Vpadnuty hrudnik - pectus excavatum - operacia

Príspevok v téme: Vpadnuty hrudnik - pectus excavatum - operacia
mant

Ahojte. Mam vpadnuty hrudnik a rozhodol som sa riesit to operacne. Pred 3 rokmi som bol vo fakultnej nemocnici v BA a doktor ma chcel operovat, avsak musel by som ostat 2 mesiace na lozku, co je dost brutalne. No nasiel som vsak nedavno na internete, ze v zahranici sa bezne vyuziva operacna metoda, ktora si vyzaduje hospitalizaciu max. na 7 dni. Je to Nussova metoda a chcem sa spytat, ci nemate informacie kde na Slovensku sa tato metoda vyuziva.. za akzdu informaciu budem vdacny Dakujem

M0D3L

Caute :-) .. Ja som bol na operaciu pred 5timi dnami ... Mam 18 r. A dr mi povedal ze tu platnicku mi nemozu dat z boku, preto lebo uz som dovrsil vek dospelosti, rozrezali mi skoro celu hrud vopchali platnicku, Prve dve dni to hrozne bolelo, dnes je piaty den, boli to ovela menej, ale ked vstavam z postele alebo idem si lahnut hrozne to boli, dr. vravel ze preto lebo vtedy pouzivam vsetky svaly, tak somzvedavy po zahojeni.. :-)) V piatok idem vyberat stehy, tak azda po vybrati stehou to bude menej boliet.... Dufam ze tuto operaciu nebudem v buducnosti lutovat, a ze sa mi ten hrudnik nerati spat :-)) Ja som na tejto opercii bol len po estetickej stranke, ziadne ine problemi mi to nerobilo .... Inac ked zakaslem, kychnem dost to boli ... nevie niekto ako tym bolestam predijst, nema na to nejaky trik ??? operovali ma v KE...

maos

Co sa tyka vpaceneho hrudnika alebo nazyvaneho aj pectus excavatum, tak moze byt pozorovany uy od prveho roku zivota, alebo sa objavi, respektive zvyrazni ked je rychly rast. To je v predskolskom obdobi a v puberte. V sucasnosti sa odporuca operacia ku koncu puberty, ak nie su pritomne zavazne zdravotne dovody, ktorymi moze byt utlak srdca a s tym spojene tazkosti alebo utlak pluc alebo bolesti. Je to prave kvoli tomu, aby nedochadzalo k opatovnemu vytvoreniu deformacie hrudnika. Operacne techniky sa pouzivaju v sucasnosti dve, otvorena metoda - Rawitchova, kde sa odstrania vpacene rebra a pod hrudnu kost sa vlozi kovova (Jansenova) dlaha zhurba na 6-12 mesiacov, ktora sa potom vyberie. Alebo miniinvazivna (Nussova) metoda, kde sa z boku vlozi pod hrudnu kost kovova dlaha, ktora sa otoci do pozadovanej polohy a ta sa prichyti na oboch stranach k hrudnej stene a ponechava sa niekolko rokov. Pri tejto metode sa dlahou napravi deformacia, ale vpacene rebra sa neodstranuju. Pri otvorenej metode trva hospitalizácie asi dva tyzdne, pri druhej asi tyzden. Tuto operaciu robia na detksje chirurgii v Bratislave, v Martine, v Banskej Bystrici a v Kosiciach. V dospelosti sa robi na hrudnych chirurgiach. Pracovisko si kazdy moze vybrat sam.

Doom

Ahoj pred rokom som objavil ze mam pod rebrami malu prepadlinu myslim ze sa mi nezvecsila a vidno ju len z profilu moc mi to neprekaza ale chcem vediet ci ma to neohrozi na zdravy.

