Ahoj, mám bezmliečnu, bezltaktózovu, bezsójovu a bezvaječnu diétu naraz! Máte ju niekto? Je veľmi ťažko zistiť, čo môžem jesť, pretože mi tuším zostalo len ovocie a zelenina. Píšte prosím len tí, ktorí máte túto kombináciu, pretože keď máte len niečo z toho, strava je úplna iná. Díky.
Bezmliečna, bezltaktózová, bezsójová a bezvaječná diéta naraz
joni_
nie, ani tie druhy mlieka nemôžem. Ja som nevypísala všetko zo zoznamu, fakt je toho moc.
joni_
veď práve. Uvedený je tento zoznam, a ja som si tiež neuvodomila, že k daným potravinám sa pridáva mlieko, sója a pod.
Napíšem ti, ešte predslov, kde je vysvetlené, že prečo sú to aj potraviny, ktoré by si na prvý pohľad nepovedala.
Alergia sója:
Kľúčom k bezalergénnej diéte je zabránenie konzumácie jedál alebo produktov voči ktorým je pacient precitlivelý. Sójová alergia alebo precitlivelosť je abnormálna odpoveď na moolekuly proteínov nachádzajúce sa v sóji. Sójové bôby sú z botanického hľadiska začlenené k strukovinám. Z iných jedál patriacich k tejto skupine treba uviesť napr. cícer, cícer baraní, rôzne druhy fazule (vlašsská fazuľa, červený bôb, šarlátová fazuľa, strakatá fazuľa), šošovice, svätojánsky chlieb, sladké drievko, arašidy a podobne. Najčastejšia je senzitivita voči arašidom, ale precitlivelosť voči sójovým bôbom je rovnako prevalentná. Precitlivelosť voči jednej plodine býva časo asociovaná s precitlivelosťou voči iným strukovinám (na to ma upozorňovala, takže žiadne strukoviny!!!).
Za účelom identifikovania nepresne označených ingrediencií použitých pri príprave jedla kontaktuje výrobcu. priamo sa pýtajte či používajú sóju ako nosič pre prirodzené príchute. ochucujúce látlky môžu byť na sójovej báze. taktiež kontaktujte výrobcu s cieľom identifikácie rastlinných vývarov, gúm, sojív a škrobov, pretože môžu byť sójové.
Bezvaječná: resp. ostatné možné zdroje vajíčok alebo vaječných produktov:
- ligotavá glazúra, dožlta upečený výrobok môžu naznačovať prítomnosť vajíčok
- náhražky tukov získané z vajíčok a mliečnych výrobkov
- vaječné škrupiny a bielka sa môžu používať akoo zjasňujúce činidlá do polievkových výťažkov, bujonov, silných vývarov a káv.
Sama som prekvapená, čo všetko v sebe táto diéta zahŕňa. Ale ako sa stravovať?
no napisala si toho strasne vela, co mne ani nepovedali, je jasne pri tych hotovych vyrobkoch, hotovych jedlach, ze tam podavaju vselico, ale treba citat zlozenie, napr. nie kazda klobasa alebo salama obsahuje to iste, ja ale mozem aspom stopy, z toho nemam alergicku reakciu, ked sa niekde pise ze v zlozeni sice nie je nic od mlieka ale v zavode sa spracovava aj mlieko, tak ja to mozem, ty take nemozes? mas taku silnu alergiu? to mi je luto
ja som ziadny zoznam inak nedostala, len co som si pozistovala a citam kazde zlozenie vyrobku, ked je alergia na soju - nerozumieme preco nesmies arasidy a take veci, zeby krizena alergia? no neviem, nerozumiem vsetkemu
hlavne musis co najviac veci vyrabat doma sama, je to narocne ked nemozes kupit ziaden polotovar, to poznam, ale ina cesta nevedie, lebo doma vies ze napr. ked si robila chleba bez vajec, mlieka a soje, tak si ani nemala lyzicu alebo plech spinavy od tychto veci, z pekarne to tak iste nie je...
cestoviny sa daju bezne aj bezvajecne zohnat, trochu ma zarazilo ze mas v tom zozname aj cestoviny, alebo ryby - aky maju suvis s mliekom, vajciami a sojou? ibaze by bola kontaminovana linka kde ich spracovavaju?? celkom tomu zoznamu nerozumiem, prepac
a aku silnu mas alergiu?
este citam ten rastlinny olej pri sojovej alergii? to sa mysli len sojovy alebo aj olivovy a slnecnicovy?
kaciatko7
keď mrkneš na to, čo všetko sa ukrýva pod slovom "mlieko", "sója", "vajce", "laktóza", tak zistíš, že fakt musím byť len na mrkve a jablku (viď môj príspevok z dnešného dňa - ten dlhý).
