Optimálny príjem soli a krvný tlak

Táto diskusia patrí k článku: Optimálny príjem soli a krvný tlak
Optimálny príjem soli a krvný tlak

Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2-4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti prijíma 10-15 g soli denne. Pritom vzťah medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku je priamy a progresívny. 75% konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania pri konzumácii je menej dôležitým faktorom ako znižovanie obsahu soli resp. sodíka pri technologickej príprave potravín. Sodík je tým faktorom, ktorý spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku, pretože viaže vodu, nie chlór, preto aj iné zlúčeniny v potrave s obsahom sodíka takto pôsobia, ale rozhodujúcou zložkou potravy je sodík obsiahnutý v soli.

RNG

Inac tato tema tu uz bola davnejsie diskutovana pod nazvom "znizeny draslik v krvi" Moz
no si napr pozret bez nutnosti prekladat aj
lupus-sle.webnode.sk
kde je zdoraznovane, ze draslika potrebujeme viac ako sodika na udrzanie spravnej hladiny draslika v krvi a spravneho krvneho tlaku

RNG

Staci si pozriet tabulky na odporuceny denny prijem draslika/kalium/potassium pozri tu
healthyeating.sfgate.com a sodika
healthyeating.sfgate.com co je hrozne daleko od tej zavadzajucej spravy, ze nam treba 20 gramov=20 000 mg NaCl denne!!!!

RNG

Inac v Europe sa dlho sol tazila napr v Nemecku a Rakusku ako mineral sylvin, ktory obsahuje dost vela KCl
en.wikipedia.org Az neskor sa preslo na vysusovanie morskej vody a rafinacia NaCl.Ja pouzivam osobne na solenie zmes nerafinovanej morskej soli a KCl 1:1.

RNG

Zialbohu tieto takzvane presne informacie su velmi pochybne.
Totiz ladviny vedia zadrzat NaCl ale nie KCl, ktory teda rapidne stracame na nasu skodu. Odporucena davka Na je 2 az 2.5 gramov denne, a K je 1.5 az 4 gramy denne.
Tj to hned ukazuje, ze 4 gramy draslika nemozu nikoho zabit. Uvediem to tabulky, kde hovoria ze LD50 na draslik, vlastne chlorid draselny je 1500 mg na kg vahy
www.sciencelab.com
Krvny tlak do znacnej miery zavisi od pomeru sodika a draslika, a zialbohu sodika dostavame privela a draslika primalo, lebo intenzivnym polnohospodarstvom je poda on prilis ochudobnena.
Takze pozor na take clanky, co miesto informacie dezinformuju!

NaCl

Fiziologické úcinky soli.

Vol'akedy dávno boli vojny kvoli soli, bojovali za získanie sol'nych lozísk. Uz z obdobia Hipikratésa je známe, ze obsah soli v nasej krvi, v plodovej vode a v dávnych oceánoch je v rovnakom pomere uz viac miliónov rokov, a to sa este geneticky nezmenilo. Nás zivot je teda závisly na soli!! V kazdonennom zivote, obchodoch a lekárnach ponúkajú sirokú paletu soli, ale ak to nie je stolná sol', tak musia oznacit' o akú sol' sa jedná. Napr. draslík-ferro-cianid (ktory je nebezpecny jed, ale bohizial' pouzívajú ho ako protihrudkujúce cinidlo), umelé hnojivo, chlorid draselny, draselná sol', alebo iné kovové soli. Jedine chlorid sodny volajú ako kuchynská sol', jedlá sol', alebo len jednoducho SOL'!! Teda ak rozprávame o soli, tak je cistá kuchynská sol'.Vel'mi bezne pouzívame slovo sol', ze zo 100 opytanych l'udí kazdy vedel, ze je to kuchynská sol', ale cca. 60 ludi nevedelo, ze je to NaCl, cize chlorid!

Ak clovek zomrie a spopolnia ho v krematóriu, a z organizmu skúmajú mnozstvo draslíka a sodíka, tak prídu na to, ze je to v pomere 1:1. Tieto mylné testy bohuzial' akceptuje vel'a lekárov, ze v kazdodennom zivote, sa majú l'udia drzat' tohto pomeru. neberú do úvahy, ze telo, ktoré uz nezije a neprebiehajú v nom fiziologické procesy je iné ako zivé telo, v ktorom prebiehajú obehové a metabolické procesy. Nie je náhodou, ze fiziologicky alebo infúzny roztok, ktory sa dostane do zivého tela cez cievny systém do krvného riecist'a obsahuje 30-krát viac sodíka ako draslíka. Tento pomer cca. 30:1 je nevyhnutny pretoze vacsina draslíka v tele je v bunkách, pricom vacsia cast sodíka je mimo buniek. Podstatou zivota je, aby v bunkovej membráne bola vhodne vyvázená osmotická rovnováha medzi extracelulárnym sodíkom, a intracelulárnym draslíkom. Ak a táto rovnováha narusí z nejakého dovodu a v dosledku straty sodíka vznikne prebytok draslíka, tak bez ohl'adu aky je organizmus mlady alebo silny, zastavy sa srdce!
Potom, mocom, dychaním strácame vel'a sodíka(65%), a málo draslíka (2%). Cize vel'mi poklesne pomer 30:1.

