ahojte viete dnes sú rôzne krízy a mnohý ľudia prichádzajú o zamestnanie prímy sú nižšie ... a výdavky sú vyššie.. pfu ako ušetriť v tejto dobe ako nakupovať.. je tu niekto kto si takto dosť ušetril?
Ako ušetriť?! Strava, oblečenie keď nie je vela penazi?
ahoj..ked si zplatíš všetko doležite (bývanie a Energie) ,dalsím su mobily-s kreditom si viac dáš pozor ako s telefonom na zmluvu,ja napr. neminiem viac ako 10e/mes..Telefon nemám na "vykvákanie sa"ale na rýchle vybavenie doležitých vecí..
ak nepracuješ,neporovnávaj sa s druhými-nema s si totiž prečo chcieť nakupovať oblečenie,stačí ti predsa zo dve slušných teplákov..to nieje žart,len zdravy rozum..deti rýchlo vyrastu,bud si oblečenie možu po sebe vynosiť,alebo mas rodunu ,možu ti oblečeni epodarovať-ked treba šetriť,nemas prečo chcieť byť "značková" :)
V potravinách využívam len akcie-ja v Lidli,(aj Kaufland je fajn)v Tescu nekupujme nič čo sa do 3 dní može pokaziť-pracovala som tam,neodporučam .Nenakupuj si na mesiace vopred,ale až ked minieš to čo mas..ked priebežne sleduješ letáčiky,vzdy ti príjde vhod niečo ...
A utrácanie je na tebe-ale raz za mesiac je to fakt nutnosť.Zit skromnejšie nieje med lízať,ani výhra že vieš šetriť,-to je na psychiku-tu si človek udrží len tým ,že sa vie aj potešiť.Len skromný to robí v malom:)
Mozno hlupost, ale pri vela obchodoch sa daju vyuzit rozne vernostne a ine zlavy. Napr. nedavno som zacal pouzivat system, ktory vracia cast ceny pri online nakupovani - -odkaz odstránený-
usetrit sa da rozne. Napr. nakupovat mozes v sekacoch, maj zahradku, kde si budes vselico pestovat, taktiez chov zvierat (pokial si na dedine), stopovanim usetris na cestovnom, taktiez kozmetika sa da nahradit "alternativami z chladnicky", taktiez ak mas trosku viac casu, tak starsie veci si mozes "prerobit" (na nete mas vela DIY inspiracii) navyse to bude i originalne. Uf, a hlavne premyslat, ked uz nieco kupujes, ci je to vobec potrebne.
Maoam - dakujem si zlata :))) ze velke :D ja nosim 38...niektore S, niektore M myslim, ze su ludia, ktorí viac potrebuju to oblecko, ale vies, ze by potesilo urcite mas pekne veci :p :)))
Lulita, ale ja by som ti to aj poslala v baliku, ked daco vyradim, vazne!
ja kazdy rok dost vyradujem a darujem, Lulita, keby si bola v mojej blizkosti, vsetko dostanes odo mna, to su casto este super veci (a ziadny sekac) i ked asi by ti to bolo velke vsetko :DD (nosim 36/S)
ja mam tiez pocit, ze minam nejako vela, zacinam si ako test vsetko zapisovat a nechapem, kopia sa tie blocky aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ale kdeze, ja ked nakupim v second hande tak oblecko co je vo velmi dobrom stave, niekedy dokonca nove s visackou, za druhe tu vec nema kazda druha pipina na ulici a za tretie hlavne usetrim
dnes je ta nechutna moda "hipster" .. ked ludia nosia "modne" veci vyzerajuce obnosene... tak niektori nakupuju v seconhandoch a myslia si ze je to cool.
Mne sa zda chore chvalit sa tym, ze kupujem obnosene satstvo, ktovie, co vsetko na nom kedysi bolo...pre srandu ist do sekaca a popozerat vecicky, ci nieco neulovim, to beriem, ale s nadsenim nosit stare saty po inom...to nie.