POZOR! Kliešte sú už aktívne, najúčinnejšie je očkovanie.

Táto diskusia patrí k článku: POZOR! Kliešte sú už aktívne, najúčinnejšie je očkovanie.
POZOR! Kliešte sú už aktívne, najúčinnejšie je očkovanie.

Aj napriek ešte stále zimnému počasiu je už aktuálne hovoriť o kliešťoch - ich jarná aktivita začína totiž už koncom tohto mesiaca a vrcholí v apríli a máji. Pre človeka je nebezpečný hlavne vtedy, ak je infikovaný.

zuzi74

Ja chranim moju fenku tiez obojkom Scalibor a musim potvrdit, ze je to naozaj vyborna vec. Nema ho tesne pri krku, ale napriek tomu vyborne ucinkuje. Ked sa uz aj kliest nahodou prisaje, tak sa nenacicia ale hned zdochne.

lombardo1981

Inak kliešte nemajú radi slnečné svetlo. Oblečenie je dobré dať, tuším na 4 hodiny na slnko. A aj žehlenie pri vysokej teplote im nerobí dobre.

RNG

Ked hovorime o ucinnych latkach proti kliestom , tak je to DEET, aspon 30% a najma Permethrin, co po nastriekani alebo pridani do pradla odhana klieste a komare aj vyse tyzdna.

Este lepsie je neliezt tam, kde tie klieste su.

lombardo1981

Proti kliešťom pomáha rozmarín aj citrusové plody (pomaranč, citrón, limetka).
Nechať zavrieť vodu, pridať rozmarín a lúhovať pokiaľ voda nevychladne. Scediť a pridať vínny ocot. Dať do chladničky.
Šupky z pomaranča (citróna alebo limetky) povariť, nechať vychladnúť a vložiť do chladničky.
Do mandľového oleja pridajte maximálne tri z týchto ingrediencií: rozmarín, citrus, céder, bazalka, škorica, levanduľa.
Priznám sa, že o bobkovom liste som tiež ešte nepočula. :-)

Slobodna

Hej, na neho idú od šťenaťa. Čo som mala druhého psa, tak ten ak mal raz za rok kliešťa?! A tento sa len pogúľa po trávniku a už má troch.

Deria

Tak to je sila, moji nemaju este ani scalibor a to sme kazdy den v lese, byvame v prirode a je tu pomerne teplo. Dnes bolo tiez teplo, udajne 15-17°C. Na toho tvojho idu teda tie klieste riadne, tiez chudacik.:(

Slobodna

Mám to od veterinára, že má byť tesne na koži, lebo trením o kožu sa z neho uvoľňujú aktívne látky proti kliešťom. Momentálne má druhý deň Scalibur - kliešťe prisaté ale nenacicané. Ufff 150 je riadne číslo. Chudák pes.

Deria

Slobodna, ano scalibor je velmi dobry. Neviem o tom, ze by sa scalibor mal o kozu triet? Naopak, psi ho maju nosit navolno, volnost asi na 2 prsty. Moji ho nosia uplne navolno, takze im na krku trochu visi. Je to tiez silna chemia tak, ako ostatne, no povazuje sa za spolahlivy a najmenej skodlivy, lebo chemicke latky nejdu priamo do krvi ako zvycajne byva u protiparazit.obojkoch ale sa rozlozia po celej pokozke tela. Tym padom ak pes reaguje event. alergicky, okupe sa a je po probleme.
Moji psi nemaju problem s kliestami vdaka scaliboru ale poznam jednu, ktorej pes mal za jedno leto ca 150 kliestov(!) a neskor so scaliborom len 7 tiez za cele leto. Na niektorych psov idu klieste mimoriadne a na druhych menej. To mas ako s komarmi. Niektori ludia su od nich celi dostipani, ini nie.
Inac, s tym rozmarinom je to tiez logicke, lebo je silne aromatizovany. Urcite vyskusame. Mozno zavesim aj psom na krk? :D Chudaci, s tym ich citlivym cuchom by urcite neboli nadseni. Ale ten bobkovy list nie je tusim taka agresivna vona, mozno skusim z neho urobit taku retiazku na nitke a okolo hrude, kde maju popruhy/remienky, ci ako sa to vola...som zvedava, co na to povedia.:)

Kýčera

SLOBODNA-kúp si tenučké rukavice/také ako sú pri pečive-alebo si ber vždy tú, čo si použila/,daj do vrecka,keď ju použiješ,vyhodíš a si chránená aj TY. A tým ROZMARÍNOM si mi pripomenula,že sa z neho predsa vyrába biosprej,kt. môžeš chrániť seba aj svojho psíka.