Mám 19, športovo založený a zaujíma ma aké to môže mať následky.... môžu byť aj srdcové problémy? Vraj sa totiž nadbytok ukladá do svalstva... hm?
vysoká hladina železa
Ja viem že si to nemyslel zle pochopila som :) a čo sa týka tej cukrovky ja som sa zas dočítala, že dlhodobo zvýšená hladina železa môže spôsobiť cukrovku, cirhózu pečenie, zlyhanie srdca, obličiek ... ale na to, aby ti srdce zlyhávalo si ešte primladý tachykardia a arytmia môže byť spôsobená všeličím
ja tiez dost sportujem a vtedy som z nicoho nic zacala byvat viac unavena a nevladala som tak ako predtym.preto som sla k doktorke myslela som ze je to nejaka viroza a nakoniec som mala vela zeleza.
najprv som mala ako som uz pisala okolo 45 a skoro polroka trvalo kym mi to kleslo.mala som aj zvysene precenove testy ale ked mi kleslo zelezo zlepsili sa aj pecenove.a mala som uplne prestat jest paradajky a hovadzie maso lebo tam je vraj vela zeleza.
mohla by si napísať tie web stránky ? :)
pozri...ja som neni žena takže tan článok som prečítal iba zbežne...viem že výchylky z normy sposobuje u žien aj menčtruácia a začiatok cukrovky neviem akého typu...preto som použil slovo všeličo lebo od nás mužov je to podstatne viac dôvodov...len som ti napísal čo som sa dočítal...ale veď je to v pohode...mne na to povedala že mám mesiac držať dietu na železo obohatené potraviny aby zistila či je to v strave alebo poruch v organizme...mám aj trochu arytmiu a tachikardiu a mohlo by to byť aj z toho...pretože srdce je tiež sval...takže na to železo by sme mali dať pozor...
ahoj simca.77 možno to bolo len také chvíľkové a je super že tá hladina ti už klesla. A čo sa týka tých následkov to by sa objaví až po dlhodobo vysokých hodnotách železa v krvi a tiež nie hneď ale až odstupom času.
Na nete som našla zopár článkov, v ktorých sa píše o tomto probléme a píše sa tam hocičo ohľadom stravovania ako predísť zvýšenému vstrebávaniu železa do tela
Keďže máš tu voľnú väzbu nízku môže ísť o zápal keby aj tá voľná väzba vola vysoká vtedy by to mohlo znamenať to, že máš hemochromatózu čo je dedičné ochorenie kedy je vysoká hladina železa v krvi ...
No a čo sa týka toho že u žien to môže znamenať hocičo trošku sa mýliš u žien je praveže v norme ak majú nižšiu hladinu Fe pretože každý mesiac sa im Fe vyplavuje z organizmu vďaka menštruácii kde u mužov to není možné.
Ja som mala naposledy hladinu 35 čo je o 10 viac ako je norma
A čo ti nato povedala tvoja lekárka?
ahojte ja som mala zvysene zelezo pred par rokmi (hodnotu okolo 45 som mala) a uzivala som potom piridoxin.dost dlho som ho mala zvysene ale nastastie zatial nemam ziadne nasledky z toho
najnovšie hodnoty mám:
železo: 44,0 (vysoké)
Voľná väzb. kap. Fe: 10,9 (nízke)
hodnoty ti pošlem za chvílu... u žien to môže ale znamenať všeličo...môže to byť aj z menštruácie a tiež to môže byť začiatok cukrovky takže mala by si si dať na to pozor....
Ahoj ja mám o pár dni 20 tiež mi zistili vysokú hladinu železa v krvi moja lekárka mi povedala, že to môže byť zo zápalu v tele, ale dočítala som sa, že to môže mať aj svoje vedľašie účinky... každopádne mám prísť ešte raz na kontrolný odber.
Aké hodnoty železa si mal?