Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

kolko zarabate spolu?

lost

Pisem si dlhy prispevok a ako naschval si zatvorim okno, a samozrejme text sa mi strati :D
Stalo sa to 2x, haha ale druy krat som si to uz ulozil, predtym ako som to odoslal :P

Teraz iny typ investicie:

Kazdy rok si odlozime povedzme 1200 EUR (to je 100 EUR mesacne) na vynost 10% pricom zisk

nevyberame, az po 20, 30 a 40 rokoch.

Hodnota po 20 rokoch bude: 33,211.78 EUR
Hodnota po 30 rokoch bude: 58,803.21 EUR
Hodnota po 40 rokoch bude: 93,195.96 EUR

Pricom sme investovali 24,000 (20rokov) alebo 36,000 (30rokov) alebo 48,000 (40rokov)

Cize cisty zisk by bol:
Po 20 rokoch: 9,211.78 EUR
Po 30 rokoch: 22,803.21 EUR
Po 40 rokoch: 45,195.96 EUR

To je cisty zisk, len z urokov, a je krasne vidiet rozdiel medzi 20 a 40 rokmi, presnejsie

rozdiel ze az 4.9 nasobny !!!

Samozrejme este minus inflacia.
Skusim ju zobrazit uz len na cisty zisk, cize:
Ak budeme mat v roku za 20 rokov 9,211.78 EUR, bude to to iste ako keby sme mali dnes 5,100.34

EUR
Ak budeme mat v roku za 30 rokov 22,803.21 EUR, bude to to iste ako keby sme mali dnes 9,394.62

EUR
Ak budeme mat v roku za 40 rokov 45,195.96 EUR, bude to to iste ako keby sme mali dnes

13,855.13 EUR

Ta inflacia to dost nici :)
Dufam ze som nespravil nejake velke chyby vo vypoctoch, snazil som sa len znazornit to, ze ak

setrime dlhodobo, mame z toho ovela vacsi uzitok, ako ked setrime kratkodobo.

A tych 100 EUR mesacne investujeme, teda usetrime z toho co poskrtame :)

Cize skrtat zbytocnosti. Alebo porovnavanim cien/ponuk. Vybratim tej lepsej. Nebyt lenivy

hladat lepsiu cenu. Ked dnes usetrim 1 EURO pri vyhodnej kupe, to bude 6.73 EUR za 20 rokov,

cize po inflacii 3.72 EUR, alebo 17.45 EUR za 30 rokov, zase 7.19 EUR po inflacii a nakoniec

45.26 EUR po 40 rokoch, cize 13.87 EUR po inflacii.

Povieme si, euro hore dole ?
Ale ak ste mladsi a mate okoo 20, tak dnes co usetrite 1 euro a investujete do 10% rocne, tak v

60 mate z toho isteho eur 13.87 eur (uz po inflacii, cize ako keby ste neusterili 1 euro, ale

13.87 eur)

Berte aj na vedomie, ze denne sme schopny usetrit viac ako len to jedno euro. to bol priklad

nech je to jednoduchsie pochopit.

Treba vediet minat :)
Ale spravne minat.
netreba sa uskromnit, jedine v extremnych pripadoch ako casti macdonald, restauracia, nie

denne, ale raz do tyzdna a podobne...
staci si sutrazit vyadvky, money management...

Vrati sa vam to v buducnosti.

Nie vsetko a da zlvadnut cez noc, na nieco treba vela vela casu, ale pride to...

Nebude to prijemne ist na stare kolena do karibiku/okolo sveta, vdaka tomu ze sme si ustrazili

vydavky a nasetrili si na dobry dochodok? :)

PS: ustrazte si aj zdravie a v 60 sa budete citit ako v 20 ;)

Benjamin Franklin: "Usetreny cent je zarobeny cent"

lost

Dam sem taky priklad:

Mame 1000 EUR, a dame na 20 rokov investovat, s urocenim 10% rocne.
Ak si vzdy vyberieme zisky, kazdy rok 100EUR, tak mame zisk 2000 EUR za 20 rokov.
A teraz, ak nechame pracovat aj zisky, tak za 20 rokov vyberieme 6727,50 EUR (minus 1000 EUR vklad).
Co je o 3727,50 EUR viac.

Cize, staci si odopriet dnesok pre lepsi zajtrajsok.

Len tak pre zaujimavost, pri 40 rokoch to bude 4000 EUR alebo 44,259.26 EUR (minus 1000 EUR vklad).
Uz je ten rozdiel citit, ze ? :)

(Strednych 30 roov by bolo z 1000 EUR na 3000 EUR alebo na 17,449.40 EUR (minus 1000 EUR vklad)

Sice na to vplyva aj inflacia (v 20 sotroci priemerne 3% rocne), ale stale sa to viac oplati v tom pripade ze chceme sa stat milionarom vstupon do dochodku.

