Potrebujem surne vediet.
je perfektcionalizmus choroba?
bulimia ani anorexia nekoncia na osť, co podla tvojich slov potom povahove crty nie su :-). A su to poruchy prijmu potravy. Myslim, ze medzi poruchou a chorobou je aj tak rozdiel. A nechci odo mna zase definicie, myslim, ze rozdiel pozname ;-) a mimochodom ani na googli som nenasla perfekcionizmus ako chorobu ;-)
perfekcionisti nie su stastni ludia, resp. maju to ovela tazsie, byt stale s niecim nespokojny, cloveka sice zenie dopredu, ale ked je to uz na ukor zdravia hovorila by som o chorobe. zavisi od miery ako to na cloveka vplyva. kazodpadne ak je to v ramci miery, tak je to ok. ale ako nahle to vplyva na cloveka aj okolie v negativnom slova zmysle, tak to treba riesit. myslim, ze od perfekc. je len skok k OCD.
No hmmm ja som kedysi túžila byť dokonalá a bola som chorá a dnes už netúžim byť dokonalá a už chorá nie som. Tak to potom ani bulímia, či anorexia nie je choroba, je to iba povahová črta?
No keby si žila s perfekcionizmom tak by si pochopila, že to choroba je :-)
Petuska B, ved to som aj tak myslela, ze tuzba byt dokonalym. Hned ked niekto tuzi po dokonalosti, neznamena, ze je chory. Podla mna je to bezna vec, ze clovek je so sebou nespokojny a chce byt lepsim. Preto mi je divne akukolvek tuzbu nazyvat chorobou. Ale mame kazda svoj nazor, psychologicka mi potvrdila, ze choroba to nie je a mne to staci :-)))
pozeram, ze je tu vazna debata :-)
No tiez perfekcionizmus nepovazujem za chorobu. Niekto mozno prehnane tuzi byt dokonaly, niekto prehnane setri peniaze, niekto zas prehnane mina alebo sa prehnane citovo uzaviera pred ostatnymi. Nic z toho podla mna choroba nie je. Kazdy je predsa iny a tak aj to, ci niekto je alebo nie je perfekcionista je len vecou toho, co je pre cloveka dolezite a co nie. Pre perfekcionistu je mozno dolezite vsetko, no to samotne slovo vo mne rozhodne nevyvolava dojem "choroby", ani som to v tomto kontexte nikdy nepocula a ani ujo google mi nic relevantne v spojeni perfekcionizmus - choroba nevyhodil :-)
Hmmm je tam napísané túžba byť dokonalý, čítaj poriadne. Vtedy si chorá :-)
teda ak po niecom tuzim, som chora? tak to som este nepocula :-)
perfekcionalizmus - tuzba byt dokonaly, uplny - to znamena vo vsetkych smeroch, Petuska B to dobre napisala