Ahojte. Mám taký menší problém so svojou rečou. Stáva sa mi, že sa občas zajakávam, prípadne, že zhltnem nejaké tie hlásky, resp. rozprávam tak rýchlo, že je mi ťažšie rozumieť. Prejavuje sa to prakticky od detstva, hoci k logopédovi som nikdy nechodil. Zhoršilo sa mi to teraz, keď mi zubár vytrhol zub, neviem či to s tým súvisí, každopádne problém tu bol aj predtým. Prípadne v zime, keď mám zmrznuté ústa je to ešte horšie. Keď nad hovoerním premýšľam, je to OK, no napr. keď mám povedať niečo čo ma len teraz napadlo, zvyknem to skomoliť a už čakám kým niekto povie tú hnusnú otázku: "Čo?". Chcel by som sa Vás opýtať, čo robiť. Tento môj problém nieje závažný, je to len taká chybička krásy a občas ma to dá dole. K logopédovi by som teda nešiel, nieje to tak akútne. Sú nejaké cviky na "jazyk" napr. aj na nete? Prípadne ak máte nejakú dobrú radu, alebo skúsenosti s podobným prípadom, budem Vám vďačný, ak to sem napíšete :-)
Niekedy je mi ťažko rozumieť...
zuzic
ja som tiež nedoslýchava a mne je trápne pýtať sa že čo tak keď nerozumiem buď sa tvárim, že rozumiem alebo sa pýtam maximálne raz :)
aky problem mas ist k logopedovi?vsetko so vsetkym suvisi
neboj sa nebudes ako spomaleny film:)
inac tu otazku "Co?" sa pytam kazdu chvilu aj ja:)) ibaze u mna je problem v usiach:(
uf, ste rýchli :-)
Máte pravdu, bude to tak, skúsim občas čítať nahlas. Navyše zisťujem, že málo otváram ústa a tým pádom je artikulácia dosť obmedzená. Zas sa ale bojím, že ak budem rozprávať pomaly, bude to ako spomalený film a ľudí budem unavovať.
momo
rozprávaj pomaly, vopred si premysli čo chceš povedať... mne sa to tiež stávalo od kedy som si to uvedomila a rozprávam pomalšie tak to je menej často :)
rec si trenuj pomocou citania,snaz sa nahlas a pomaly citat
pri rozpravani si v strese, to preto rozpravas rychlo a zajakavas sa. nauc sa rozpravat pomaly, a zretelne vyslovavat, tak ako keby si to hovoril napr. malemu dietatu. sustred sa na formu, nielen na obsah toho co hovoris.