Chcem sa spytat na krvy tlak namerany 190/70, ten druhy spodny je srdcovy, to viem, a ten prvy tych 190 ohrozuje ma nejako, ked je taky vysoky?
Krvny tlak
Vysoký tlak krvi vedie k tomu, že srdce musí silnejšie prečerpávať krv, aby ju udržalo v pohybe - najmä keď sú
cievy zúžené. Spomenutá činnosť vedie k oslabeniu srdcového svalu, ktorý už potom nie je schopný udržiavať
primerane fungujúci krvný obeh. Vysoký TK výrazne poškodzuje obličky a očná sietnica (vznik retinopatie). Veľmi sa
zvyšuje riziko cievnych mozgových príhod, najmä krvácania z prasknutej cievy.
Ischemická choroba srdca je súborné označenie chorôb spôsobených ochorením koronárnych srdcových tepien. Vo
väčšine prípadov vzniká zúžením koronárnych tepien na základe aterosklerózy, čím nastáva nedostatočný prietok
okysličené krvi k ohraničené časti srdcovej svaloviny. Srdcový sval trpí nedokrvenosťou - ischémiou. Medzi
najčastejšie formy ICHS patrí angina pectoris a infarkt myokardu.
Angina pectoris (AP) je spôsobená prechodným nepomerom medzi dodávkou kyslíka a jeho spotrebou v myokarde
v dôsledku viac ako 50 % zúženiu jednej alebo viacerých koronárnych tepien. AP charakterizuje bolesť na hrudi, tzv.
stenokardie, zvieravú bolesť za hrudnou kosťou, vyžarujúcou najčastejšie do krku a ľavej hornej končatiny. Vzniká pri
fyzickej námahe, strese, chlade. V kľude potom do niekoľkých minút ustupuje.
Infarkt myokardu (IM) vzniká úplným, väčšinou trombotickým uzáverom ateroskleroticky zúženej koronárnej
tepny. Dochádza k nekróze srdcového svalu rôzne veľkého rozsahu. Stenokardie vznikajú v kľude so zhoršením pri
námahe ako pálivá, zvieravá bolesť za hrudnou kosťou, s nepretržitým trvaním radovo od 20 min. po niekoľko hodín.
Často sú prítomné i ďalšie príznaky, ako je dýchavica, potenie, nauzea až zvracanie, slabosť, mdloby.
Dakujem za posledny prispevok od - mira
Viete,co je este zaujimave,ze ten tlak horny mam vysoky vzdy len poobede od takej 16.00 -17.00
Horný vysoký tlak znamená, že cievy kladú veĺký odpor pri vypudzovaní krvi zo ľavej komory. Cievy sú nepružné, sú na nich nánosy stužených a nasýteńých tukov, prípadne kalcifikácie. Hrozí výduť alebo prasknutie alebo upchatie, alebo odtrhnutie plátu zo steny cievy, nedokrvenie ....
Druhá možnosť je tá, že objem krvi je príliš veľký. To je v prípade, že človek prijíma nadbytok sladkých, aromatizovaných tekutín, povzbudzujúcich a chemicky upravených nápojov, ovocných štiav alebo priveĺmi aromatických bylinkových čajov a pod.
Fuuha to bolo na mna moc mudre :)
elife, neviem ci ti to pomoze, ale skus:
Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie sa arteriálna hypertenzia vymedzuje ako dlhotrvajúce zvýšenie krvného tlaku v tepnách (artériách) krvného obehu nad stanovené hodnoty. Krv vypudená ľavou srdcovou komorou počas jej sťahu (kontrakcie) cez otvorenú aortálnu chlopňu vyvolá tlakovú vlnu, ktorej hodnota vyjadrená v milimetroch ortuťového stĺpca (mmHg) zodpovedá systolickému krvnému tlaku (HORNÁ HODNOTA, čitateľ). Jeho výška závisí od sily kontrakcie ľavej komory, veľkosti vyvrhnutého objemu krvi, poddajnosti aorty (širokej tepny vychádzajúcej z ľavej komory) a kapacity arteriálneho riečiska.
ani v nemocnici nic nezistili,takze tak. len som chcela vediet, toto este, ci ten vrchny nejako ohrozuje moj zivot...a od coho zavisi prave vyska toho vrchneho
a to ti nepovedala dovod tvojo tlaku?ja by som teda nastojila na tom aby mi vysvetlila o co tam ide.takto len rozmyslaš co s tym a mozno to ma rozumne vysvetlenie.mozno by som isla aj k inemu lekarovi
a kardiologicka ti co na to hovori? da ti lieky a to je vsetko, ci ti k tomu aj nieco povie?
chodim kardiologicke