Dyspepsia

Táto diskusia patrí k článku: Dyspepsia
Dyspepsia

Dyspepsia je odvodená od gréckych slov dys a pepteín, čo znamená zlé trávenie. Ide o súbor tráviacich ťažkostí, ktoré môžu byť prejavom rôznych chorôb najmä gastrointestinálneho traktu (tráviacej sústavy). Prejavuje sa bolesťami brucha, pocitmi plnosti či nafukovaním.

3dfxman

Pre Annu: skúste si dať dietu od mlieka a mliečnych výrobkov, nejedzte zemiaky, papriku a paradajky + si dajte bezlepkovú dietu. Každý deň pite viac než dostatok tekutin a jedzte veľa vlákniny - sladké zemiaky ala bataty. Sú veľmi prospešné na tráviace problemy a obsahujú veľa vlákniny. Doporucujem každý deň až každý druhý deň jesť bataty. Taktiež majte dostatok pohybu, ktorý je potrebný pre fungovanie čriev a pite teplé čaje, ktoré taktiež vedia rozhýbať lenivé črevá.

amca

mam priznaky: citim plnost v zaludku, nedokazem dojest jedlo,hned som plna, jedlo mi sedi dlho v zaludku a neda sa mi odgrgnut, potom asi po 5-10min. sa mi ztazka odgrgne. Kazde rano mam pachut v ustach, stolica je nepravidelna, skor mam pocit ze ma zapeka, nakolko sa nedokazem poriadne vyprazdnit. Dokonca ked sedim pocujem akosa mi to vsetko prelieva v crevach. Vsetky tieto tazkosti prisli s uzivanim antibiotik. Navsetva gastro lekara a endoscop nepotvrdili ziadne zavazne problemy, prakticky ma lekar vypoklonkoval z ordinacie, ze sa mam liecit na psychiku a vraj som zdrava, lebo aj sono aj krvne testy boli OK.
Co robit? Vsetko co zjem v malych davkach a vsetko co aj vypijem mi lezi v zaludku.

RNG

Clanok neuvadza zialbohu naozajstne dovody dispepsie, tj zleho travenia a nafukovania co je nedostatok kyselin(zla funkcia parietalnych buniek,) alebo nedostatky roznych enzymov, ktore nechaju v crevach rozne zvysky neabsorbovanych potravin, co tam kvasia a hniju.
Totiz proces kvasenia a hnitia v zaludku moze prebiehat len pri nedostatoku kyselin, lebo dostatocne mnozstvo kyselin prakticky sterilizuje potravu,,tj ziadne kvasenie a hnitie v zaludku prebiehat nemoze. A samozrejme ked zacne v zaludku, tak pokracuje do criev, kde postupne znici crevnu probioticku floru a vedie k hnackam, IBS Crohnovej chorobe a ulcerativnej kolitide(vredy na crevnych stenach)
Doplnky kyselin, roznych enzymov , mikrovlaknin a probiotik to spravidla cele napravia.