Sezóna medvedieho cesnaku pomaly končí. Kde ho môžete nazbierať?

hanka9

Cibulky je potrebne sadit aj s bylou a listom, z coho vyplyva, ze ich takto aj tazime. V prirode ich tazime SETRNE a s CELYM KORENOVYM SYSTEMOM. Jamky ZAHRABEME a UPRAVIME OKOLIE !
Nie sme predsa dive svine, ale ludia !
Inac cibuliek aj s listom nam staci 10-15 kusov!(rozrastie sa).

hanka9

Inac kazdy kto CHCE ma moznost medvedi cesnak si zasadit ci uz do svojej zahradky, alebo na svoj pozemok, alebo do blizkej prirody. MC rastuci vo volnej prirode rad rastie medzi zmiesanymi stromami ako jelsa, osika, rakyta, vrba, smrek a teda ma rad tôňu, resp. polotôňu (nie priame slnko)a v blizkosti vodnych zdrojov, resp. spodnej vody a tak cibulky je najlepsie zasadit pomedzi stromy (tie tienia) a v blizkosti vody (potokov, riek, spodnej vody ).

redka

presne tak... na vychode este ani nezacala... kym zlezie sneh z toho miesta kam chodime... mozno skocime kuknut cez velku noc... inac sme zvykli zbierat aj v maji a este nekvitol... tak aka konciaca sezona????

hanka9

Inac typickou oblastou vyskytu medvedieho cesnaku na Orave bola a este stale je oblast v okoli riecky (potoka) Zazrivanky od Parnice az po Zarivu a vyssie (aj okolite pritokyň), pretoze medvedi cesnak je signalizatorom pozemnej vody a dari sa mu aj pri potoku (potok a vietor roznasa semeno)!!

Ale co chcem povedat?

No to, ze ludia su v dnesnej dobe nenasytni a nenazrati a doslovne zdecimovali tiet krasne miesta. Hordy najazdov a bezohladne drancovanie prinieslo spust!

Uz aj indiani mali viac rozumu a zobrali si z prirody len malo a pre svoju potrebu. No dnes su ini indiani, vsak :-o))

hanka9

Sezona zberu medvedieho cesnaku napr. na Orave nieze konci, ale este ani nezacala ! (i ked uz rastie). Ja ratam vrchol v obdobi medzi 10-tym aprilom az do 5 maja, v polohach orientacne okolo 800 metrov a viac nad morom je mozne ho zbierat aj cely maj, pripadne aj cosi neskor. No a co sa tyka miest – vyskytu medvedieho cesnaku tak tie v sucasnej dobe prezradi len malokto. Bohuzial, je taka doba.

lubka.stastn

A v okolí Trenčína, poprosím...! V nedeľu sme prešli pol okresu a veruže bez úspechu. Ďakujem! /Viem, že mnohí ho pestujú v záhradkách a dá sá i kúpiť, no rada by som poznala i miesta, kde voľne rastie v prírode - niet nad zdravú prechádzku.../