Dali ste niekedy lekárovi úplatok, pretože ste cítili, že bude potom o vás lepšie postarané? Ja to nedokážem, už len zo strach, že si to možno nevezme alebo preto, že sa môže cítiť sprosto.
Teraz som v takej situácii, že neviem rozpoznať, či môj doktor fakt čaka, že mu dám niečo, alebo je taky arogantný, neochotný povahovo a nema na mňa stale akože čas.
Dokážete dať lekarovi uplatok?
ja uplatky davat neviem - pripada mi to cudne. strkat niekomu nasilu peniaze. a keby to niekto priamo pytal, tak si o nom myslim svoje. ale je fakt, ze to funguje a zabera. ked system nefunguje tak ako ma...no co uz, v tomto som uplne mimo. este tak priniest nejaku kavu za to ze niekto sam od sebe extra urobil navyse - ale taki ochotni ludia to ani vziat nechcu, je im to trapne.
a to sme sa stazovali po revolucii na uplatkarstvo...a co to uz bolo, par drobnych. teraz su to tisicky az miliony.
moj otec bol na operacii a nedal nic.Operaciu mu prelozili o 3 dni neskor. Potom sa dozvedel, ze ak treba niekoho prelozit a pod. , tak su vraj na rade ti, ktori nedali uplatok. Usetril x tisic korun a je po operacii vporiadku.
Nevidim, aky vyznam ma davat peniaze po vykone. Uplatok by mal byt na nejaky nadstandart, uprednostnenie..a pod. A vobec bezne lek. sluzby nepotrebuju podplacanie. Lekar si musi byt vedomi, ze ak urobi chybu z nedbalosti ma problem. A dnes zacinsju byt lekari opatrnina chyby, takze uplatky su nezmysel.
To davate podakovanie za sluzbu aj skolam, uradom, predavackam a pod. Preco sa pchate lekarom do zadku, len preto ze chcete mat pocit vdaky? Zacnite dakovat vsetkym. Mozno by si zasluzil nejaky ten "uplatok" aj prevadzkovatel tejto web.
Keby som vedel, ze lekari za nieco stoha, tak ano. Ale kede viem, ze nestoja za nic (vacina), tak je to skoda penazi.
ja som z tych, co su rozhodne za uplatky.. viem ze je to hrozne, ale v dnesnej dobe je to uz bohuzial tak... a mam to asi po mame.
Tak ja potom tu obalku dam do nejakej peknej igelitky aj s bonbonierou a hotovo. Nemusím sa strachovať, žeby si obalku nevzal. Len, dúfam, že to tam nenecha niekde položene a ani sa nepozrie, čo tam ma, lebo si bude myslieť, že iba bonboniera, "to tu necham pre sestrričky" :)).
Mimochodom koľko oni môžu dostať od poisťovne za nejaku operáciu? Napr. šedy zakal, pruh, nosna prepažka. Neviete niekto? či ako to je? Im sa zapisuju body a potom maju podla počtu vykonaných operácii aj plat?
Moja kamoška sa takto zonámila: Jej mama bola v nemocnici. Ona sa išla na ňu informovať k lekárovi. Chcela dať obálku, ale doktor povedal: ja úplatky neberiem. A kamoška, že ale čím sa vám zavďačím? A on, že ak pôjdete so mnou dole do bufetu na kávu, tak mi to bude stačiť. A ona súhlasila. Tak išli, rozprávali sa... A keď dopili, tak on povedal, že ale toto mi ako poďakovanie nesťačí. Stretnime sa ešte. A mimo nemocnice.... A bola ruka v rukáve. Dnes sú manželia a práve sa im narodilo babatko. Milé, že? Ako z filmu. Mimochodom, on je strašne sexi.
baby, ja dávam úplatky, lebo ináč na mňa serú. s prepáčením. Aj otec bol teraz v nemocnici a dala som obálku. To je tak, že dám obálku pred vyšetrením alebo rozhovorom. Jasné vtedy povedie NIE-NIE, ale po vyšetrení, keď odchádzam a ona povie, tú obálku si zoberte, ja poviem, NIE, TÁ JE PRE VÁS AKO POĎAKOVANIE. VIETE JA SOM SA STRAŠNE BÁLA A VY STE BOLA STRAŠNE ZLATÁ, TAK SI JU PROSÍM ZOBERTE, LEBO SI JU ZASLÚŽITE.
Alebo, keď som dávala primárovi ak išiel otec na operáciu: PROSÍM ZOBERTE SI JU. JA MÁM OTCA STRAŠNE RADA A AK BY SA MU NIEČO STALO? NEPREŽIJEM TO. TAK TO NEBERTE AKO ÚPLATOK, ALE ŹE DÁTE NA NEHO VEĽKÝ POZOR. A šup a už ma nebolo.
-
Ale nedávajte kávy a bonboniery. To zbierajú a vracajú známym do obchodov. A ešte aj prevracajú oči, že čo im to nosíte. To už radšej nakúpte napríklad niečo kancelárske: pero, kanc.papiere, pravítka, papiere, pozn.bloky.....Tomu sa raz moja obvoďáčka tak potešila....
A ešte ovocný kôš poteší.
Liviaa--presne taka som aj ja, presne tak isto to prezivam, ked sa rozhodujem, ci dat, alebo nedat
Julia - to ti mozem povedat taku skusenost, ze pred cca 3tyzdnami som bola v nemocnici, mala som operaciu..a uz predtym som rozmyslala, ci dat tomu, kto ma bude operovat peniaze, alebo nie (mala som zenske problemy a bala som sa, ze ak mi to zbabru, ci nebudem mat neskor problem s otehotnenim)...nakoniec, kedze som v tej nemocnici nikoho nepoznala, nedala nic...a po zakroku, ked som lezala raz na jednej izbe, potom na druhej, som sa dozvedela od inych baab, ze skoro vsetci dali a ani nie malu sumu(zo 7 dali 6)...tak som len kukala a bola radsej ticho..
ale potom,po tyzdni, ked som mala ist do nemocnice na kotrolu, ked mi doktorka vyberala stehy, tak som predsalen jej zobrala v taske par drobnostii a dala som tam aj obalku, ja som to brala tak, ako vdaku, ze mi to dobre spravila...no dala som jej tasku, ale nepovedala som jej, ze tam ma obalku, mne to pripada strasne trapne, som nenasla odvahu, len dufam, ze kvoli tomu nemala problemy...tak potom ze ci to nasla alebo co, uz ma netrapi...ale ja by som nedokazala tak podplacat, ze pojdem za doktorom a podam jej obalku, ze nech sa omne lepsie stara...
Lenuska, co ja poznam lekarov z nasho oddelenia, tak viem o jednom, co berie uplatky ako normu...ostatni ta s tym poslu do pr....ale ti ostatni maju tak okolo 30, tak dufam, ze sa nenaucia :-/
Dali by ste peniaze za dobre vykonanu operáciu, ktorú hradí poisťovňa, akože vďaku alebo čo...aj za dobru starostlivosť To nie je uplatok, ale tiež môže nastať trapas, že si to nevezme.