Nedostatok soli je castym príznakom. Po namáhavom cviceni vel'a z nás spadne do dej pasce, ze vel'mi rychlo vypijeme aj liter studenej vody, aby sme uhasili smad. Po nadmernom potení sa dostane voda bez elektrolytu do organizmu, ktorá riedi krv, co vedie k bezvedomiu, alebo smrti. Rovnováha soli a tekutín v tele je zásadnou prioritou orgánov. Preto sa stane, ze pocas tréningu alebo sútaze zomrie sportovec. V poslednej dobe zvysenie uzívania energetickych nápojov tiez zvysujú stratu soli, preto je coraz castejsia smrt' kvoli zlyhaniu srdca.

Pocas intenzívneho sportovania- hlavne v teple, potením telo stráca vel'ké mnozstvo tekutiny, tiez vel'ké mnozstvo soli, hlavne sodíka. Pocas extrémneho pohybu telo moze stratit' za hodinu aj 2 litre potu, 8 gramov sodíka (odporúcané mnozstvo príjmu sodíka je denne 12 gramov u dospelych, co zhrna asi 20 gramov kuchynskej soli). Otrava vodou kvoli znízeniu obsahu sodíka v krvy poskodzuje vel'a buniek v organizme. Sodík je taky ión v tele, ktory sa nachádza v extracelulárnom priestore(ako napr. krv), má dolezitú úlohu pri udrziavaní vody v cievach. poklesom hladiny sodíka sa do buniek dostane príliz vel'a vody, kvoli comu napuchnú, a dlhodobo vedú k poskodeniu organizmu. Rozsah, v ktorom orgány opuchnú, urcuje ich struktúra. Za skoré a vazne príznaky moze vacsinou opuch mozgu, lebo v uzavretej lebke sa mozog vie sírit' len v obmedzenom rozsahu, zvysuje tlak, co vedie k smrti.

Príznaky intoxikácie vodou si casto mylia sportovci s príznakmi dehydratácie, avsak este viac vody moze zhorsit' príznaky ako sú: nevol'nost', podrázdenost', nepokoj, svalové krce, zmena správania. Vo váznejsích prípadoch epileptické záchvaty, bezvedomie, kómu a smrt'.

Nie je mozné presne urcit' kol'ko vody sposobuje intoxikáciu vodou, pretoze to závisí od aktuálneho stavu a napatia organizmu. Je potrebné, aby kazdy vedel a spoznal vlastné potreby vody. Nehrozí otrava vodou ak máme málo potu a pri krátkodobom cvicením.

Pime nápoje ktoré obsahujú minerélne soli pocas intenzívneho, dlhodobého tréningu. Aj sami si moze vyrobit' takéto nápoje ( ovocná st'ava+voda+sol'). Okrem toho pred namáhavym tréningom konzumujme viac slané jedlá. Aj pretekárskym konom dávajú pred pretekami sol'. Aj ja, ako veterán sportovec som si dával vzdy pred tréningom viac soli do jedla aj pitia. Som 60násobnym majstrom sveta a Európy, a este som nemal ziadny úraz. Som taktiez vegetariánom 26 rokov.Ako inzinier som mal tiez moznost' zazit', ze robotníkom dávali ako ochranny nápoj slanú sódu.

Pri zistení vyssie uvedenych príznakov by sme mali konzumovat' nápoj s vel'kym mnozstvom elektrolytu, co moze byt' aj slaná voda. Odporúca sa tiez jest' slané potraviny. Vo váznych prípadoch si musíme pytat' lekársku pomoc, kde dostaneme sol' cez infúziu.

Sol' sprevádza nás zivot od narodenia az do smrti. Sol' nie len pre cloveka, ale pre vsetky zivé tvory je aspon tak potrebná ako voda. Podstatou zivota je cistá (destilovaná) voda, sol' a draslík, lebo spolocne regulujú vodnú rovnováhu v tele. Ak tento je nesprávny, tak ochorieme, mozme dostat' napr. astmu, alergiu, candidu, nádorové ochorenia, autoimunitu...atd'. Cistá voda odstranuje pri metabilickom procese v bunkách vzniknuty produkt rozkladu. Takmer 100 ochorení sposobuje priamo aj nepriamo nízka hladina soli.

