chcela by som sa opytat, ci sa moze zrak zhorsit zo dna na den a co je pricinou...ci geneticke predpokolady alebo ci to nemozu sposobit napr. dlhodobe uzivanie psychiatrickych liekov...budem musiet nosit okuliare?
prosim o nazor - dalekozrakost
Ked nevidíš do blízka tak nie si krátkozraká,ked nevidíš do diaľky vtedy si krátkozraká.Ked máš okolo 40 rokov tak sa to začína prejaviť nevieš prečitať noviny atd.To sa volá choroba krátkych ruk,to ak oči starnu je to ako starecké videnie,čitať potrebuje človek okuliare,no do diaľky nie.
ako je to teda s tym zrakom...ked nevidim do dialky je kratkozrakost a naopak...ci sa mylim?len nechapem preco sa to stalo tak naraz...a v detstve som nemala nic s ocami, teraz je to prvykrat
tak to potom ano, urcite budes potrebovat okuliare, aspon na citanie. bude sa to zhorsovat. moze pomoct ocna gymnastika.
nemala si nahodou tento problem uz v ranom detstve? vacsinou je to tak, ze sa diagnostikuje dalekozrakost vo veku 2 az 5 rokov, potom sa to zlepsi a prejavi sa znova az v dospelosti.
ked nevidis do blizka si kratkozraka
a tie okuliare nemozes bezne nosit,iba pri citani,pozerani pc,tv,do zrkadla a pod
podla toho ze nevidim do blizka, do dialky vidim dobre. ale ked si mam nieco precitat tak mam vsetko rozmazane...
aha, a ako si si sama diagnostikovala dalekozrakost? podla akych priznakov?
zatial este nemam okuliare...zajtra by som chcela ist oftalmologovi. takze to mam po mamine?
a ake mas dioptrie? zrejme nie silne. teraz nebudes musiet vobec nosit okuliare, neskor, ako som uz napisala, budes potrebovat na citanie o cosi skor ako ludia s normalnym zrakom. a to ci je mama daleko alebo kratkozraka zistis najma podla tvaru okuliarovych sosoviek, teda ci nosi spojky alebo rozptylky :-)
mam 20 rokov. predtym som ziadne problemy s ocami nemala. mamina nosi okuliare ale len ked ju boli hlava a neviem ci je kratko alebo dalekozraka.
zavisi od tvojho veku a velkosti refrakcnej chyby. nizsie odchylky dokaze oko hlavne v mladsom veku velmi dobre akomodovat.
po tridsiatke sa vsak zhorsuje akomodacna schopnost oka a dalekozrakost zacina byt zjavna hlavne pri citani. kym u emetropov sa objavuje potreba plusovych dioptrii na citanie az okolo 45. roku, u dalekozrakych je to cca o 10 rokov skor.
co sa tyka zhorsenia zraku, zo dna na den to zrejme nebolo :-) okrem toho u dioptrickych chyb zohrava dolezitu ulohu geneticka predispozicia.