Je pre mna nevysvetlitelnou zahadou,preco tolko ludi,aj vzdelanych, sa utieka pravidelne modlit do kostola.Roky sa snazim tomuto porozumiet,preco tam chodia pocuvat stale tie iste kazne,odriekavaju donekonecna otcenas,v com im to zlepsuje kvalitu zivota. Ja nie som veriaca,ani nic proti veriacim nemam,len sa snazim ludi posadnutych vierou pochopit,no zial sa mi to nedari. Citala som aj bibliu,ci evanjelium,no nijako ma to neoslovilo. Kostoly a chramy su pre mna len kulturna pamiatka spojena s estetickym zazitkom a cirkevne sviatky vnimam ako dni volna.Poznam vela veriacich ludi,ktori sa vsak v realnom zivote prejavuju ako sebecke,mamonarske, intriganske,zakeracke,falosne bytosti ale pridu na spoved a vsetko je im odpustene.Tak k comu je potom cela viera,vie mi to niekto vysvetlit?
Prečo chodia ľudia do kostola?
kekso: poznám niekoľko ľudí, niekoľko RODÍN, ktoré žijú podľa viery, a do pŕs sa nebijú, len si pokojne žijú svoj život veriaceho človeka...
mna by zas VELMI zaujimalo, preco ludia, co chodia do kostola, sa mimo neho nespravaju podla toho, co im viera vravi...ved ked sa pozries okolo seba nenajdes cloveka, ktory by sa spraval podla viery...iba sa biju do prs, aky su veriaci, ale ich zivot a skutky nemaju nic spolocne s vierou
S tym placebo efektom to bolo vystizne, ale treba si hlavne uvedomit ze cirkev BOLA a vzdy BUDE najvacsim biznisom na svete...
ateistka: ja som sa zastavila hneď pri tvojej prvej vete. Čo má spoločné viera so vzdelaním ? ? ?
ja napríklad nechápem, ako môže toľko v z d e l a n ý ch ľudí fajčiť...
ale čo má vzdelanie s kostolom a vierou tomu nerozumiem...
ja chodím do kostola napríklad aj preto, lebo tam nájdem po celotýždňovom zhone pokoj, kľud a rozptýlenie...
kazne nie su tie iste, kazen je stale ina. Iba ostatne ritualy sa opakuju. Pri ritualoch nejde o nieco nove, ide o spolupatricnost, spoluprezivanie veci, ktoru ludia uznavaju.
Viera robi vela, nech uz je spojena s Bohom alebo cimkolvek inym. Sila vole dokaze byt naozaj neuveritelna, ked je clovek skutocne presvedceny o svojej viere. Preto aj veria modlitbam. Nejde o to, co Boh naozaj existuje, ale o to, ze clovek tomu veri, vsugeruje si to. Nieco ako placebo efekt.
nie nemyslela som teba myslela som to tak objektivne:)
zuzic, ak si myslela moj prispevok tak ver tomu, ze sa vobec nerozculujem :) Rozculovat sa nad clovekom z netu, by ma nikdy ani nenapadlo ;)
a ja zas nechapem co sa tak rozculujete...ved je tu dost od veci tem, no a? zaujimalo ju len preco, tak sme jej napisali a je to. naco sa rozculovat?
A pre mna je zas nevysvetlitelou zahadou to, ako sa tolko mozes zaoberat ludmi, ktori chodia do kostola. Je to hadam ich vec, nie? Kto chce ten chodi, kto nechce, nechodi. Preco robia to alebo ono je ich osobna vec. Je na tom nieco nejasne??
Môj skromný názor je, že sa to ani nesnaž pochopiť, zbytočne márniš čas. Nikto ti nedá takú odpoveď, ktorá by ťa uspokojila. Ja som veriaca a do kostola chodím rada, v skratke preto, lebo mi to niečo dáva. Som s tým spokojná a keď si ty spokojná s ateizmom, tak nerieš zbytočne druhých ľudí, veď načo?