správanie pediatra

Príspevok v téme: správanie pediatra
tita26

prosim vas o nazor. moj dvaapolročny syn nechce jest varenu stravu už polroka. prve mesiace som tomu neprikladala važnost, ale koncom leta som zašla za našou pediatričkou. ta mi vtedy navrhla, že ked sa vrati sestrička z dovolenky, tak zoberu mojmu synovi krv kvoli podozreniu na nedostatok železa. ja som jej vtedy povedala, že ved načo mu budeme brat, ked nema priznaky (poznam ich, lebo sama trpim chudokrvnostou).ona teda suhlasila, že je to zbytočne. nedavno som ale čitala na nete,že u malych deti može byt chudokrvnost bez priznako,tak som zašla k dr. s prosbou nech mu krv zoberu a opytala som sa, prečo mi vtedy nepovedala, že nemusi mat priznaky. ona mi na to odpovedala, že ona tam nie od toho,aby vymenovala všetky priznaky diagnozy. (ako teda načo tam je?)a sestrička mi povedala, že mojim najvačšim problemom je že vela čitam a tym potom trpi moj syn.išla som odtial s pocitom, že ich totalne otravujem, ked tam idem riešit zdravie mojho syna,že nič ine nerobim, len sa hrabem nete a hladam ktoru diagnozu by som mohla našit na mojho syna a že im vadi ak tam dojde nejaka mamička, ktora sa snaži ziskavat info. im asi vyhovuju len dedinske husy, ktore nemaju pristup na net. mali pravdu iny a bolo ich spravanie ok???

pritom uprimne, nechodim tam často. moj syn ma 2,5 roka a doteraz sme tam boli len na poradnu, ked bol chory (teplota, sople, kašel)a ked bolo treba ist na očkovanie.

Magy

pacit sa ti nemusi, ale nasilu tiez nic neporiesis, u deti skor dosiahnes to, ze sa este viac zatne. Tu treba pouzivat nenapadne finty, psychologiu. A mozno mu skusit trosku spravit naschval, je k dispozicii len varene jedlo, ak nechces - hladuj. Bude mozno trucovat, plakat - ale to ho este viac vycerpa a mozno to zhltne ani nezbadas. Tazko povedat co zaberie, treba skusat. Na kazdeho plati nie co ine, len nie nasilu.

tita26

ok, ale mne sa extremizmus mojho syna nepači. už som skušala aj maskovat, ale okrem mlieka a ovocnej vyživy nezje nič. po čase či chcem alebo nie, napadaju ma čierne myšlienky, že to s jeho zdravotnym stavom nie je ok.

Magy

No z jej pohladu si jej ulahcila situaciu, nemusela vypisovat papiere na vysetrenia atd... teraz uz to nebudeme riesit kto co povedal, ake slova pouzil ci ton. Lekarka na zaklade informacii ktore jej poskytnes musi doslova v zlomku sekundy rozhodnut o dalsom postupe. A moznosti je milion, a ked spravi chybne rozhodnutie, moze to znamenat tazke nasledky, tu pracu im fakt nezavidim.
Kazdopadne prajem aby syn bol ok a nemal nejake vazne problemy, ak nechce, netalc do neho nasilu varene veci, prip. to zamaskuj ako studene ci sladke veci, zakusky, salaty a pod. Poznam par ludi co cely zivot odmietaju varenu stravu, su to sice fanatici a extremisti a ja s akoukolvek formou extremizmu nesuhlasim - ale ti ludia stale ziju, su navidomoci zdravi, stastni... Niet co riesit. ;)

tita26

ok, berem to. žijeme v takom svete, kde si každy kafre do profesie toho druheho (zaživam aj ja ako učitel).ale ako sa mam spravne rozhodnut? ked som ja povedala, že nema priznaky na chudokrvnost, stačilo jednou vetou povedat, že nemusi mat. tak by som suhlasila s odberom.

Magy

Uz len detail - ked ides so synom k lekarovi, to najlepsie co mozes spravit, je INFORMOVAT ich o VSETKOM moznom, co moze aj nemusi suvisiet s danym stavom a rozhodnutie ohladom liecby NECHAT NA NICH. trvat na tom, ako maju tvojho syna liecit, co maju a co nemaju robit je dost urazlive. Oni studovali roky, maju dalsie roky odkrutene praxou. Co mas ty, ze sa im pleties do toho ako maju robit svoju pracu? Precitanych par clankov?
Ja to nemyslim v zlom, predsa nepojdes do autoopravovne vymenit gumy a nebudes dirigovat skusenemu mechanikovi spoza chrbta co ma a co nema a ako to ma robit. Taky automechanik nemusi byt zdvorily, vykopol by ta z opravovne ani by si nepipla, lekar to spravit nemoze. ;)

Magy

Mila tita, podla toho co pises si najprv odber krvi odmietla, potom na tom trvala. Lekarka JE POVINNA respektovat prianie pacienta, prip. jeho zakonneho zastupcu. Naozaj tam nie je na to, aby s tebou viedla hodinove diskusie o vsetkych moznych aj nemoznych alternativach danej situacie. To by musel mat den 124 hodin aby zvladla 10 pacientov denne.
A na margo toho - ano, prilisne vrtanie sa v odbornych publikaciach niekedy moze byt viac na skodu. Clovek ma casto lepsi prehlad, ale zase si uvedom, ze lekari nie su narychlo studovani poloprofesionali, ich studium je samo osebe riadne sito a kopec ludi to proste nezvladne. Tak im trosku doveruj. ;)