Pamätám si na mladosť minulého storočia 1965 , mama kúpovala Ovsené vločky a jeden až dvakrát varila nich kašu s domácim mliekom a medom.
Občas sa zabudlo v pol sáčku ovsených vločiek za 2 týždne boli zatuchnuté a museli sme ich vyhodiť. Niekedy aj orginál zavreté ovsené vločky po roku sa nedali použiť, aj výrobca dával 6 mesačnú záruku.
Dnes vám ovsené vločky vydržia dlho a neplesnivejú.
A ovos je rovnaký a nerozpučený celý vydrží aj desťročia bez chémie a ožiarenia.
Tak ako ryža . V minulom storočí asi do 1970 sa nechemizovala a neožiarovala, a bola bez arzénu.
Dneska je na internete aby sa najprv 5 x močila aby sa ARZÉN vyplavil aspoň trochu aby sme sa neotravovali.
Čo si myslíte kto ten Arzen po 1970 tam dava do tej ryže ?
To isté je aj s ovsenými vločkami.
A viete koľko zdravotných potiaží a chorôb je z ARZÉNU ?
Ovos (Avena sativa) - jedna z najzdravších obilnín
Uf, tak tuto paranoidnú informáciu o plesni a toxinoch a iných hrôzostrašných scenároch (a nie len v ovsenych vlockach) šíria ludia, ktorí celé dni riešia každé jedno susto ktoré dajú do úst, rano sa s tým budia a vecer idu spať, zaoberajú sa dokonalosťou a nezavadnostou potravín a nakoniec z toho stresu a uzkostlivosti dostanú rakovinu oni. Ved by som sa zbláznila. Obilniny sa musia dávať pravidelne na rozbor. Je to ako mor, mnohí sa dajú nachytať a profitujú z toho obchodnici s dokonale nezavadnymi potravinami za tažké prachy.
Neni ovos ako ovos.
Nedávne štúdie dokázli,
Ovos podlieha plesni ako ostatné obylniny a múky
Ovos ktorý balia do sáčkou je nachemizovaný aj ožiarený ,aby pri dlhšiom skladovaní nesplesnivel,
Pri ožiarení a nachemizovaní vznikajú geneticky postihnuté mutácie plesní výrusov a baktérii,
s ktorými si naše telo nevie rady a tak vznikne do 10-15 rokov rakovina alebo zlyhanie pečienky a ďalších orgánov
Ak je vlhký rok je hodne plesní v zrne.
Najepšie by bolo Ovos si doma lisovať alebo niekde si ho dať zlisovať,
kedysi som jedávala hlavne musli vitalis čokoládové, buď s mliekom alebo bielym jogurtom. Ale potom som sa rozhodla obmedziť kalorický príjem a dnes už mi stačí biely jogurt s ovsenými vločkami a kvapkou medu. Dokonca aj mojim malým deťom to chutí.
Ovsené vločky obsahujú obrovské množstvo živín – fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok a vitamíny v rozpustné vo vode. Hoci telu dodajú viac kalórií, patria medzi najzdravšie potraviny.