Za 20 rokov bude 6727,50 EUR mat kupnu silu (dnesnu hodnotu, ako keby som to dnes mal v ruke) 3,724.85 EUR
Za 30 rokov bude 17,449.40 EUR mat kupnu silu (dnesnu hodnotu, ako keby som to dnes mal v ruke) 7,188.92 EUR
Za 40 rokov bude 45,259.26 EUR mat kupnu silu (dnesnu hodnotu, ako keby som to dnes mal v ruke) 13,874.53 EUR

Cize plati ze trpezlivost zlato prinasa :)

lost

datelinka - "cim vyssia mzda, tym vyssie naroky na zivotnu uroven."
Ak nema clovek dobry money manazment, tak to plati ;)
Ale ak ma rozum, tak nie.

Da sa usetrit, ale treba vediet AKO.

Nie prijem robi cloveka bohatym, ale vydavky, teda .. minimalizacia vydavkov.

Najlepsie by bolo si napisat zoznam na co minate, teda VSETKO, aj drobnosti, po mesiaci bude pekne vidiet kam tecu peniazky ;)
No a potom len skrtat a skrtat a skrtat, da sa skrtat aj bez toho aby si clovek znizil zivotnu uroven.

ALE..

Je lepsie setrit..

ALE..

Nie na terminovanom vklade s 2-3% rocne, ved inflacia bude vyssia, to je hlupost. Ak by sa podarilo najst 10% rocne (co mozne je, ale neviem presne ako). tak po 20/40 rokoch sa da nasetrit veeelmi pekna suma. Ide o to ze kapitalizacia urokov narobi zazraky casom. Je to taka ciara, ktora sa pomalicky dviha, ale cim dalej sa dviha, tym rychlejsie ide hore.

Znie to mozno divne, ze naco budem setrit a minat to ked budem mat 60. Ale ten cas rychlo ubehne ;)
To je rozpravanie na velmi dlho. Trufnem si povedat ze viac ako 90-95% ludi nema ani najmensie tusenie ako narabat s peniazmi. nikto ich to neuci.

A ked sa uz nedozijeme ani tych 60, tak budu mat aspon nase deti :)
Vezmite si to takto, spravme im tu radost a zabezpecme ich trosku, aj by sme boli radi, ak by to niekto spravil pre nas :)
Naucme ich to a bude sa to tahat cez generacie...
Niekedy sa neda zbohatnut za 1 zivot, chce to spolupracu rodicov a potomkov.

Deee

Giovanni mas pravdu, aj ja mam viacero znamych, ktori maju snad aj ponozky na leasing a potom samozrejme, ze nie su korunky...inak vsetci si odnasame zakladne navyky hospodarenia s peniazmi z rodiny, ak rodicia zili stale na dlh je velka pravdepodobnost, ze aj ich dieta bude takto hospodarit, je len na nom, aby si tuto chybu v hospodareni uvedomilo a prekonalo ju, ja mam napr. v exceli tabulku, kazdy mesiac mi porata kolko som minula za telefon, oblecenie, kolko bolo inkaso atd. a takto presne viem, kde mi odchadzaju peniaze a ak ich nemam nazvys viem ktoru oblast obmedzit

Giovanni

Takze ta hypoteka atd...tak jasne ze im to nevychadza,ale rodine ktora len plati faktury tak 1000€ bohate staci.

emira

Giovanni, ja si skor myslim, ze najprv sa treba zabezpecit, nez vtiahnut do tej chudoby aj deti...
Kamaratka nechodi ani kazdy tyzden ku kadernicke, ani nema znackove oblecenie. Ale oni si vystrojili drahu svadbu, maju hypoteku na byt, auto na leasing, vsetky spotrebice a gauc v byte na sekeru... Clovek by mal svoj zivot prisposobit tomu, co zarobi. Susedka sa tiez stazuje, ze nemaju vela, ale obaja maju mobil, pevnu linku, kablovku, dve nove auta na leasing... Vydavky maju ako keby zarabali trikrat tolko, ako zarabaju. Najhorsie je, ze sa snazia usetrit na strave. To je to najhorsie, co moze byt. Setria na nespravnom mieste a na jedle sa toho vela usetrit aj tak neda.

Giovanni

Vela rodin nema ani 500€ s detmi prijem a ziju s mesiaca na mesiac,ale ziju.Proste netreba zit na velkej nohe...radsej byt chudobny a casom zbohatnut,ako naopak....emira-ta tvoja kamoska urcite tyzdenne chodi ku kozmeticke,kadernicke,oblieka sa znackovo aj deti do znackoveho,tak urcite ze nestaci 1000€,inak priemernej slovenskej rodine mesacne 1000€ bohate staci,samozrejme bez velkej hypoteky,a uveru na auto atd...

.".".

ak niekto neplati hypoteku, leasing, auto, netankuje, necestuje, neplati najom a tak dalej a tak dalej vie usetrit

no my len za jedlo kolko minieme a to vobec nekupujeme hluposti..a to nehovorim este najom, psik, kozmetika, potreby do domacnosti a tak dalej a tak dalej

tak daj nejaky recept ako usetrit tolko penazi za mesiac :)

emira

Vzdy sa da viac minut ako zarobit:) Ja sa ale cudujem, ako ludia mozu vyzit, ked chlap donesie domov 20,000 korun a maju dve deti. Musia zit velmi skromne, neviem si to ani predstavit. Kamoska s manzelom a synom ma dokopy 1000 eur a to popri robote este aj brigaduju cez vikendy a pretlkaju sa len tak-tak.