spoplatňovanie Vš

moniqa87

btw, predsa do topho statneho rozpoctu odvadzaju vsetci pracujuci ludia, nie? a to by sa potom rovno mohli ist stazovat aj ti, co maju len maturitu, ze preco by mali platit vysokoskolakom skoly, ked oni nemaju? to je uz nelogicke... a tie peniaze si pyta skola, lebo skola na externeho studenta od statu nedostane ani korunu a to asi vies...
ale to sa tu rovno mozeme aj ropzculovat, ze stat dava podporu nezamestnanim, ktori cielene zostabaju bez prace... z tohto hladiska by sa dalo stazovat skoro na vsetko

klaudika

Musim aj ja reagovat.. chodim piaty rok externe a musim povedat ze neplatim skole ani korunu!! vybavenie ISIC karty neratam (ide kazdy rok len o smiesnu sumu do 50sk).
Moniqa, asi ani len netusis so svojimi studentskymi problemami ake je to studovat externe. Ked mas skuskove, tak si predpokladam cele dni doma a mas casu kolko len chces na ucenie, aj ked budes tvrdit ze nestihas :-D .. Ale keby si mala robit do vecera, a hned po praci sadat ku kniham a ucit sa vsetko narazovo, tak toto netvrdis.. Denni chodia na cvika, kde preberaju vsetko postupne ako na strednej, ale my sme z toho neprebrali ani stotinu, a castokrat si spoluziaci platili doucovanie kvoli predmetov ako je matika, takze nebudte v omyle, ake to mame lahke... a suhlasim s prispevkom ze denne studium je pre tych kt. si predlzuju detstvo a visia rodicom na krku. ja som si to dovolit nemohla ani nechcela....

good luck

moniqa87, mila moja, ale tak aspon vidis, ze to zalezi na ODBORE, alebo podla toho KDE studujes! A nie na tom ze EXTERNE a DENNE, sama si si to moja prave povedala. Neviem, co studujes ty, mozes mi to povedat? ked ako tvrdis, u vas su externisti zvyhodneni...u nas nie... a s tou energio suhlasim...aka energie? tahat pracu popri skole je hotova veda...neviem si predstavit mat rodinu, pracu a este skolu. Obdivujem, ako to stihaju taki, ja uz by som bola MRTVA a to nezartujem.
P.S: myslim, ze obe odbory, ktore som si vybrala boli rovnako tazke a na urovni. V 40tke chcem byt milionarka :D pus

moniqa87

jasneee, ja to beriem, a poviem ti, ti opiti studenti co hiria, to su vacsinou prvyci, ktorych v druhom rocniku vyrazaju, lebo skoro ziaden z nich to nezvlada, takych aj ja neznasam... ked mozem idem si zarobit, ani ja nemam 3 mesiace uplne, ze prazdniny, chodim na brigady... ale tak snad sa neda za letne brigady postavit dom a zabezpecit sa, no nie? a ja o tom hovorim, ked raz mate stalu pracu a slustne platenu, tak sa zabezpecit casom viete a po skonceni aj ked plateneho externeho studia mate ovela viac ako ti co studuju denne...
ja sa rozhodne nechcem hadat, vyjadrila som svoj nazor...

jasneee

A okrem toho, za tych 5 rokov prinesiem priemerne do statneho rozpoctu 980 000 Sk. Na denneho studenta len stat vynalozi nemale prostriedky. Dalsie buduce roky nastupi denny student bez prace aj tak za nizsiu mzdu ako ja budem mat (predpoklad), tak nechapem, preco by som mala statu dat este nejakych 300 000za studium. Nie je to nepomer? 1 280 000 a -500 000?????

jasneee

jasne, neber to ako obuvanie sa. Len ma vzdy taky nazor zdvihne zo stolicky. Ja som sa naucila pracovat uz popri strednej a nikdy ten holy zadok nechcem mat. Preto som sa naucila spat 4 hodiny denne, aby som nieco dokazala a ako prva z rodiny mala niekedy titul. Rozculuje ma, ked vidim opitych dennych ako oslavuje 3 dni jedny spravene skusky alebo ako maju pomaly 3 mesacne prazdniny a absolutne nic nerobia. To im nie je blbe takto stazovat zivot vlastnym rodicom, ked by mali byt uz dospeli a zodpovedni?

moniqa87

a pre moniqu, a asi prave preto to mate spoplatnene, lebo my skoncime skolu s holym zadkom a ty uz budes mat byvanie a budes zabezpecena

moniqa87

good luck, ja som to aj predpokladala, ze sa za moj nazor do mna niekto obuje, ale nepovedala som to len z vlastneho usudku...
nam to nasi vyucujuci vraveli co ucia externistov, ze na nich musia mat ovela mensie poziadavky...
a co sa tyka tvojho externeho studia, predsa nestudujes ten isty obor na tej istej skole... tak si si evidentne vybrala tazsi obor ako si studovala...

a pre moniqu

Super, ked do toho denneho davas ENERGIU. Ja ako externista pracujem, mam vlastnu firmu, splacam hypoteku ale na skusky musim prist a musim ich spravit, pretoze viem, ze kazdy dalsi raz prichadzam o peniaze a darhocenny cas. A navyse, z vedomosti ma skusa prax a praca, kedze robim v obore. Mne pride, ze denne studium je pre tych, ktori si chcu predlzit detstvo a byt vlastnym rodicom na krku do 25. Ja budem mat v tom veku titul ING, byvanie, rodinu a nasetrene peniaze. A ty?

no to je teda smiesne

Pracujem na vysokom poste odkedy som nastupila na strednu skolu, nechcela som ist na denne studium, lebo socialna situacia mojej rodiny mi to neumoznila. Naproti tomu platim statu vysoke dane kazdy mesiac, ucim sa do vecera, ked pridem domov z prace a este by som mala platit, ked moji ostatni 18 rocni spoluziaci, ktori su teraz na dennom, nemaju este spravene skusky ani zo zimneho semestre??? nemam zlavu na mhd, vlaky, na nicom a prispievam na studium do statneho rozpoctu ja dennym. Pride mi to chore, ako sa denne studium precenuje. Poznamka: Sefstvo v praci mi bolo ochotne to studium zaplatit aj inde. Vyhrala vysoka technicka uroven daneho BEZPLATNEHO oboru.