Mali ste niektora zrasty? Odstranili vam to laparoskopiou alebo ako to cele prebieha? Boleli vas, alebo ako ste ich pocitovali ci nepocitovali? Mna boli na pravej strane dole, gyn. vysetrenie v poriadku, vraj to mozu byt zrasty po operacii slep. creva. Mam taky tahavy pocit smerom dolu...tak neviem...planujeme babo, tak neviem, ci to nebude prekazat. dakujem za odpovede
Zrasty - gynekologicky problem a laparoskopia
Ahoj,ja mám 14rokov a operovali ma keď som mala 5.Tiež ma trápia zrasty,boli sme už u všetkých možných doktorov,prvý krát som prišla s bolesťami k chirurgovi ktorý ma z ambulancie surovo vyhodil,že ak sa mi nechce chodiť do školy nech mi píše OSP niekto iný ale on to nebude.Druhý krát ma chirurg poslal na sono kde mi nič nenašli,zo sona som bola na gastro-enterologickej kde ma poslaly k dalšiemu chirurgovi a oboznámili ma s pojomom "leparoskopia".
Pravdepodobne by ma poslali aj na gynekologické no vzhľadom k môjmu nízkemu veku to nešlo.
Keď som si prečítala príspevok od pani a jej dcérke ktorej to zasiahlo pohl.orgány slzy sa mi vtlačili do očí a keď som si prečítala že na to neexistujú tablety plaču sa nedalo zabrániť.
Doslova ma niči že nemôžem vykonávať žiadny šport len kvôli tomuto hendikepu.
S pozdravom
Laura
Prosím o radu odborníka
Mala som 3krat cisarsky rez no a potom sa my zacali problemy.Zacalo ma palit v lavom boku. Bola som na virtualnej kolonoskopii a zistili my v lavom mezogastri klucky tenkeho creva jemne cipovite adkezie. Co by som mala robit?? Vopred vam dakujem za radu
Ahojky Kathrin,
mam presne tiet priznaky ako ty. Najhorsie je to v noci. Strasne ma pali pravy bok. Teraz mi robili testy na gynde, tak cakam dva tyzdne. Moj gynekolog mi povedal, ze to budu zrasty a peto ma to tak boli. Strasne ma nafukuje a mam caste stolice. Niekedy az moc. Mam aj vela stresu. UZ neviem co robit uz sa to so mnou taha rok. Este chcem ist na kolonoskopiu a dat si spravit testy na celiakiu. Bojim sa ze to moze byt hrube crevo. Gynekolog mi dal antibiotika na zapal, ale nepomahaju. Vraj mam poriadny zapal, len nevie este ci to bude maternica alebo zrasty. Teraz som 3 mesiace po potrate. Babatko neplanuj, lebo mi sme naplanovali a takto to dopadlo. V tehotenstve ma to bolelo este viac a hlavne ma to palilo do pol noh. Tak sa daj radsej do poriadku a potom uvidis. Papa a napis
Ahojte tak ja neviem poradte mi už 2 roky trpím biele husté výtoky mala som už aj zápal aj zapáchajúce výtoky. No teraz tieto 2 mesiace ma už trápi mimomenštruačné krvácanie len tak na 2hodiny v strede cyklu. Kultivácie nič neukazuju ani sono. Mávam dosť taký tlak až pnutie na pravej strane podbrušku niekedy to trvá dosť dlho potom to prejde. Prosím napíšte niekto kto ste ich mali ako sa vám prejavovali ak sa prejavovali a ako vám ich zistli. Ďakujem
Ahojte všetci:-)
No ako čítam tieto vaše riadky, trocha sa aj teším.Že prečo?Ze nie som jediná, čo má takéto problémy. Všetky vyšetrenia mám negatívne - gastroengrolog,urolog,gynekolog, ortoped - no a bolesti pretrvávajú. V minulosti som prekonala štyri operácie a dnes mi povedala jedna lekárka, že tak skúsme sa na to pozrieť laparoskopicky.Tak sa bojím, nie operácie, skôr, že ani to mi nepomôže...veď tiež ma už posielali na psychiatrické vyšetrenie - veď nič mi neni a bolesť mám.Bože!!!Prepáčte, no som z toho už vážne na nervy.
ahoj,
som po oeracii cysti asi 8 mesiacov a teraz mi tam lekarka zistila zrasty, preto mavam aj dost bolestivu menstruaciu.
teraz mi dala lieky a uvidime.
ako to bude riesene potom neviete mi poradit ked nezaberu lieky? a ci to ma nejaky vpliv aj na to ci budem moct mat deti nakolko este nemam.
dik
Tak podla toho co som si tu precital zrejme tomuto problemu dostatocne nerozumiete.
