Ovplyvniteľné rizikové faktory spôsobujúce rakovinu

Táto diskusia patrí k článku: Ovplyvniteľné rizikové faktory spôsobujúce rakovinu
Ovplyvniteľné rizikové faktory spôsobujúce rakovinu

Viac ako tretina úmrtí na rakovinu sa pripisuje 9 potenciálnym rizikovým faktorom, ktoré človek dokáže sám ovplyvniť. Podľa štúdie uverejnenej v novembrovom vydaní The Lancet zomrelo v roku 2001 vo svete na rakovinu 7 miliónov ľudí – z toho 2,43 mil. ľudí (35 %) zomrelo na následky 9 ovplyvniteľných potenciálnych rizikových faktorov.

Veronika234

Keď je jednou z príčin nedostatok pohybu, prečo napr. na vš nie je tak, že telesná v každom semestri 4 hodiny do týždňa? Riadne vybudované plavárne, telocvične v každom meste.

ahjajjaj

a ešte urobiť reklamu na cigarety bez dymu a bez dechtu. Tam fajčiar aj fajčí, aj dostane dávku nikotínu, ktorý je síce škodlivý, ale menej ako decht.
Deti v školských jedálňach ale aj dospelý v závodných jedálňach a reštauráciách dostávajú obedové menu. V jedálni by malo byť zaužívané dostať ku klasickému jedlu aj slušnú dávku zeleniny.

ahjajjaj

rozhodne fajčenie. V reštauráciách by malo byť úplne zakázané, aby dym z cigariet nemuseli dýchať hostia, ktorí sa usadili v časti pre fajčiarov len preto, že inde nebolo miesto. A často sú práve miesta pre fajčiarov lepšie.

majuss 111

tak neviem,moj nazor,najvacsi poddiel na vzniku raka ma u mna cislo1.strava,hlavne potraviny z retazcov,stokrat nastriekana zelenina,ovocie,aby udrzali co najdlhsie ,,cerstvost",dusicnany v nich,gmo potraviny,konzervanty,...c.2. stres,a 3.zamoreny vzduch,poda,ktora neda uz urodu bez postrekov ,proti burine,plesni,skodcom,jeme samu chemiu.a jasne ze aj fajcenie ma velky vplyv

Petr 73

Nerád riešim na domácej sieti nadnárodné problémy a nezáleží na tom , či to sú problémy politické alebo problémy zdravia. Slovensko je špecifická krajina a to sa prejavuje i v problematike verejného zdravia. Tak najväčší rakovinový problém mužov je rakovina pľúc, u žien tuším až tretí. I tak to je dosť. Ovplyvniteľné rizikové faktory opísané v príspevku beriem ako poučenie ale vedľa fajčenia mi veľmi chýbal faktor prírodné ionizujúce žiarenie. Vo svetovej literatúre je to žiarenie opisované ako najvýznamnejšia príčina rakoviny pľúc nefajčiarov a druhá po fajčení pre celú populáciu. Tým viac to musí platiť pre obyvateľov Slovenska, lebo podľa dvoch reprezentatívnych prieskumov bytového fondu máme najvyššiu priemernú aktivitu radónu v obydliach ľudí nie len v Európe a to musí byť niekde znať.