Výšky : Psychológia, Špeciálna pedagogika, Logopédia

Príspevok v téme: Výšky : Psychológia, Špeciálna pedagogika, Logopédia
Gill

Ahojte,
budúci rok ma čaká výška a teraz vyberám, rozmýšľam, zisťujem. Chcem si dať prihlášky na psychológiu alebo špeciálnu pedagogiku (buď mentálne postihnutých alebo sluchovo postihnutých) alebo logopédiu. Je tu niekto kto to študuje, prípadne má o to tiež záujem? Mám pár otázok...

1. Aké boli prijímačky? Ťažké, ľahké? Čo sa robí na tých praktických skúškach?

2. Čo všetko ste sa učili, len odporúčanú literatúru, či ste čítali aj niečo navyše?

3. Chodil niekto na prípravné kurzy? Lebo neviem či sa to oplatí...

4. Tak všeobecne...čo sa viac oplatí študovať, psychológiu alebo špec.pedagogiku alebo logopédiu? V čom sa dá nájsť lepšie uplatnenie? Lebo zdá sa mi, že psychológiu už študuje veľa ľudí.

Pozerala som si veci na stránkach, ale zaujíma ma aj onfo od tých, ktorí tým prešli.

luciferkaAA

levicaaaaa, ja viem ze mi tam mae bordel, a zatial mame aj akreditaciu, a ak buduci rok nebude, mne to uz bude sum a fuk......takze len tolko, ja som ta nechcela podkopnut tak neviem co sa na mna navazas....., nam ked spominaju liecebnu tak vacsinou v suvislosti s roznzmi druhmi terapii, ze tie a tie veci mozete robit vy a my nemozeme aj ked by sme chceli, lebo nebudeme mat na to odbor, mne sa ta liecebka pozdava, a keby viem ze nieco take existuje tak by som tam asi aj isla....pisala som ze neviem o com to je konkretne lebo to nestudujem.......

levicaaaaa

luciferkaAA: ahoj luciferka... nechcem ťa strašiť, ale práve som našla špeciálnu pedagogiku PdF UK na zozname študijných programov s pozastavenou akreditáciou na bakalársky stupeň. píšu o tom v hospodárskych novinách. /je tam špecka mentálne postihnutých v kombinácii, špecka sluchovo postihnutých v kombinácii, a špecka ment. postih. poradenstvo/... teda ak sa nemýlim, pozri si to ešte na stránke HN...

levicaaaaa

luciferkaAA: liečebka nemá akreditáciu, pretože naša pani docentka ešte nemá titul prof., ale poctivo sa na ňom pracuje... :)) nechcem to zakríknuť, ale vyzerá to sľubne... a inak, tú akreditáciu nemáme už asi dva alebo tri roky a tento rok katedra LC ani nepodala žiadosť, nakoľko sa čaká na ten titul.

a ešte jedna vec: liečebka nie je hlavne o terapiách :))

luciferkaAA

gill prijimacky su bud take alebo aj take a take, podla toho ktoru kombinaciu si vyberies...., neviem aku mas strednu ale ak gympel, tak ich vobec neries.......prax je, ale je to o nicom, ziskas len prehlad, ale nic sa nenaucis dokopy, je jej velmi malo, co je skoda...., ja popritom pracujem v jednom zariadeni,a tam som sa vela naucila a pochopila......aky je rozdiel? specialna pedagogika je len taky nazov ako pedagogika, len to specialna vyjadruje v sebe nieco ine ( neidem ti tu rozpisovat poucky ), mas na vyber z troch kombinacii a to z poradenstva a pedcagogiky MP, poradenstva a pedagogiky SP,alebo pedagogiky MP a SP.........ale poradenstvo sa studuje len v blave, inde na slovensku sa neda......., poradenstvo je to ze mozes pracovat v poradni, kde sa mozes stretnut s ludmi s MP, SP, TP, poruchy ucenia, spravania atd...., diagnostikujes, zucastnujes sa na priprave dalsieho planu rozvoja atd atd........a pedagodika znamena ze mozes ucit na ŠZŠ, pokial vystudujes 5 rokov , pokial len 3 roky tak mozes pracovat vo vychove.....liecebna ja neviem konkretne, lebo to nestudujem, ale tam pokial viem tak je to skor o tych terapiach, co je tiez velmi zaujimave, ale zase v blave nedostali akreditaciu na magistra, takze to je dost o nicom...., a na UK je taky bordel, zeby som sa nedivila keby ju nedostala aj specka.......

levicaaaaa

okeke: som prváčka a terapie sú až v treťom ročníku, ale vraj je možné , že s to bude meniť a už od druhého ročníka budeme mať...

:))

neviem, či sa dá prestúpiť, možno po zimnom semestri... teda ak by si mala vážne záujem...

okeke

levicaaaa...ale teraz sa to uz asi neda...prestupit...ci hej? Vies co, nepocula som o tom, ale ked som si pozerala, ake mate super predmety...same terapie a tak...to by ma velmi bavilo...viac ako toto. Si prvacka?

Gill

Dakujem za odpovede :)

Len sa mi to teraz trochu pomiesalo...aky je rozdiel medzi spec. pedagogikou mentalne postihnutych, liecebnou pedagogikou a spec. pedagogikou? Doteraz som myslela, ze to je to iste.

luciferkaAA, a na tych prijimackach bol iba test alebo aj nieco prakticke? Do Ciech urcite ist nechcem, chcem ostat tu, tak verim, ze aj u nas to bude ok. Ty si teraz v ktorom rocniku? Mate aj nejaku prax, chodite niekde?

luciferkaAA

Ahoj, ja som na spec. pedagogike, prijimacky lahucke, ani ucit sa nemusis,treraz skola o hubu, totalny bordel co sa tyka administrativy...., strasne vela skusok a ucenia ( teda ak to studujes pre seba a nie pre titul ), je to siroka oblast, skola je strasne siroko zamerana, takze preto je toho vela, vieme vela ale nic poriadne.....uplatnenie, bude dobre, kedze u nas to nie je tak rozvinuta oblast, mnohe sfery nie si este prebadane a vela v nich chyba...., rozbieha sa to u nas uz aj sukromne, a rodicia si su ochotni za tieto sluzby doplatit......na druhej strane je to tazka robota, pokial ti chzba vytrvalost a klud, tak tam ani nechod, viem o com hovorim, nie je to len tak pracovat s ludmi s postihnutim......a ci je lepsia uroven ako v cechach? no kamosky co tam boli cez erazmus vraveli ze tam je to viac zamerane na prax, a najprv vseobecne a az potom spelcializacie, co u nas to tak nie je, ale ze u nas vzjde clovek zo skoly ako "vacsi odbornik"proste vieme toho viac, a vraveli ze by do ciech urcite neisli studovat normalne.......takze dufam ze som pomohla.....

levicaaaaa

okeke: kľudne, my sa potešíme, keď medzi nás pribudne nová tvár. More people - more fun ;)

a ak sa smiem spýtať, čo také pekné si počula o katedre liečebnej pedagogiky, lebo ja som sa už aj vrámci fakulty stretla s ohrnutým nosom, myslela som si, že asi nás tam nejako nebudú mať radi :((