Dobrý deň. Aj mňa vo Vašom veku nahovárala lekárka na hysterektómiu, maľovala mi, ako mi to zjednoduší život, pretože som mala neustále bolesti, ale nevedela som sa s týmto riešením zmieriť. Na zmenšenie myómov som odskúšala za tie roky kadečo, ak sa aj zmenšili, tak nakrátko, a potom pribudli. Ostatné tri roky som absolvovala 2 hysteroskopie a 1 laparoskopickú operáciu, keď mi odoberali stopkaté myómy, polypy a rozrušovali zrasty. Išlo o jednodňový zákrok a v prípade hysteroskopie som to v pohode zvládla len pri lokálnej anestéze. Pokiaľ nemáte problémy a myóm nie je stopkatý, ja by som to nechala tak. Je možné, že sa postupne dostanete do prechodu a po klimaktériu sa maternica scvrkne sama aj s myómami. Odstránenie maternice niektoré ženy znášajú dobre, ale u iných sa objavia komplikácie v podobe cýst na vaječníkoch, zrastov, a v krátkej dobe musia podstúpiť zákrok znova - a znova. Po odstránení vaječníkov je nutná v mnohých prípadoch substitučná liečba.
Ja som teda nakoniec hysterektómiu nepodstúpila, a v po rokoch sa ukázalo, že moje problémy majú celkom inú príčinu, ktorú by odstránenie maternice a hormonálna liečba ešte zvýraznili. Myómy mám stále, ale menštruáciu mám pravidelnú a všetko funguje, ako má.
Ale v prípade, že by ste dostali náhle bolesti alebo by ste dlhšie krvácali, zvážte riziká. V tom prípade odporúčam Gynpor na Sliači, kde je výborný profesionálny prístup a za zdravotné úkony sa nijako nedopláca, nemusíte si so sebou nosiť nič než doklady (dostanete všetko od nočnej košele, cez kompresné pančuchy, dámsku intímnu hygienu, vlhčené utierky po piškóty či keksy a minerálku) a doplatok za nadštandardnú izbu je 10 eur na deň. Držím palce.
Tablety na liečbu myómov maternice už aj na dlhodobú liečbu
Dobry deň,mám 46 rokov a 3 deň užívam tablety Esmya,nález myom v stene maternice 7,5cm a pod ním,viac,ktoré ten veľký prekrýva.
Lekárka mi ich nasadila na 3 mesiace s tým,že potom pôjdem na Hysteroktomiu,že vraj načo mi je už maternica.To sa ma dotklo,lebo sa bojím,že sa nebudem vedieť s tým zmieriť...problémy ako je silné krvácanie alebo krvácanie mimo cyklu nemám,menzes je pravideľný cyklus 25-28deň..
problém v trávení a nadúvaní..až teraz posledné 3 mesiace..je nutná Hysteroktomia,alebo kdo má skúsenosti s týmto liekom esmya,..
Ďakujem za Vaše skúsenosti a rady,prípadne neviem v ktorej nemocnici chirur.zásah absolvovať ak to už by muselo byť
BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Európska komisia schválila používanie lieku s účinnou látkou ulipristal acetát na dlhodobú liečbu myómov maternice. Doteraz bol uvedený liek schválený len na krátku predoperačnú liečbu tejto diagnózy. Na základe výsledkov podrobných doplnkových štúdií budú môcť ženy v reprodukčnom ...