Sol' absorbuje vodu z buniek, takto zabezpecuje bilanciu vody mimo buniek. V nasom organizme sú v podstate dva typy slanej vody, tzv. "more". Jedno je v bunkách a druhé mimo buniek. Nase zdravie závisí od ich rovnováhy. Toto mozeme zabezpecit' dostatocnym mnozstvom cistej vody, ktorá moze byt' destilovaná, cistená dazd'ová voda, cisty taveny sneh, alebo z reverznej osmózy filtrovaním cistená, do ktorej nie sú vrátené minerálne látky. Vel'a draslíka poskytuje ovocie a zelenina, nie je potrebné ho nahradit' vo forme draselnej soli. Mega vysoká dávka anorganického draslíka (draslíkom obohatená jedlá sol') moze zastavit' srdce. V USA doteraz existuje treszt smrti, ale uz nie elektrickym kreslom, ale intravenóznou injekciou, ktorá obsahuje 4 gramy draslíka, a sposobí okamzité zastavenie srdca. Zvieratá tiez takto uspávajú. Pri operácii srdca pouzívajú 2 gramy. Organicky draslík v rastlinách sa pomalsie vstrebáva, a to najma ak pouzijeme trochu soli na vyvázenie. Nie je náhodou, ze v dávnej dobe moj dedo tak jedol paradajky s vysokym obsahom draslíka, ze ich polozil do soli. Coraz viac sóje pouzívajú v Európe aj v USA a aj tak sa dost' casto stane náhla srdcová zástava, alebo kardiovaskulárne ochorenia, pretoze vetia tomu, ze vel'a soli uskodí. V Ázii, najma v Japonsku jedia vel'a sóje so sójou a predsa nie sú chory ako európcania, alebo americania, okrem toho u nich je najvacsí priemerny vek zivota. Aké je ich tajomstvo? Sóju jedia vel'mi slanú. Nie priamo sóju solia, ale vseliaké omácky (miso, tamari...), tymto kompenzujú vysoké mnozstvo draslíka. Takze sol' je starobily liek, ktory sa vyzivou dostane do organizmu. Napríklad ak nepijeme dostatocné mnozstvo cistej vody, tak sa telo dehydratuje. Preto musíme vzdy pit' cistú vodu, lebo v prípade dehydratácie v krajnom prípade je telo schopné vytlacit' vodu z mimo buniek do zivotne dolezitych buniek, cize v prípade nedostatku vody moze dojst' k nevolnosti, k mdloby a dokonca k smrti. Pri prvej pomoci podávajú intravenózne slanú destilovanú vodu v primeranom mnozstve.

Mnozstvo tzv extracelulárnej vody udrzuje nase telo tak, ze dá rozkaz oblickám, aby udrzali sol', a tak viazu vodu mimo buniek. Cize za opuch je zodpovedny nedostatok vody. Kvoli tomu sa vytvárajú aj cysty v roznych castiach tela. V prípade ak mnozstvo intracelulárnej vody musí telo vytlacit' chronicky z extracelulárnej vody, je potrebné zvysit' tlak k zovretiu. Toto zvysenie tlaku sa vyskytuje v hypertenzii, cize vo forme vysokého krvného tlaku. Nahromadená voda najprv sposobí vacsie, mensie opuchy, az sa dostane do pl'úc (astma cardiale). Pri liecbe tychto ochorení musíme dostat' co najviac cistej vody do organizmu. Ak nepijeme cistú vodu, ta iná voda nás stav este zhorsí, pretoze necistoty, ktoré obsahuje sposobia este viac ochorení. Nie je teda náhodou, ze do infúzii pouzívajú destilovanú vodu na priamy dosah do krvného obehu. Neverte tomu, ze destilovaná voda je jed, ak sa dostane do organizmu perorálne, pretoze by sme zomreli aj od infúzie. Vacsina l'udí, ktory dostali infúziu, ci v nemocnici, alebo na ulici, boli dehydrovany a cistá voda im zlepsila bilanciu vody. 97% z nich malo aj nedostatok NaCl v tele, a 1%ny obsah NaCl v infúzii stacil na zlepsenie Na-K pomeru.

Pitím vody sa nesmie pretazit' organizmus, ale pravidelne a pomaly treba mnozstvo vody zvysovat', az kym sa nevyjedná mnozstvo mocu s mnozstvom vypitej vody.

