Mzdy sestier

Príspevok v téme: Mzdy sestier
oknaj

Dobrý deň,
úspešne som ukončil vysokoškolské štúdium štátnou bakalárskou skúškou v odbore ošetrovateľstvo, takže môžem vykonávať povolanie zdravotnej sestry/ v mojom prípade brata/. Chcel som sa ale spýtať na platové podmienky tz. koľko ako čerstvý bakalár môžem dostať, ak by som robil toto povolanie??

jul

no a sme doma, ale co s tym??? je to ako hlavou proti muru...vzdy nan narazis.
Ale aj tak si neviem predstavit, ze by som odisla a robila nieco ine, robila som predavacku aj sekretarku, ale pri tomto sa citim akasi...kompletna, ci ako to nazvat :)
dobre, tak vam vsetkym sestram, ci terajsim ci uz buducim prajem co najviac sebarealizacie a co najmenej sklamania :)

oknaj

jul: veď o tom hovorim, proces je na dve veci a plat aj na 5 veci, takže len čo ťa može tešiť, že si niekomu pomohol nič viac

jul

Oknaj, tvoje ohodnotenie bude velmi casto "sestra, kde ste, kde tolko trcite? Uz vas volam 3. krat" a pacient bude mat pravdu. Pojdes sa pretrhnut a vsetko bude malo...presne preto, ze sme tu 100 rokov za opicami. a 30 za zapadom.
Samozrejme, vyskytnu sa aj situacie, ked budes vdacnost pocut alebo citit (to staci). Ale malokedy.
Cely "osetrovatelsky proces" ti tu je na dve veci.

oknaj

Slovensko je hooodne pozadu za svetom/takých 30 rokov/,čo sa týka zdravotníctva. Napríklad ja som štátnicoval z predmenu komunitné OSE-hlavnou jednotkou je komunitná sestra- také na Slovensku nemáme v Amerike a západných štátoch tam fičia už 10tky rokov. Takisto sa veľmi dáva do pozornosti ošetrovateľský proces-ten Vás bude sprevádzať celé štúdium na VŠ a všetko sa bude posudzovať podľa neho, budete sa musieť učiť teoretičky a podľa každej budete musieť vedieť spraviť posudenie pt. ale načo???veď toto robili v Amerike pred 15 rokmi...Naozaj na Slovensku to je veľmi zlé a sestra nemá budúcnosť- nízky socialny status, platove podmienky, a ešte robia zákony typu 1sestra- 10 pacientov, bežte do nemecka- tam na jedného pt. su 2 sestry...Ale kdo si vybral toto povolanie ako ja, tak s tým musí počítať. Je to humánny odbor- takže vaše ohodnotenie bude pacientove ďakujem, úsmev a dobrý pocit...

bon

delfia moze byt ze trva 4 semestre ale nechapem co sa tam tie 4 semestre ucia....., ja ak spravim statnicu tak ucitelske minimum budem mat a fakt nechapem preco to tak roztiahli, nie je tam toho az tak vela.....

delphia

ano, myslim to je teraz2. rok tak. nastastie ja som to stihla este hned za 1. stupnom.

bon, na zaklade noveho VS zakona pedagog. minimum trva 4 semestre :(. do minuleho roka stacili 2 semestre...

sandrika_

Aha na tu prax po skončeni Bc som zabudla, tak budem musieť 2 roky robiť a ak budem mať už prax možno ma už aj prejde chuť isť dalej myslenie sa môže zmeniť podla možnosti a nalady :)) To je ale škoda, že to takto spravili to je iba nedavno schvalene tušim rok - dva. Bože neviem načo.

bon

dakujem za odpovede, no neviem ja sa musim rozhodnut, viem ze v praxi je to o inom a viem ako vyzera nase zdravotnictvo, ale ja to ani tak nechcem kvoli tomu aby som robila sestricku, skor si chcem rozsirit svoje vzdelanie o nieco nove....., a mozno motyka vystreli a skoncim v zdravotnictve, a pokial sa jedna o to ucitelske minimum, tak to ak by niekto chcel nie je problem si ho spravit, neviem ako co by tam clovek robil 4 semestre ale budis, ak je to tak....,

jul

Jasne, nie su peniaze...to pocujes vsade. Ale oni su, len sa nespravne vyuzivaju. To je naozaj take nepriestrelne? Ked som citala tie standardy z ministerstva, mala som dost. 1 sestra na 10 pacientov v dennej, na 20 pacientov v nocnej. Akoby v tej nocnej ti pacienti spali a nic nepotrebovali :DD alebo akoby nechodili nove prijmy :DD
Niekedy ma clovek problem podat liecbu, nie sa este babrat s riesenim ose problemov, problemov pacienta. Psychologia, pedagogika...pche...
Ja sa este len na VS chystam, ale dost to zeriem :) len sa citim strasne frustrovana tym, ze je to len teoria :(