Lumbálna punkcia v rámci diff.Dg. Skleróza multiplex

Príspevok v téme: Lumbálna punkcia v rámci diff.Dg. Skleróza multiplex
Lubosh

Čauko, už dlhšiu dobu mám neurolog.problémy, no podstatné je, že z vyšetrení, kt. mi robili mám pozitívne jedine evokované potenciály, a to konkrt. Patologický nález VEP. Neurologička tvrdí, že mi na to nepomôže nič, už neužívam ani lieky. Povedala, že patologickým nálezom VEP sa začína Skleróza multiplex, no na to, aby sa zistilo, či je to naozaj SM, mi musia urobiť Lumbálnu punkciu. Ja som to nateraz odmietol. Mám obavy. Myslím, že akýkoľvek zásah do chrbtice je riskantný a ja nechcem skončiť ochrnutý. Neurologička tvrdila, že to nie je riskantné, vraj sa do robí bežne, akurát ide o to, že by som musel byť hospitalizovaný a môže sa stať, že sa mi stav po odbere likvoru zhorší. Teraz to teda nemusím podstúpiť, keď nechcem, no ak sa v budúcnosti stav zhorší, iná možnosť vraj nebude. Moje obavy pramenia najmä zo skutočnosti, aké úbohé a bez úrovne je zdravotníctvo na SR, a konkrt. v mojom prípade by mi Lumbálnu punkciu robili v Žiline. Ten, kto sa dostane do nemocnice v Žiline, ten skončí veľmi zle. Viem o čom hovorím. Poznám toľko ľudí, čo museli byť hospitalizovaní v Žiline a sú na tom zle, alebo už nie sú. Čo si o tom myslíte? Má niekto skúsenosti s Lumbálnou punkciou alebo so sklerózou multiplex? Ďakujem za príspevky.

DoktorisDR

Lumbálna punkcia je pomerne nebezpečné a bolestivé vyšetrenie .. avšak v prípade Sklerózy multiplex je veľmi užitočné pretože ju dokáže spoľahlivo diagnostikovať a bud potvrdiť alebo vylúčiť vyliec.sk

mista12

Ahojte chcem sa spitat bola som na magnetixkej rezonancii ta zistila sklerozu multiplex hned potom som bola v nemocnici lezat tam mi robili lumbalku a vysledky su zevraj dobre dalej mam ist do nemocnice do NR nechapem ich ci z istotou mam tu sklerozu ked vysledky boli ok

Lubosh

skleroska:
Máš pravdu. Ja som napokon na LP nebol, nebolo treba. Už pol roka užívam lieky na chronickú bolesť hlavy, no a musím povedať, že spolu s bolesťou odišli aj ostatné problémy. Niekedy mávam ešte prekolapsové stavy, ale inak fajn. Nález na VEP som ukázal očnej, keďže ide o poškodenie zrakovej dráhy. Tá o tom vie, a prispôsobila tomu moje vyšetrenia, chodím každého pol roka na kontrolu zrakových nervov, a pod.. Tiež ti môžem doporučiť v rámci alternatívnej medicíny bylinnú liečbu podľa Marie Trebenovej. Švédske kvapky, kt. spomína vo svojej knihe, naozaj funguje. Len je problém zohnať pravé švédske kvapky. Na Slovensku nie sú. Treba ísť do Rakúska. Ja som ich našiel v lekárni vo Viedni. Drž sa. Čauko.

MisoK

Kedze je toto starsia tema, tak sa len opytam, ako to nakoniec dopadlo? Nalez na VEP mam aj ja, ostatne negativne, preto ma to zaujima.

skleroska

Lubosh, ja mám diagnostikovanú SM a bola som na lumbálke 2x. Kvôli tomu, aby mi určili diagnózu. Diagnózu mi určili. Diagnóza sa určuje preto, aby ti mohli nasadiť lieky, ALE...
Možno som z tých šťastných, ale žijem bez príznakov SM, aj keď mám pocit, že tá diagnóza nie je košér.
Brala som dva roky Avonex, z ktorého mi bolo neskutočne zle.
Teraz k tej podstate, lebo na lumbálku už v živote nepôjdem a neodporúčam ani tebe. Nie preto, žeby sa to nedalo prežiť, prežiješ, ale ja mám dosť veľkú averziu k lekárom, pretože ešte žiadny sa mi nevenoval tak, aby mi pomohol. Celá medicína je jeden veľký biznis a humus. Budú do teba ládovať chemikálie, ktoré ti budú telo ničiť. Ja som súbežne navštívila aj liečiteľov aj som využívala alternatívnu medicínu. Liečiteľ síce nie je lekár, ale alternatívnou medicínou sa zaoberajú aj lekári. Všetci mi tvrdili, že to bola chyba - tá lumbálka, lebo ti to neskutočne oslabí energetické dráhy, ktoré tade vedú.
Aby som sa dostala ešte k veci, nakoniec mi jeden lekár zistil, že tie interferóny mi nepomáhajú, ale škodia! Aj keď pozor, pretože niekomu naozaj pomáhajú, ale to na Slovensku netestujú. V Amerike áno, ale mne to vytestoval lekár na základe biorezonancie. Takže nechcem tie lieky hanobiť, ale pozor nato. Týmto článkom som chcela povedať, že oni ti urobia lumbálku za účelom zistenia diagnózy, ale keď ti ju stanovia je otázne či ti pomôžu. Na MRI sú nálezy vidieť, ale napr. keby ti ten liek chceli dať a pomáhal by ti tak ti ho dajú iba keď podstúpiš tú lumbálku. Ja by som na tvojom mieste ešte počkala, neviem aké máš problémy, ale skús ešte hľadať. Držím palce.

MESAR

NO ANO POZMAN TAKE NEMOCNICE ALE NA JEDNU NEMA NIK VO SVIDNIKU KTO CHCE ZOMRIET NECH PRIDE DO SVIDNIKA TU JE TO ZDARMA TU SU NAJVETSI BABRACI NA SVETE CO MOZU EXZISTOVAT DOKTORATI ZA PENIAZE MAJU KUPENE A PRAX ZIADNY TAK KTO CHE UMRIET HIBAJTE DO SVIDNIKA

lumbalka

bio
verím v tvoj dobrý úmysel, ale myslím, že ťažko mi budeš vedieť pomôcť, keď nevieš, o aké ochorenie sa jedná. Nemyslím to v zlom, ale je to tak.

lumbalka

Robili mi lumbálku už 6x. Zakaždým som povedala, že už nikdy viac, ale ak to má prispieť veci, tak áno. Pozitívne VEP ešte nič nezanemná, zbytočne ta vystrašila. Z lumbálky sa dá naozaj najviac zistiť, ale aby potvrdili SM budeš musieť ísť aj na CT alebo MRI mozgu a pod. Ja som pri lumbálke malla obrovské problémy, od odpadnutia počas tak týždňové zvracia po. ale je to individuálne. Pre mňa aj ukrrutne bolestivé, nakoľko mám vážne ochorneie chrbtice.

minciGL

No mne par hodin dozadu diagnostikovali SM a bolo to aj s prispenim lumbalky - odber som podstupil dva krat. Nie je to nic strasne a moze to len pomoct