Folát pre tehotné a dojčiace ženy

ivanuska265

Vyskúšajte napríklad tento drink sunar. sk/pre-tehotne-a-dojciace, čo je na ňom výhoda, že nezaťažuje žalúdok napríklad ako iné tabletky a super chutí :)

ivanuska265

Kys. Listová je určite dôležitá pri tehotenstve, no netreba zase podceňovať aj ďalšie vitamíny a minerály. Ak ich matka nedokáže prijať zo stravy tak je určite najlepšie prijímať nejaký doplnok stravy.

lombardo1981

Môže. Príznaky sú: nauzea, nechutenstvo, nadúvanie, horká alebo taká nepríjemná pachuť v ústach, začervenanie pokožky, sťažené dýchanie, depresie alebo nadmerné vzrušenie, podráždenosť, problémy so spánkom, deficiencia zinku.
Dávky vyššie ako 1mg môžu maskovať deficienciu vitamínu B12 a súčasná suplementácia kyseliny listovej aj v prípade, že to nie je potrebné, môže viesť ku poškodeniu nervového systému.
Robila sa štúdia, pri ktorej dávali potkanom 20-násobne vyššiu dávku ako je odporúčaná (počas párenie, tehotenstva i laktácie). A zistilo sa, že sa u ich mláďat v dospelosti častejšie vyskytla obezita, inzulínová rezistencia, abnormálne stravovacie návyky a deficit adipenektínu, proteínu, ktorý tvorený v tukových bunkách a chráni pred obezitou, diabetom a metabolickým syndrómom. Častejšie sa tieto dôsledky vyskytovali u žien ako u mužov. A táto štúdia taktiež poukázala na to, že odporúčaná dávka viedla ku zlepšeniu stavu v dospelosti.
joe.endocrinology-journals.org
Ďalšia štúdia, pri ktorej potkanom podávali 2,5-5krát vyššiu dávku ako je odporúčaná zvýšilo rast prekanceróznych a rakovinových buniek v mliečnych žľazách.
journals.plos.org
Ďalšia štúdia sa snažila zistiť súvislosť medzi vyššími dávkami kyseliny listovej a astmou. 2,9% žien z 39602 dostávali nadmerné dávky, ktoré mierne zvyšujú riziko možného rozvoju astmy.
onlinelibrary.wiley.com
Ale toto všetko samozrejme neznižuje potrebu kyseliny listovej predovšetkým v tehotenstve. Jej primerané množstvo chráni pred vznikom defektov neurálnej trubice.