Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ten kto sa vyzná v zlomkoch

flegma

jessica77 - to sa v skole uz neuci Pytagorova veta?
rovnoramenny znamena ze BD = AD = 26
ked to nakreslis, lichobeznik vlastne tvoria dva rovnake trojuholniky po krajoch a obdlznik vstrede (treba si to nakreslit)
z jedneho tohotrojuholnika vypocitas vysku lichobeznika pomocou pytagorovej vety v= odmocnina 26 na druhu minus 10 na druhu... (cislo 10 dostanes (AB-CD)/2)
v = 24
bod E rozdeluje zakladnu, AE = 3cm, EB = 28 cm, takze v tom jednom trojuholniku ti stranu 10 cm rozdeli na 3 a 7 cm
a znova pytagorova veta a vypocitas strany CE a DE
CE= odmocnina 18 na druhu + 24 na druhu (18 dostanes spominanych 7 + CD) CE = 30
DE = odmocnina 7 na druhu + 24 na druhu, DE = 25
obvod uz hadam dopocitas aj sama...

jessica77

Cawte:)vidim ze tu radite s matikou a tak mi napadlo ci by ste mi nevedeli vysvetlit tento priklad.ak ano bola by som velmi vdacna :).
Priklad:Dany je rovnoramenny lichobeznik s dlzkami stran |AB|=31 cm,|BC|=26 cm a |CD|=11 cm.Na strane AB je bod urceny pomerom vzdialenosti |AE|:|EB|=3:28.Vypocitajte obvod trojuholnika CDE.
Diky vopred :P

a322t093d

hmm tak toto je moje riesenie + vysvetlenie ( pricom vobec nerusim za spravnost ani jedneho :D )

1.) takze dlazdime stvorcovimi dlazdicami, mensia ma rozmer 2 nezname diele, vecsia 3 nezname diele ktorych velkost si oznacme premennou a. Cize rozmer mensej dlazdice je 2*a, vecsej 3*a .
Vypocitame pocet dlazdic potrebnych na pokrytie celej plochy a to takto

360/(2*a) * 540/(2*a) = pocet mensich
360/(3*a) * 540/(3*a) = pocet vecsich

Dalej mame informaciu ze pocet mensich = pocet vecsich + 30. Takze ked si pocet vecsich dlazdic oznacime premennou p dostavame sustavu rovnic

360/(2*a) * 540/(2*a) = p + 30
360/(3*a) * 540/(3*a) = p

Po jej vyrieseni mi vyslo ze a = 30, co je velkost toho neznameho dielu, a teda mensia dlazdica ma hranu velku 60 cm, velka 90 cm . Kvoli skuske mozme vypocitat aj pocet vecsich dlazdic oznaceny v sustave premennou p, a vyde ze p = 24, a teda pocet mensich = 54 . Po vypocitani kolko dlazdic s rozmerom 60x60 a 90x90 treba na vydlazdenie plochy 360x540 by to malo sediet ...

2.) Oznacme cenu kolaca premennou k, cenu dzusu premennou d. Kedze Vendelin dostal kazdy den nejaku zlavu ( pripadne prirazku ) ktorej velkost nepozname oznacme tuto sumu jednotlive dni premennymi a, b, c . Z vypisanych objednavok mozeme zostavit sustavu rovnic:

3*k + 1*d = 56 + a
5*k + 3*d = 104 + b
8*k + 4*d = 112 + c

( teda a je rozdiel v sume v pondelok, b v utorok, c v stredu )

tuto sustavu by stacilo vyriesit, ale kedze v nej mame viac neznamich ako rovnic hrozi ze rieseni bude nekonecne vela ... Nastastie ale vieme ze premenne a, b, c maju len obmedzeny pocet hodnot . Vypisme moznosti pre jednotlive premenne:
a: -10, 0, 14 (-10 prirazka od Pasika, 0 od Rasika, 14 ( = 56/4) zlava 20% od Sasika)
b: -10, 0, 26
c: -10, 0, 28

teraz staci dosadit tieto vsetky mozne hodnoty do sustavy a ta ktora ma riesenie dava vysledok .
Da sa to ulahcit odvodenim si vztahu len pre premenne a, b, c ktory ziskame scitanim prvej a druhej rovnice a nasledne odcitanim vysledku od tretej. Dostaneme rovnost:

c - a - b = 48

bud vyskusame vsetkych 27 moznosti alebo pozerame a uhadneme riesenie. Mne vyslo ze rovnost plati len pre hodnoty a = -10, b = -10, c = 28. Dalej dosadenim do povodnej sustavy vyratame hodnoty k = 11, d = 13 .
Teda odpoved 1 by mala byt - pondelok: Pasik, utorok: Pasik, streda: Sasik .
2. cena kolacu: 11, dzusu: 13 ...

hmm lol... snad sa ti z toho podary zostavit riesenie pripadne pochopit toto `vysvetlenie` ...