informovaný súhlas lekára

Príspevok v téme: informovaný súhlas lekára
tom

Pred každým ošetrení resp.vyšetrením resp. počas neho má lekár povinnosť pacienta informovať o všetkych doležitých skutočnostiach súvisiacich s vyšetrením,
Ako to vyzerá v skutočnosti, to najlepšie vie každý pacient.
Podstatné je , že zákon nepredpisuje lekárovi urobiť zápis, ktoré konkretne info lekár podal.
Zaujímali by ma skúsenosti a postoje k popisanej skutočnosti, hlavne či bz nebolo správne, aby lekár mal povinnosť podané info aj zaznamenať písomne do lekarskej správy z vyšetrenia/ ošetrenia.

delphia

zakon neuklada, ake ma mat info suhlas nalezitosti. ja som osobne uz podpisovala suhlas, v ktorom (islo o diagnosticku metodu) bolo napisane preco sa vykon robi, ako sa robi, co mi podaju a mozne rizika. tiez som podpisovala info suhlas, kde bolo len uvedene jednoducho, ze v sulade so zakonom 576 som bola informovana a poucena o xxxxx. v takom pripade je to na pacientovi, nech sa pyta ak mu vsetko po lopate nebolo vysvetlene. ma na to pravo a lekar ho musi informovat. ked niecomu nerozumie- znova si to nechat vysvetlit. ale ruku na srdce- kolko x sa stane, ze ludia podpisu hoc co, ani neprecitaju poriadne a podpisu (nie len info suhlas, ale aj vseobecne rozne zmluvy a nasledne su z toho neprijemnosti...)

vsevedka

Pred nedávnou operáciou mi dal lekár podpísať dokonca 2 papiere.Jeden k operačnému zákroku samotnému, druhý k podaniu celkovej narkózy.A na ono dobre známe podíšte som zareagovala:"pán doktor a tu sa píše, že som informovaná o rizikách, aké sú?" Pozrel na mňa spoza okuliarov, sekundu popremýšľal a sebavedome a s úsmevom vyhlásil-žiadne.A ja nato, no keď žiadne, dobre a podpísala som.Keby sa mi niečo stalo, asi by som veľmi ťažko vysvetľovala, že doktor povedal, že nič sa stať nemôže.Tak som si aspon vychutnala tú jeho sekundu prekvapenia a zaváhania, asi mu nikto takú otázku dlho nepoložil(ja o možných rizikách ako zdravotník viem, ale čo ostatní?)
Čiže podľa mňa, zákon je dobrý pre lekára a jeho právnika, ale nie pre pacienta.Mal by sa zmeniť tak, aby pacient svojím podpisom podpísal písomnú podobu doktorových vylásení o možných následkoch a pod. Ale to oni chudáci nemajú čas.Proste,tu môže pomôcť len ZMENA LEGISLATÍVY.

vsevedka

Júj Tom, akoby si mi z duše hovoril, len si to trošku asi nechtiac pokrútil.To, čo máme obaja na mysli: §6(1-9bod)576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti-Poučenie a súhlas.
Lekár dáva POUČENIE a pacient dáva INFORMOVANÝ SÚHLAS.Ty, ja a všetci ostatní pacienti máme povinnosť informovaný súhlas podpísať, bez toho ťa predsa lekár nebude operovať!Lekár by mal pacienta pred podpisom info.súhlasu poučiť o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a o rizikách odmietnutia poskytovania zdrav. starostlivosti.A prax? Lekár ti zahundre, tuto mi toto podpíšte a koniec, on sa neobťažuje nič vysvetľovať!!!!!!!!!!!!!