Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Terorizovanie synom

Príspevok v téme: Terorizovanie synom
alena22

Dobrý deň,

Chcem vás poprosiť o radu ako postupovať ďalej...

Som rozvedená, žijem sama so svojim 16,5 ročným synom. Tento prestal
navštevovať školu a aj napriek snahe z mojej strany, snahe zo strany
psychológa a snahe zo strany učiteľov bol vylúčený zo školy.
Nemá žiadny záujem nájsť si nejakú brigádu či akúkoľvek
prácu, odmieta robiť a pomáhať v domácnosti. Vydiera ma tým že ja
som povinná ho živiť a on nemusí robiť absolútne nič, že on
nemusí dodržovať žiadny domáci rád. Ak sa pokúsim mu čokoľvek
prikázať začne po mne kričať, ziapať a ja nedosiahnem nič. Snahy
o pomoc zo strany môjho priateľa skončili poškodením jeho auta a
vyhrážaním sa že ho zlikviduje a podobne. Nakoniec dosiahol toho že
som zase len sama. Vyhrážky že ak neurobím to čo si želá, alebo
ak mu nevyperiem, nenavarím či nedám peniaze tak si ich zoberie aj
násilím. Zatiaľ chvála bohu ostalo len pri neustálom psychickom
nátlaku a vydieraní no ich intenzita sa neustále stupňuje a obávam
sa že to bude čím ďalej tým horšie. Samozrejme bol aj na sedení s
psychologičkou, tá ho ubezpečil že ja ako mama som povinná sa oňho
starať a to dokonca aj keď ma neustále vydiera, osočuje sa na mňa,
kričí, a dokazuje svoju silu rôznymi násilníckymi gestami. Môj syn
mi otvorene povedal že má zálusk na môj dom a že tu bude bývať a
ja som povinná ho živiť a on nemusí vôbec nič. Jeho plnoletosť sa
blíži ale nemá v pláne sa niekde zamestnať, prispieť mi na chod
domácnosti či nejako pomôcť. Akákoľvek snaha o jeho výchovu
zlyhala. Doposiaľ som sa viac krát kontaktovala políciu nakoľko som
vedela že užíva marihuanu, alebo keď sa rozhodol páliť školské
knihy namiesto toho aby ich išiel vrátiť keď ho vyhodili. Bola som
sa viac krát poradiť u psychológov, alebo právnikov. Požiadala som
súdnou cestou o zverenie do výchovy otca, nakoľko je nezvládatelný.
No jediné čo som doposial dosiahla a dozvedela sa je to že ja (osoba
na dôchodku) som povinná ho naďalej živiť, zabezpečiť mu
ubytovanie, stravu, proste všetky podmienky pre život a to aj po
dovŕšení jeho 18 rokov. No a môj syn mi zatiaľ môže po kúskoch
rozpredávať majetok (ak predá moje hodinky, alebo bicykel tak neje
zákonná páka na to aby to znovu neurobil)...

Poraďte mi prosím na koho sa obrátiť???
Kto mi pomôže z tejto situácie???

kafe

Alena, v prvom rade veľa síl ti želám a pevné nervy.
Nápravno výchovná ústav (polepšovňa). Jednoznačne a čím skôr, kým neni plnoletý. KONAJ, KýM MôŽEŠ. Tam by si si mala nechať poradiť od vychovávateľov ako k decku pristupovať. Spýtaj sa, či nerobia nejaké sedenia aj pre rodičov problémových detí, skús sa zoznámiť s niekym, kto má podobne problémové decko.. ono sa človeku aspoň uľaví, keď vidí, že neni sám.
Rovnaké práva ako má on, máš predsa aj ty. Ale neexistuje právo bez POVINNOSTI. Tam, kde si decko neplní základné povinnosti (nejaká slušnosť, pomoc v domácnosti, návšteva školy..) neexistujú ani žiadne jeho práva. TY si povinná ho živiť LEN POKIAĽ ŠTUDUJE!! Ak nechodí do školy, nič mu nebráni v tom sa zamestnať, brigádovať, ísť na úrad práce... a vtedy je ON povinný ti prispievať na domácnosť (ale to si len myslím, ako je to v zákonoch netuším). Ja by som vymenila zámky kým je chlapec v polepšovni, kúpila si poriadne psisko a ak neprisúpi na dodržiavaní povinností, ktoré on má, vyhodiť ho z domu (prípadne ho ani nepustiť dnu z návratu v polepšovni). Nech si on volá políciu, sociálku a hocakých čertov diablov... šak kým by polícia niečo vyriešila v jeho prospech, he-he, to veľa vody pretečie dole Dunajom.