Ak pijeme dostatocné mnozstvo vody, tak premyjeme z tela sol'. Ak sa mnozstvo soli znízi, a zvysi sa mnozstvo vody, tak telo uz nebude zadrziavat' tekutinu a zbaví sa jej z tkanív, z císt, ako preventívne opatrenie z dovodu nedostatku vody. Cize nikdy neberme diuretiká, pretoze cistá voda je najlepsím diuretikom!!!

Cistá sol' má v nasom tele aj iné úcinky okrem regulácie vodnej bilancie. Sol' je prírodné antihistaminikum. V prípade astmy je rovnako úcinny ako inhalacné spreje. S tym rozdielom, ze nemá vedlajsie úcinky. Pri astmatickom záchvate vypime dva, tri poháre destilovanej vody a dajme si na jazyk trochu cistej soli. Sol' chráni vsetky bunky, najma mozgové pred okyslením. Preto má vel'a l'udí okysleny organizmus, lebo prijímajú málo soli, alebo prijímajú dost' soli, ale nie cistej, cize NaCl!!! Oblicky tiez potrebujú cistú sol' pri rozklade kyseliny a jej vyprázdnovaniu mocom. V prípade, ak má telo coraz nizsí obsah soli, tym viac sa okysluje. Mozog kvoli okysleniu nepracuje správne. Preto je dolezitá sol' aj pri liecbe psychickych a emocnych porúch. Pocas liecby depresie sa sol' nahrádza lítiumom. Avsak namiesto Lítia by sa malo podávat' viac cistej soli. Vel'a l'udí sa snazí nahradit' nedostatok sodíka z jedlej sódy ale okrem sodíka sa dostane do tela aj hydrogénuhlicitan ktory sposobuje zalúdocné t'azkosti, zatial co solenie cistou sol'ou nemá ziadne vedl'ajsie úcinky. Alkalizacny úcinok má rovnako vysoky.

Cistá sol' hrá dolezitú úlohu v mozgu, udrzuje trvalú hladinu serotonínu a melatonínu. Ak je v tele dostatocné mnozstvo cistej vody a soli, tak ako prírodné antioxidanty odstranujú toxické odpady a nemusí organizmus "obetovat" esenciálne aminokyseliny, ako je tyrozint a tryptofant. Tryptofan je nutny pri tvorbe serotonínu, melatonínua tryptaminu. Podmienkou dobrého spánku je vhodná úroven melatonínu v mozgu. Vel'a l'udí ani netusí, ze by vedeli ovel'a lepsie spat', keby soli solili viac cistou sol'ou. Cistá sol' je teda nevyhnutná pri poruchách spánku, pretoze sol' je tiez prírodné anestetikum.

Mnohy nevedia, ze vhodné mnozstvo soli zodpovedá za prevenciu rakoviny. Ak si niekto pichne prst, a zacne krvácat', musíme si krv vysat', aby sme ranu dezinfikovali, a zapamatat' si slanost' krvi. Ak sa nedostane do organizmu dost' soli, tak sa krv zacne správat' "agresívne", a prevezie si sol' z inych castí tela, napr. z kostí. V tomto prípade sa narusí kostny metabolizmus a zacne sa osteoporóza. Osteoporóza sa lieci vhodnym mnozstvom cistej soli. Ak by sme ochutnali vlastny prvy moc, tak jeho slanost' by mala byt' rovnaká, ako slanost' krvy. Ak je menej slany, tak sme vcera solili menej, ako sa malo. Ak je slansí, tak sme solili viac, ako sa malo. Slanost' mocu teda svadcí o tom, ci sme dostali do organizmu primerané mnozstvo soli. Nádorové bunky sa pocas prítomnosti kyslíka odumrú. Tie sú známe ako anaeróbne organizmy, ktoré vyzadujú miesto s nedostatkom kyslíka. Ak je v organizme dostatok cistej vody, hladina soli zvysuje mnozstvo krvy, tak sa cirkulujúca krv dostane vsade a aktivuje imunitné bunky, ktoré sa dostanú do nádorovych tkanív, a znicia ich. Z tohto dovody oslabuje imunity dehydratácia, Pohybom sa tiez zvysuje okyslicenie tela, ale aj v tomto prípade je potrebná cistá voda a sol'. Pohyb nahradí kazdy liek, ale ziadny liek nenahradí pohyb. moj vynález, kyslíkovy sifón, naplníme cistou vodou a medicínskym kyslíkom, dostaneme takú super okyslicenú vodu, ktorá obsahuje 2200 mg rozpusteného kyslíka. Pravidelné pozívanie tejto vody dodáva organizmu este viac kyslíka, vd'aka ktorému rychlejsie odumrú nádorové tkanivá. Este rychlejsie, ak jedlo viac osolíme.

