Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Intolerancia laktozy - čo môžem jesť?

Príspevok v téme: Intolerancia laktozy - čo môžem jesť?
mankosovina

Dobry den, moja zakladna otazka je, kde vsade je laktoza, co vsetko o nej viete, aky sposobom ju mozeme z potravin odstranit?

Tak da sa laktoza odstanit napr. prevarenim mieka? Alebo mlieko, ktore pouzivame na kolace alebo palacinky... Aj ked to dam upiecst, stale tam bude? Pytam sa preto, lebo viem, ze laktoza nie je v joogurtoch, syroch a kyslom mlieku.

Dokonca aj lieky, ktore obsahuju tuto zlozku su pre mna horor, mozete mi k tomuto problemu povedat aj nieco viac alebo odporucite nejake odbornejsie knihy a stranky? dakujeeem :)

elisa_bone

Ahoj, ja trpim touto intoleranciou uz asi 3 roky...na zaciatku som mala presne taky isty zmatok v hlave, ale postupne som na to prisla co mi vyhovuje a co nie...ale stale sa ucim, to sa budem asi do konca zivota...no zvladnes to :-) napis aky mas stupen intolerancie, myslim, ze co mozesa co ti robi uz zle...predpokladam, ze mlieko vypit nemozes vsak?a co tak tvaroh ten mozes alebo kysla smotana?

xxxx

porad sa s lekarom o tych liekoch, mne povedali ze laktoza v liekoch v malych mnozstvach by nemala byt problem, zalezi ako moc na laktozu reagujes. Pri niektorych liekoch ma prehanalo a pri inych mi to nevadilo, zavisi kolko tam tej laktozy je a ako casto tie lieky uzivam

huk

laktoza je mliecny cukor a tepelnou upravou sa neda odstranit. v kyslomliecnych vyrobkoch nie je lebo ju mikroorganizmy spapali a premenili na kyselinu mliecnu preto je napr jogurt kysly. vela ludi nema enzym laktazu najviac su postihnuty arabi asi 100 percent. bud sa budes vyhybat laktoze ako ja alebo si kupis enzym laktazu v lekarni