starala o vyzivu. ako zaobchadzat s ktorymi potravinami, co ktora obsahuje, ake vitaminy, a naopak ktore jedla su nezdrave a preco.pre mna je zasadnou vecou zdravie, ze sa dobre citim, na tom ma jedlo vyznamny podiel.

cokoladka898

zhanam jej teraz odbornu pomoc aby ju niekto viedol v chudnuti...nech ju pomeria, odvazi a ja neviem este co ale proste nech so sebou konecne zacne robit lebo velmi zle dopadne...niekedy som z nej zufala...ma strasne zlu zivotospravu, teda ja sa nejdem chvalit ale tak kila si strazim. co mam este pre nu spravit?ako ju presvedcit?

jajka001_

v prvom rade musi chciet ona, ale zvyk je zelezna kosela. naplanujte si spolocne akcie, nech ma aspon ten pohyb. stravu si musi ustrážiť sama. prospelo by nejake vzdelavanie ohladne zdravej vyzivy. mohla by si sama variť.

cokoladka898

ja jej pomaham najlepsie ako viem, aj jej hovorim ze sa pojdeme spolu korculovat tak sa uz tesi...aspon dufam...chcela som ist s chudnutim s nou ale to razne odmietla, ja som myslela ze ked uvidi u mna ze sa da zdravo stravovat tak ze jej to pojde lahsie. lenze ona ma zle rodinne zazemie. vyvaraju same nezdrave jedla ktore si nosi aj do roboty, tri lepence na obed..to sa mi zda prilis vela...tolko chleba jest jej urcite neprispieva...a ked sa jej pytam ze co jedla povie ze nic tak ja potom neviem koho a kedy klame.......keby mi na nej nezalezalo tak sa na nu z vysoka ale proste neda mi, asi som naivne hlupa a verim ze schudne lebo je to pre nu velke zdravotne riziko...

sage

cokoladka, len ju treba pozitivne motivovat. netlac na nu, nechaj nech si premysli, co chce robit so sebou. ale na to, aby viedla plnohodnotny zivot, urcite musi so sebou nieco spravit.
motivovat ju treba v tom zmysle, co vsetko bude moct robit, ak bude mat normalnu hmotnost - sporty, dovolenka, mozno lepsia praca, ak vobec je schopna teraz pracovat, vyjst si posediet na kavu, mat priatela a podobne. nevyvolavat v nej lutost nad sebou a svojim stavom, ale skusit ju vybudit k tomu, aby nieco so sebou spravila. pri takej nadvahe by uz mohol lekar indikovat aj bandaz zaludka, a kazdopadne chudnutie pod dohladom lekara.

cokoladka898

dakujem idem hned skusit nieco pohladat nazaklade toho.
cukrovku nema ale na vysoky tlak sa lieci. teda lieci ako lieci, ked na nu tlacim tak tabletky uziva ale ked nie tak ich neberie. vsetko berie na lahku vahu ale aby mala bmi vyse 55? 24rocna baba, vsak je to hrozne a podla mna aj zdravotne riziko...ci sa mylim?len nemozem za nu ja tie tabletky brat, musi sa uvedomit, ako jej to vtlct do hlavy aby to tam ostalo?neviete nejako poradit?ako by som jej este mohla pomoct?

sage

cokoladka, mozno by bolo dobre kontaktovat nejakeho diabetologa, aspon poradit, ci niekde existuje obezitologicka ambulancia alebo poradna.
skus pozriet www.lpo.sk sice su tam enaktualne predvolby, ale mozno aspon podla mien sa ti podari niekoho vyhladat na internete.
drzim prsty.