Sol' je dolezitá nielen pre kosti, ale aj svaly a vydrz. Cistá sol' znizuje srdcové arytmie, a tiez hrá dolezitú úlohu v regulácii krvného tlaku. Pomer soli a vody je vel'mi dolezity. Uzívanie málo soli a vel'a vody vedie k vysokému tlaku. Cize nie vel'a soli, ale málo je prícinou vysokého tlaku. Ak pijeme viac vody a sol' nejeme, tak nezostane dost' vody v krvnom obehu, a v cievach sa nenahromadí. V obchodoch predávajú draslíkom obohatenú sol', ktorá nie je v standardnom súlade ( 97%-ny NaCl je vhodny).

je tiez zaujímavé, ze cistá sol' lieci aj cukrovku. Cistá sol' pomáha vyrovnat' hladinu glukózy v krvi a znízi potrebu inzulínu. Cistá voda a cistá sol' znizuje vaskulárne poskodenia v kazdom orgáne, ale najviac je viditel'ná na nasom zraku a ociach. Bunky potrebujú cistú sol' pre rozvoj hydro-elektrickej energie, sol' dodáva prúd bunkám. Dobrym príkladom na to je destilovaná voda, ktorá nevedie elektriku, a slaná voda ju dobre vedie. V dosledku tohto úcinku cistej soli v tychto dolezitych fiziologickych procesoch sú zapojené:

- cistá sol' hrá dolezitú úlohu v komunikácii a spracovaniu informácií medzi neurónmi.
- cistá sol' je potrebná pre trávenie, vstrebávanie zivín. Dolezitú úloho má v zalúdocnej st'ave okrem sodíka aj chlór, zalúdocná kyselina je HCl.
- cistá sol' cistí pl'úca, priedusky a pomáha v trhaní hlienu, zjemnuje a zabranuje hlienu v pl'úcach
- cistá sol' na jazyku zastaví suchy kasel'
- cistá sol' cistí nosové dutiny, perfektne lieci alergiu, zápal stredného ucha, hucanie v usiach
- cistá sol' zohráva dolezitú úlohu v prevencii a liecby dna, artritídy, a poliartritídy, a svalovych krcov.
- cistá sol' zabranuje nadmernej produkcii hlienu, cize nadmerné slinenie poukazuje na hyponatrémiu.
- pre posilnenie kostí je nevyhnutné solenie cistou sol'ou.
- cistá sol' hrá úlohu pri ustálení hladiny serotonínu a melatonínu, ktoré regulujú nás blahobyt8 sebavedomie, pozitívne myslienky), preto priamo aj nepriamo ovplyvnujú nasu osobnost'.
- cistá sol' má dolezitú úlohu pri udrzaní libida u muzov i zien. Nepotrebujeme Viagru, ak jeme cistú sol'.
- cistá sol' pomáha zmesit' lalok, pretoze slinné zlazy produkujú viac slín kvoli hyponatrémii. Takto pomáhajú pri prezúvaní a prehltaní, zabezpecujú viac vody pre zalúdok pri spracovaní potravín.
- cistá sol' nás chráni pred prasknutím krcovych zíl. Obsah sodíka v krvi je vtedy primerany, ak je vyssí ako 142 mmol/l. Nad touto hodnotou sa nemusíme bát' cievnej katastrofy.
- cistá sol' zvysuje silu svalov, vitálnu kapacitu pl'úc, sportovy vykon, zabranuje nadmernému poteniu aj pri zvysenej fizickej aktivite. Cím nizsí je obsah sodíka v krvy ako 142 mmol/l, tym vyssia je hodnota nádorovych markerov, cize zvysuje sancu na rakovinu.

Na základe 12 rocnych poznatkov registrujem krvné hodnoty Na a K. Je vel'mi desivé, ze 97l'udí zo 100 má prevráteny pomer draslíka a sodíka. 97 l'udí má viac draslíka, cize hyperkalémiu a hyponatrémiu!!! Preto sú chory!!!

Mohol by som este vymenovat' vel'a poskodení zdravia kvoli hyponatrémii, ale uz aj takto som dal vel'a informácií aby sme precítili dolezitost' spotreby cistej soli a vody. V prípade astmy ale aj inych chorobách je velmi dolezité poznamenat', aká dolezitá je cistá sol', a ako skodlivé je vel'ké mnozstvo draslíka.

Napísal a publikoval vo svojej súcastnej podobe:
Dr. Weixl-Várhegyi László

Preklad: MK