Tiež ak nevieš kde začať, choď na mestský úrad - odbor sociálnych vecí a rodiny a jednoducho sa tam popýtaj, čo môžu urobiť oni s problémový deckom, čo hrozí tebe, keby si ho vyhodila z domu... Rodina, to neni len decko, to si aj TY, matka. Hlavne sa NEBOJ. Nenechaj si skákať po hlave, pýtaj sa, zisťuj, skúšaj... ale hlavne ROB niečo. Nech to nedopadne zle s tebou. Aj chlapcovi prajem, aby sa prebral.

ShaulaThalit

Ked si to zoberies zo vsetkych stran, tak si sama nanho. Nech je akokolvek, mala by si ho dat do napravneho zariadenia, tam uz s nim poriesia co treba...

waga

...Toto vsetko sposobuje jeho styl zivota, teda mariska. Asi to uziva dlhsie, lebo podla precitaneho...sa mu zmenila osobnost, je dosledok uzivania marisky.Podla mna by sa dal poslat na liecenie, lebo este nema 18, teda nie je dospelý...a ty si ako právny zástupca.V pripade ze dosiahne vek dospelosti, ho tam dostanes len sudny nariadenim...ked nieco vivedie.Viem o com pisem , som v rovnakej situacii, ale nastastie sme komplet rodina-t.j., ked sa nieco zomelie, nedovoli si tolko, lebo sme dvaja...otec a mama.

AdamKrt

No, sice postarat je povinnost, ale nikde neni pisane ako. Moze dostat kludne uplne minimalne prostriedky, tak ze vo vazani by sa citil lepsie. Vobec nemusi byvat v dome a ani nikde neni pisane, co ma jest. Proste nakoniec sa socialka da zavolat aj na seba a mozu dospiet k zaveru, ze rodicovi treba dieta odobrat, ak by to nechceli riesit...

No a tak isto, priatel s kamaratmi moze sopliakovi dohovorit tiez rucne strucne, bez svedkov...

Pripadne, ak mlady nieco skusi, zavolat na neho policiu, ze je nebezpecny...

Daju sa aj vymenit zamky a nepustit ho dnu. Nech si ide byvat do pivnice. No a nech sa ide stazovat a sudne si to riesit. Ani nebude mat na advokata... Aj v pivnici sa da byvat a nikde neni pisane, aky luxus ma mat ;-) A potom je to na dokazovani u sudu. Ked sa k tomu prida, ze je nebezpecny...

swistica

treba ist na socialku, povedat ze ho nezvladas a oni by mali zabezpecit napravno-vychovny ustav. Aj tak je to prekvapujuce ze ten ustav uz neriesila skola. Bohuzial psychologicka mala pravdu, lebo nase pridrbane zakony hovoria ze rodicia su povinni financovat deti az kym nemaju 26, chore...

Deliverance

jedni znami mali tiez doma nezvladnutelne dieta....nepomahala bitka ani tresty...vyckali kym bude mat chlapec 18 a potom vymenili zamky na byte, zakazali rodinnym prislusnikom aby ho prichylili a tak teraz byva na ulici, ked som ho naposledy stretla bol dost iny....zistil totiz co je zivot....ze sa mu nebude kazdy prispobovat

mimochodom som v podobnej situaci, len z opacnej strany, mam 16 a pol..mna terorizuju moji rodicia, neda sa to vydrzat, som totiz lesbicka (co je pre ich mozog nepochopitelne) brania mi stretavat sa s priatelkou, stale sa vyhrazaju s diagnostickym ustavom a ponizuju ma....rozmyslam ze na nich podam trestne oznamenie