Zrasty - srusty -alebo tzv. adhezie su fibroticke tkanivo vznikajuce v procese hojenia sa "rany" vnutornych organov. Najcastejsie je postihovana oblast panvy, brusna oblast a oblast hrudnika.
Adhezie vznikaju po zasahu do organizmu, a su jednou z najcastejsie sa vyskytujucich pooperacnych komplikacii.
Ak Vam niekto nahorovil, ze laparoskopia to "spravi" tak sa moze mylit aj nie. Zavisi od ich rozsahu.
Aktualne sa stale nevie, co je pricinou ich vzniku ale predpoklada sa, ze v podstate ide o urcitu disfunkciu imunity. (na bunkovej urovni)
Niekomu laparoskopia moze pomoct, inemu to zasa zrasty len rozsiri.
Co sa tyka samotneho zakroku, sam som ho prekonal.
Laparoskopia, je v podstate "mini" operacia, teda nedochadza k plnemu otvoreniu panvy alebo brucha.
Do miniotvoru sa zavadza kamera, ktorej ulohou je pomoc lekarovi presne urcit jadro problemu, pripadne lokalizovat adhezie. Po lokalizacii sa toto tkanivo prerusi. Zvycajne je to velmi podobne tomu, akoby vam nikto medzi organy strcil zuvacku, u niekoho sa jedna len o velmi uzucky pasik tkaniva, ktory je lahko odstranitelny, iny ma zasa hrubu vrstvu.
Mna to osobne bolelo, predsa len je to zasah do organizmu a v podstate operacia.
Tak ci onak kazdy zasah do organizmu, moze tuto diagnozu zhorsit.
Su ludia ktori prekonali 12 -14 operacii a zrasty stale maju.
odporucam pre tych co vedia anglicky:
www.adhesions.org
- tato diagnoza je pre mnohych peklom, ktoreho sa neda zbavit.
Najtazsie byva presvedcit samotnych lekarov, ze vas to boli. Nie vzdy to musia byt adhezie a nie vzdy adhezie bolia. Su ludia, ktori s nimi ziju cele roky a vedu nornalni zivot.
Je treba povedat, ze cim viac operacii mate za sebou, tym sa zvysuje aj riziko vzniku adhezii.
Lekari castokrat pacientovi neveria a zjavne castokrat podcenuju tuto moznost.
Ja sam som bol niekolkokrat poslani za psychiatrom, a moje problemy oznacene ako "psychosomatickeho povodu" (som blazon :-) - ved sme vam uz adhezie odstranili! :--)))
Ak vas tam poslu,kludne tam chodte, aspon mozete tomu lekarovi hodit potvrdenie o tom ze blazon nie ste.
Nenechajte sa odbit, to je zaklad!
Aktualne to budem musiet riesit znova, tak sa tesim, ze tym vsevediacim znova "nakopem prdel". Mrzi, ze sa tak musim vyjadrit, ale prilis vela lekarov sa s vami bude rozpravat ako s blaznom nez s clovekom - ludskou bytostou.
moja dcera je 6 rokov po operacii slepeho čreva a ma velke problemy so zrastami .Už aj na operaciu zrastov bolaale ešte viac jej sa roztiahli a už jej zasahuju aj ženske organy Zobrala už tri davky silnych liekoch teraz naposledy v maji a nič jej nepomahaju . Ešte bude brať štvrtu davku po dobu 3 mesiacov a ked jej to nezabere tak ju musia operovať.Hrozí jej aj vybratie maternice a velmi sa bojim lebo je mlada a nemohla by mať deti a je velmi nešťastna a smutna . poradte my čo by jej ešte mohlo pomôcť pri tejto hnusnej chorobe aby tie zrasty sa prestali ťahať a jej stav by sa zlepšil . Za pomoc o radu Vam dakujem . mama pacientky