Libco

Chcem komentovat posledny pripevok.Najlepsi odbornici na vpadnuty hrudnik su v Ba Ruzinov hrudnikova chirurgia.Ja som bol na operacii pred rokom a vsetko v poriadku.Po pol roku my vyberali Jansenovu dlahu.Akekolvek otazky poskytnem na tento maily liborecek@post.sk

DeathWay

mne mali otočiť hrudnu kosť, namoesto toho mi dali titanovu platničku ktora sa mi po operacii aj tak odtrhla čiže vysledok je nulovy... po operacii som grcal krv a raj so msa zobudil po tak dlhej dobe že už ani neverili že sa zobudim... bol som v nemocnici 2 mesiace, s toho som bol mesiac ochrnutý... nemoho lsom ani hlavou hybať a jedol som iba vodu, lebo išlo inak zo mna všetko hned von alebo to brutalne bolelo... po tych dvoch mesiacoch som ešte tyžden ležal doma, lebo som bol totalne nevladny... a dalšia vec ktoru nikdy nepochopim je, že mi zrezali spodne dve rebra na polovicu... NIKDY NECHODTE NA KRAMARE!!! ak operaciu tak mimo slovenska... doktori na slovensku su alkoholici a mesiari

slniečkonHFP

Dobrý deň.My sme prežili túto operáciu pred troma rokmi, keď môj syn mal 12.Bola som sním v nemocnici v Ba.Odležali sme si tam spolu dva týždne.Týždeň z toho ležal na are, tam mal opateru super.No nemôžem povedať,že na oddelení nemal dobrú opateru.Neviem ako by to bolo keby som tam nebola.V prvú noc po operácií sa mi dusil, tak mu museli vybrať epidurálku, ale cítil ju ešte rok po operácií.Po pol roku bol s ním manžel na vyberanie platničky z hrudníka.Všetko prebehlo fajn.No máme 15 rokov a hrudník sa vrátil do pôvodnej podoby ako pred operáciou.Som z toho sklamaná, lebo vidím ako trpí a vadí mu to po estetickej stránke, našťastie nemá problémy s dýchaním ani s vnútornými orgánmi, zatiaľ a som bezmocná.Behom roka výrástol 15 cm, tak to pripisujeme aj tomu.Možno to malo vplyv na stiahnutie sa nazad.Tak to by bol náš príbeh, inak uvažujem ešte o jednej operácií po dovŕšení 17-ich rokov.

aa01

mne moja doktorka vravela, ze su dva sposoby ako to urobit - nejak s tou kovovou platnickou alebo aj tak, ze vraj otocia hrudnu kost (aj ked si to neviem dobre predstavit) a to je to kratsie.
kazdopadne mam 22 r. a s dychanim nemam velmi problem, ale myslim ze by to malo byt lepsie...
a dvaja ini doktori mi povedali ze ked chcem tak mozem ist, ale ze vraj je to len kozmeticke a ze mam pokracovat v tych cviceniach a nakoniec to nebude vidiet - moj problem je ze mam tenkych=stihlych predkov z otcovej strany, takze naberat svalovu hmotu sa mi roky nedari

Kana

mám 16 a na operácii som bola, keď som mala asi 10. Musela som tam ísť, pretože mi hrudník príliš tlačil na srdce a plúca. Ešte mesiac som po operácii zostala v nemocnici a ledva som sa hýbala, lebo to bolelo. Tiež mi tam vkladali kovovú platničku. Bolesti ale pomaly prechádzali a za pár týždňov som sa mohla v pohode hýbať. O 2 roky mi tú platničku vyberali, to som bola v nemocnici necelý týždeň a zotavovanie tiež netrvalo dlho. Teraz v pohode fungujem ako ostatní a som rada, že som na tej operácii bola :)

hraskulca

ja to mam tiez,ale co je toho pricina? mam to od kedy si pamatam?v detstve mi povedali ze to pojde napravit cvicenim,nejakym specialnym dychovym..operaciu nikto nespominal!!

Libo

V decembri 2009 som bol na operacii hrudnika(pectus exavatum)v Ba.Operacia prebehla bez problemov,prvy mesiac to bolo bolestive,dali mi tam ocelovu platnu.Posiloval som a chodil som plavat.Kazde 3 mes.chodim na kontrolu.Pol roka po operacii sacitim vyborne,jazva pekne zahojena.Robil som si tzv.mickovu masaz a velmi mi to pomohlo.Operaciu mozem len doporucit.Ja som bol na operacii ked mi bolo 29.Cez leto by mi mali platnu vybrat.