Ale ak vieš pomôcť, moc, moc, moc mi tým helfneš!!!
joni_
je to zúfalé. Ono sa síce hovorí bezvaječná, bezmliečna, bezlaktózová, bezsójová dieta, ale nemôžete vôbec nič.
Len vyberám (komplet je toho na 22 strán), čo nemôžem:
Z dôvodu sójovej alergie je to: arišidy, arašidový olej, bezlepkový chlieb, bezlepková múka, cukárske výrobky, hotové potraviny, polotovary, hydrolyzovaný rastlinný proteín, chlieb, klobásy, koláče, komerčne pripravované mäsá, kde je sója použitá ako plnidlo, maajonézy, margaríny, mäsá (textúrovaný rastlinný proteín), mäsové výrobky, mrazené dezerty, mliečne nápoje, nátierky, dochucovadlá, omáčky, pečivo, pekárskke výrobky, pohánková náhrada mlieka, polevy, prílohy (stravovacie zariadenia), prírodná aróma, rastlinný vývar, rastliiný škrob, rastlinný olej, zeleninový vývar, zelennový olej, zeleninový škrob atď.
Z dôvodu bezvajčenej alergie je to: albumín, beztukové dezerty, cestá, cestoviny, fašírky, francúzske toasty, hydina komerčne vyrábaná, hotové jedlá, holandská omáčka, chlieb (s vaječnými surovinami), karamel, klobásy, krémy, lievance, mäsové guľky, mäsá komerčne vyrábané, omelety, pekárske výrobky, ryby komerčne vyrábané, sladkosti, strúhanka, šaláty, šišky, tatárska omáčka, zmesi na pečenie, globulín, livetin, lyzozým, ovalbumín, ovomucín, ovomucoid, ovovitelin atď.
Z dôvodu bezmliečnej alergie je to: (okrem všetkého, kde je mlieko a čo je z mlieka ako napr. acidofilné mlieko atď.) tak nemôžem aj bryndza, cukrovinky, mlieko, chlieb, kakao, káva, kazein, kazeinát, kazeinát draselný, kazeinát horečnatý, kazeinát sodný, kyselina mliečna, laktalbuním, laktobacil, laktulóza, laktát a všetko možné začínajúce na "lakto", margarínm maslový tuk, mliečna aróma, naturálna aróma, omáčky, pečivo, perníky, prírodná aróma, salámy, slanina, srvátka, umelá maslovvá aróma, zápravka, zmes na buchty, zmes na pečenie chleba, zmes na prípravu palaciniek atď.
Okrem toho, že vôbec nerozumiem, čo znamenajú veci ako ovalbumín atď., toto všetko (a ešte viac) NEMOZEM!!!
Ani lekárka mi nevie poradiť, čo sa týka stravy. Ja fakt neviem, čo mám jesť. Som na ovocí a zeleniny, chudnem a je to príšerné. Napádajú vás nejaké recepty? Najhoršie je, že treba zlúčiť všetky tieto diéty naraz!!!
Tak??
no tak som netrafila az tak vedla :) s tou sodou, ja nepeciem, uvarit viem ale pecenie nie je moje hoby...
su ja lieky na potravinovu alergiu, ja som kedysi brala tusim Nalcrom, uzivala som dve tabletky asi 15 minut pred kazdym jedlom, ma to potlacit alergicku reakciu v pripade, ze sa proste niektorym alergenom neda vyhnut
a este je dobra kniha o alergii na mlieko, vajcia, orechy a lepok "Kuchárka pre alergikov" od Alice Sherwoodová, skus si pozriet na nete, mozes tam najst recepty bez mlieka a vajec a potom si v nich este odselektujes soju. No len teraz mam pocit, ze mas alergiu aj na dalsie veci co si nenapisala, a to je podstatne
joni, ak by mohla jest sodu bicarbonu, tak je to mozne, my doma pecieme celozrnny chlieb len so sodou, niekedy s cmarom, ale aj ciste so sodou sa da, chuti trosku inac ako klasicky, ale da sa nan zvyknut. recept som uviedla na mariinej teme o kazeine.
aha, tak ale to je ovela viac veci ako si napisala v uvode, nejde teda len o mlieko, laktozu, soju a vajcia ale aj o kopu dalsich veci, to meni situaciu
no trochu mi je divne, ze ani pecivo a chlieb, tie sa predsa daju urobit aj bez mlieka a vajec a soje, hmmm, alebo slnecnicovy prip. olivovy olej?? mas alergiu teda aj na dalsie potraviny? ozaj pri tom peceni chleba - nie som velka kucharka, len ma napada ci kypriaci prasok nemozes nahradit sodou bicarbonou? neviem ci by to fungovalo, mozno som napisala blbost :)
a maso mozes? ryby, hydinu?