osteomyelitída - zápal kostí

Príspevok v téme: osteomyelitída - zápal kostí
mimca75

mojej 11 - ročnej dcére diagnostikovali osteomyelitídu - zápal kostí a kostnej drene. sposobila to infekcia vyvolaná baktériou stafilococus aureus. prosím, ak niekto prekonal toto ochorenie, chcem vedieť, či sa po vyliečení choroba neskôr vrátila a všetko , čo je s týmto ochorením spojené. Veľa som sa dočítala na internete, ale chcem počtuť aj konkrétne prípady. ďakujem vopred za rady aj za informácie.

zúfala matka

mimca75

dakujem pekne za prispevok. trochu ma to potesilo, ze aj ked choroba prepukne do chronickeho stavu, da sa zit normalny plnohodnotny zivot. moja dcera mala zavedeny dren len dva dni, ale to bolo na odtekanie zvysku hnisu, ktory sa jej vytvoril vedla clenkovej kosti. preplachy jej robili asi 2x. teraz musi mat kludovy rezim, nenamahat nohu. chodi len o barliach, aby sa noha co najviac setrila. o dva tyzdne ma kontrolu v nemocnici, bude nutna kontrola na magnetickej rezonancii alebo CT a tam sa vlastne uvidi, ako lieky zaberaju. Je to pre nas vsetkych tazke, hlavne pre nu, kedze bola naucena stale poskakovat, behat.... dufam, ze to vsetko zvladneme do uplneho vyliecenia......
este raz vdaka.

jamie

Dobry den,
reagujem na vasu temu.
Ja trpim touto chorobou od svojich siedmich rokov.
Chorobu som dostala na zaklade toho,ze som mala uraz v skole, ked som mala nadchu. Lekar mi stanovil zlu diagnozu, povedal mi, ze mam zlomeninu, no ruka bola len narazena, dal mi ju na dva tyzdne do sadry a mne sa urobil zapal kosti laveho predlaktia.
Ked mi dali dole sadru, kost som mala uplne napuchnutu, hned ma brali do KE do fakultnej nemocnice, kde ma hned na dalsi den operovali a do kosti mi zaviedli redon (preplach kosti antibiotikami), ktory mi nechali zavedeny cca 3 mesiace.
Po operacii som rehabilitovala, ruka sa zlepsila, bolela len pri zmene pocasia (silnym "lamanim" v kosti).
O tri roky neskor sa mi zapal do kosti vratil, no do nizsej casti a prerastol do chronickej formy. ta mi opat opuchla a museli ma operovat, znova mi na 2 mesiace zaviedli preplach. To bolo v roku 2000. Odvtedy mam relativny pokoj, choroba sa zatial neprejavila, i ked je chornicka a znamena to,ze sa moze kedykolvek vratit.
Lekari ma upozornovai, ze si mam davat pozor na akekolvek choroby-nadchy, chripky, zapaly v tele, trebars aj gynekologicke... Mozem vam povedat,ze okrem skredej jazvy zijem plnohodnotny zivot, necitim sa nijako obmedzovana v cinnostiach alebo tak, prekonavam v pohode bezne sezonne choroby, aj zapaly a nema to na moju diagnozu ziaden dopad.
samozrejme ale, je tu to riziko,ze sa to moze kedykolvek vratit...
myslim,ze momentalne sa tato choroba lieci este lepsie ako kedysi a to tym,ze do kosti sa zavedu drobne gulicky napustene antibiotikami, ktore sa samy rozpustia, co je liecba omnoho pohodlnejsia,nez byt tri mesiace sputana s hadickami...
Drzim vasej dcerke prsty a zelam skore uzdravenie, viem,co bude prezivat,pretoze som to prezivala presne v jej veku. Musi byt silna. Aj vam ako matke drzim prsty...
Ak by ste mali este nejaku otazku,kludne sa pytajte...