Moj boj s panickou poruchou etc...

Príspevok v téme: Moj boj s panickou poruchou etc...
jednazena

Rozhodla som sa na tomto fore podelit sa so vsetkymi, ktorych trapi panicka porucha, o moj pribeh. Nie je este na konci, prave sa len zacal odvijat.

Som vydata, bezdetna, externe studujuca zamestnana zena. Asi pred troma mesiacmi som spoznala, co je to panicka porucha, ked ma navstivil moj prvy atak s priznakmi, ktore "panikari" velmi dobre poznaju. Stratila som vedomie. Po privolani zachranky mi lekari namerali krvny tlak 220/120 a pulz 180. Za dva dni na internom ma dali ako-tak dokopy. Po roznych vysetreniach moje diagnozy zneju: sekundarna hypertenzia, neurogenna tetania, panicka porucha, depresia, socialna fobia. Myslim, ze kazdy vie pochopit, ze tento stav nie je lahky. A najviac ten, co to zaziva. Ale vie to pochopit aj moj manzel, vdaka ktoremu som este tu.

Minuly tyzden minuli dva mesiace, co som nevystrcila nohu z bytu. Otapena antidepresivami, neuveritelnym mnozstvom liekov na tlak, kedze nijako nechce zliezt dolu, so sklucujucimi zavratmi a tym hrozostrasnym strachom pred dalsim podobnym zachvatom... Moj den spocival v lezani, merani tlaku, pozerani do blba. Cela domacnost a vsetky vydavky boli na mojom muzovi, kedze ja som na pn-ke a nebola som schopna urobit v domacnosti vobec nic. Nerezignovala som, ale nevladala som. Nesla som ani na kontrolu k internistovi, psychiatrovi, neurologovi... Nikde. Zo strachu, ze to na mna pride zas.

A potom mi moja polovicka povedala, ze on ma z toho dostane, ze ma vylieci. Zredukovala som antidepresiva a oblbovaky na polovicne davky. Citim sa lepsie. Okrem toho sme zacali s treningom. Tri dni mi trvalo, kym som vysla z dveri a zisla dolu schodmi k vonkajsim dveram bytovky. Dalsi den ma zobral na lavicku pred blok. Dalsi na prechadzku po ulici, kazdym dnom vzdy dalej a dalej. Stale ma drzal za ruku a hovoril, ze tie moje zavraty su strasne - premetovalo ma z jednej strany chodnika na druhy. Na dnesnej prechadzke som si vyskusala ist sama, bez jeho drzania, ale on kracal vedla mna. Dokazala som to. Zajtra chcem skusit uz ist celkom sama po jednom chodniku, kym on pojde po druhej strane cesty.

Neviem, ako dlho mi bude trvat, kym sa odhodlam ist sama vysypat smeti, nakupit...vratit sa do prace, ale viem, ze som na dobrej ceste. A vsetkym, ktori s akoukolvek dusevnou pliagou bojuju, prajem vela sily. Dokazeme to! Po krocikoch ku zdraviu :)

jenni791

ahojte mám tri deti a bojujem s p.p už asi 5 rokov mala som prestávky v braní liekov ked som bola tehotná, ale po porode sa to vrátilo, teraz je to ešte hioršie. Mám problémy v rodine a vela stresou malá má rok som stále doma , syn je hyúperaktívny a niekedy ho sama nezvládam, teraz užívam lieky: tricko, večer, ráno berem neurol a citalopram a na obed xanax, niekedy my je celkom fajn nikdy nie uplne dobre ale dá sa.. rána su pre mna hrozné ked som bola naposledy u mojej lekárky som hovorila že my celkom je fajn a znižovala som postupne dávky, ale dnes ráno som myslela že konec, zobrala som tabletky a aj po nich bolo ešte horšie, tak som si dala xanax trochu to ustupilo ale nie moc, mala som pociť že zošaliem že čosi urobím,sebe alešbbo detomtriasla som sa a nebola schopná ani sa postaviť , prehnalo ma tri krát a bolo my na zvracanie, proste hrozné a ked mám isť do dediny ani nehovorím niekedy mám strach a paniku že rozmyšlam že sa v polke cesty vrátim domov.. viem,y niekto poradiť čo robiť ako bojovať... nemožem chodit na cvičenia ani nikam vzhladiom k detom nemám ich s kým nechat..:Dakujem za každu radu a všetkym ktorý bojuju z touto chorobou držím palce avby sa z toho dostali , a ty čo to nezažili tým odkazujem že maju šťastie a neprajem to nikomu je to hrozné

AdamKrt

Ak beries lieky, zisti si PRESNE, na co ktory je. Mal som v minulosti problem so srdcovou aritmiou, ale v jednej nemocnici sa im to nezdalo a mysleli si, ze to hram a je to psychicke. Tak mi predpisali 5 liekov. Par vitaminov a oblbovaky, co vytvaraju zavilost a maju kopec vedlajsich ucinkov. Proste nic, bo by mohlo pomoct. Ani som si to nedal a smaril som to do kosa. Este mi zatajovali, co je to za lieky...

Znamy sa zas liecil na psychiatrii /zdravy clovek, ale jeho manzelka ovplyvnila doktorku a tam iba na zaklade jej reci urcila diagnozu/. Nadopovali ho liekmi. Ked bol bez nich bol OK. Ked mu davali lieky, tak ho clovek ani nespoznaval pomaly.

Takze doktorov beriem dost s rezervou.

Je mozne, ze mozes mat uplne iny problem. Casto sa stava /a v rodine sme to uz zazili/, ze clovek chodi k lekarovi, ci do nemocnice a tam mu stale urcuju nejake blbosti. Pritom iny lekar v inej oblasti, hned presne urci diagnozu. Znama tak chodila neustale po vysetreniach, co jej bolo zle a nevedeli preco. Potom v inom meste, ked raz bola na vysetreni, tak jej povedali, ze co prisla tak neskoro, ze ma rakovinu v pokrocilom stadiu. A zaujimave bolo, ze ini doktori ju skumali roky a nic..

jednazena

Carmenita, ano, ten tachvat prisiel z nicoho nic. V uplnej dusevnej rovnovahe, v pokoji, pohode... Ale predtym som mala stresy: svokra, statnice, promocie. A vraj kazdy stres si vyberie svoju dan.

Dakujem vsetkym za pochopenie a povzbudenie. Raz sa z toho urcite dostanem :)

Carmenita

ja mavam tiez podobne stavy,ale myslim,ze to mam kvoli mojmu problemovemu vztahu. ani sa mi nechce verit,ze taky muzi ako tvoj manzel, naozaj existuju.neliecim si to,len nosim ruzenin a ametyst a nejake volno predajne lieky na stres.
ten zachvat ti prisiel len tak z nicoho nic, alebo to s niecim suvisi?

tati

prajem ti len to najlepsie!verim tomu,ze raz sa nam vsetkym co vieme o com hovoris podari prekonat tieto neprijemne stavy a zalozime temu 'ako nam je dobre' :-)pozdravujem manzela,je uzasny!!!

teri78

drzim palce, len to nevzdaj zivot mas pred sebou.kazdy ma svojho anjela strazneho a ty mas to stastie ze ho mas vedla seba.

alzbee

Tak vela stastia a sil v dalsom boji:)) kiezby vsetci mali pri sebe cloveka, ktory im tak velmi pomaha:)) drzte sa obaja..