pohreb.ist,neist?rada prosim

Príspevok v téme: pohreb.ist,neist?rada prosim
pohreb

takze som v uk a umrel mi dedko.naposledy som sa s nim lucila stylom takym,ze este vydrzi na nase dalsie stretnutie.bohuzial vcera mi umrel,co ma dost boli.uz som sa ztoho pomaly dostala,ale neviem sa rozhodnut ci ist ci neist.ide o to,ze moje pocity su ine ako ostatnych.neviem v podstate naco je pohreb zauzivany ze tam treba ist,ale ja to citim inak.chcem si ho zapametat ako ziveho nie ako mrtveho:-(neznasam pohreby!mam sa snim ist rozlucit s placom?na to tam mam ist?opet si vratit tu ranu do srdca,ze mi umrel?ja neviem,ako vy by ste to riesili,to by ma aj zaujimalo,ja viem len jedno,ze si ho chcem pametat hentak ziveho,len neviem co by si prial dedko,to ma jedine hneva ze ci by sa na mna hneval:-(

breza77

precitala som si vase prispevky a musim napisat pohreb,ako vobec mozes pochybovat,ze tam nepojdes,ked si ho mala rada,je to samozrejme,ked sa narodi dieta tiez povies ,ci ho nepojdes pozriet,smrt patri k zivotu a teraz to dolezite,dedko mal svoj vek a co ,ked umieraju deti a mladi ludia,asi este o zivote vies malo,ja som tu pred casom pisala o priatelovi,ktoremu zomreli obidvaja synovia v jeden den pri zachranarskych pracach,a keby ma nebolo uz by si sahol mozno aj na zivot,,oblec sa a bud popdporou pre svojich rodicov,lebo im umrel rodic a tebe iba dedko,tak nepolemizuj a chod,po pohrebe uvidis preco som taka na teba...

aknitka

tiež si myslím, že sú to skôr výhovorky. choď tam lebo inak ťa bude svedomie navždy hrýzť. časom ti to určite príde ľúto. mne zomrel starký pred rokom presne v deň svadby mojej sestry a ani nás nikoho nenapadlo že by sme tam nešli. a ešte som mala pri sebe 12 mesačného syna a zvládla som to. moje sesternice tiež začali s takými rečami že sa nemôžu ísť pozrieť na starkého že si ho chcú zapamätať živého. mne to v tú chvíľu prišlo strašne sebecké od nich. akoby sa im pohľad na starkého hnusil. a pri tom vyzeral tak "pekne" akoby len spal. veľmi som plakala keď som sa neho dívala, ale keby som sa nešla pozrieť do smrti by som si to vyčítala. navždy si budem pamätať jeho tvár akoby s ľahkým úsmevom a úľavou, že už nemusí trpieť. podľa mňa si človek zaslúži aby sme sa s ním dôstojne rozlúčili.
veľa ľudí sa obhajuje tým, že pohreby nemajú radi, že im to nerobí dobre. a kto ich má rád? len veľmi mizivé percento z týchto ľudí by skutočne malo psychické problémy po pohrebe. drvivá väčšina sa len vyhovára.
podľa toho čo si napísala by si nešla na pohreb ani svojej mamke? len aby si si ju zapamätala ako živú? sorry za tvrdé otázky ale zamysli sa nad sebou.
pre mňa je jediným ospravedlnením z pohrebu nejaká závažná nepredvídateľná okolnosť (napr. hospitalizácia v nemocnici). ani to že si v UK ťa neospravedlňuje. aj keď ako výhovorka by to pred rodinou mohlo obstáť.

delphia

v prvom rade ma zarazil, ze pises, ze vcera umrel, ale uz si sa stihla z toho dostat....
dalsia vec je, ze vobec ta napadlo neist. mne sa zda, ze je to vyhovorka, ze chces si ho zapamatat ako ziveho. vsak tak si ho aj budes pamatat. vobec nemusis ho ist pozriet v truhle. je to jeho psledna cesta a je to len a len na tebe ci ho na nej chces odprevadit. vyhvorky nechaj bokom

titi...

Blízka rodina,chod tam,to sa patrí.Ked nechceš nemusíš ho pozrieť.Ináč všetko sa dá vydržať len teba to chcieť.Mne osobne to problém nikdy nerobil,aj som pozrela do poslednej chvíly všetkých/myslím blízku rodinu/pokiaľ nezatvorili truhlu.Akoby som ich chcela zapamätať naveky,črty tváre,včetko.Nie sme rovnaké.Nahnevať by sa nenahneval,dôležité čo máš v srdci,no radšej chod.

dobra vila

Myslim, ze nikto z nas nema rad pohreby. Ale rodina, je rodina. Mala by si tam byt. Ani ja nejdem na pohreb, na ktory ist nemusim, ale dedko je velmi blizka rodina a uz iba z ucty k nemu by si tam mala byt. Je to vlastne "posledna rozlucka" a nejde o to, ci by sa nahneval, alebo nie, uz nezije, ktovie, ci ta dusicka je prec nadobro, alebo sa uz reinkarnovala, alebo tu niekde este mozno bludi.
Ty si ho mozes zapamatat aj ziveho, ved nemusis pozerat do otvorenej truhle, ak bude vobec otvorena. Ja to tiez nerobim. Ani tam nechod, kym bude otvorena a je to. Myslim, ze by si tam tu polhodinku naozaj mala odstat, aj ked je to smutne, patri sa to, najma ked si mala s dedkom dobry vztah.
Ja sama znasam taketo veci velmi zle. Ty pises, ze ti umrel vcera a ze za z toho pomaly dostavas a nechces rany opat otvarat. To si na tom velmi dobre, lebo mna taketo tlaci na dusicke dlhsiu dobu a navyse som dost "padavka" typ, tak sa stale bojim, ze nieze zamdliem, alebo tak.
A vlastne u teba je rozhodujuca vec ta, ze ani nie si doma, tak je to troska o inom. Ale ak ta trapi fakt, co si pomyslia blizni, tak myslim, ze to, ze si v UK ta celkom ospravedlnuje, ak sa nedostavis, nad tym sa netrap. Teda ja myslim - ze pre mna - by to bol ospravedlnujuci fakt a nevrhala by som na teba krivy pohlad, ak by som ta stretla a nemala blbe narazky za chrbtom atd.. Si v UK, predsa to len nie je za rohom.
Tak ja neviem...asi som ti velmi nepomohla, a navyse kazdy to citi inak, ale myslim, ze ak sa rozhodnes teda neist tam, nik ta odsudzovat nebude. Tak sa drz.

bingham

pozri....je to tvoje rozhodnutie...tvoj dedo by sa urcite nehneval...:)) a myslim si ze aj tvoja rodina to pochopi :))

a este raz mas ho v srdci a v spomienkach to je doleziteee...

pohreb

myslis?hm,vies myslim ze aj rodina sa nad tym pozastavi,ze ona neprisla?pekne od nej!ale ja proste nechcem uz zas plakat a celkovo to vidiet:-(

bingham

Mas dobry nick...:)) ten by sa teraz hodil mne :DD

Teraz vazne...nie urcite by sa nehneval... mas ho v srdci a to je dolezite