Chcela by som poradit, co sa da robit s malo pouzivanym, kvalitnym oblecenim, ktore mi je luto vyhodit, lebo je este moderne a pouzitelne?
Vela ludi by sa mu mohlo potesit a ja to mam vyhodit? Chcela som to ponuknut na charitu, no nik nema zaujem, kazdy chce len peniaze.
V zahranici (UK) existuju velke zberne kontajnery, kam ludia vyhadzuju oblecenie, niekto to pretriedi a predava sa to v sekacoch.
Setri sa tym priroda a aj penazenky tych, ktori nemaju na utracanie.
Čo s použitým šatstvom...
Priatelovi umrela mama a jej satstvo, ktore bolo tiez kvalitne a moderne ponukol cervenemu krizu, pretoze oni zvykavali zbierat saty, ale odmietli ho.vraj to nikdo momentalne nechce. teda ze v sucasnej dobe nie je o saty zaujem. divne
no nie je to vobec spravodlive, takto sa im snaziť kompenzovať rodinu materialnymi vecami. ved deti v rodine si vsetko musia zasluziť, ja stale hovorim synčekovi aj ked tomu este nerozumie ze ked budes dobry dostanes... a tie deti tak isto by si to mali zasluziť!!! napr pomahať s mensimi detmi, tiez sa podielať na beznych "domacich" činnostiach, nie vsetko dostať na podnose...
mimiaukcie ja takisto lubim :) ... a tie deti v DeD, moja mama pracuje ako vychovavatelka a co sa tyka satstva - to sa im kupuje povinne kazdu sezonu za vopred vyhradenu sumu penazi (vraj peknu) takze decka si vyberu co chcu, celkovo mi mamina vravela, ze po financnej a materialnej stranke sa deti v domove maju lepsie ako napr. my (co sme polosiroty -so sestrou) , jednoducho co im treba, to stat zabezpeci. Chcu studovat- mozu, nemusia sa obavat, ako napr. my, ze raz mozno nebude dost penazi aby dieta dostudovalo. A este okrem toho dostavaju pekne vreckove, tusim v tisickach sk (podla veku samozrejme, male deti len nejakych sto korun) .Co im chyba je ta druha stranka zivota -rodina, laska a pod...
A dokonca kazdy rok chodievaju na dovolenky, co napr.my doma si to akosi nemozme po financnej stranke dovolit.
A pre info: mama pracuje tusim uz 20 r. v domove a vravieva, ze su to uz uplne ine deti ako kedysi, su strasne drze,celkovo ich spravanie je horsie ako to bolo pred par rokmi, vyhrazaju sa vychovavatelkam, bol aj pripad bitky zo strany chovanca voci vychovavatelke a pritom ta nemoze nic - udriet uz v ziadnom pripade, pretoze sa im neveri,.."veri sa vzdy len tym detom" teraz im tam chodia deti, ktore napr. policia hladala z dovodu uteku, trestneho cinu a pod.,mentalne postihnute, alebo psychicky narusene deti. Je velky problem starat sa o tie deti a hlavne ak v ich skupine je niekto, kto podpichuje do deti robit nieco nekale (napr. chalan, ktory uz nieco spachal).
Mama castokrat vravi, ze ucit deti (priprava do skoly) je nesmierne narocne, najme tych deti s urcitym stupnom mentalnej retardacie...Dieta si vraj ani po roku ucenia nevie spocitat jednociferne cisla a pri rpedstave ze s nim travite 3-4 hodiny denne vykladom daneho uciva - je takmer na skolabovanie! :(
Je to tazka praca, narocna, a preto by mala byt viac ohodnotena,... plat takej vychovavatelky sa pohybuje aspon u nas vo vyske 12 000SK (viac menej)
baby to vazne deti v domovoch maju značkove veci? no tak to je sila fakt. chodia na dovolenky, maju notebooky, značkove veci... ako viem ze rodičia su najdolezitejsi ale napr take deti zo socialnych rodin ked rodičia nemaju tak nedostanu nič. a pritom sa o ne vzorne staraju. a tamtie decka si nič nevazia, nemusia nič robiť. pomahať, vsetko len dostanu a potom sa nevedia zaradiť do spoločnosti. pretoze nikdy nemuseli pohnuť ani prstom, nevidia ako sa na tie veci robi. ja viem ze lasku im nikto nenahradi ziadne materialne veci, ale nie je to zodpovedne takto sa k nim spravať...
isabel, ja tiez nakupujem a predavam na mimibazari a mimiaukciach, coho sa chcem zbavit, ako priklad uvediem kabelku, ktora vyzera este fakt super, nie je zvonku osuchana, poskodena, zipsy funguju, iba vo vnutri je roztrhana podsivka - tak si tiez myslim, ze niekoho to potesi, mne staci, ked mi da na postovne a nechcem za to nic.. tak to dam do vyvolavacej ceny 0,01 € a ked to niekto odklikne, je to jeho, alebo na mimibazari mozes dat do sekcie "darujem".. ale tiez uz ti tam vsetko nechcu, vsetci sme akysi fajnovi :) a pritom mam kopu pouzitych aj znackovych veci, ktore uz nikdy neobleciem a je mi to luto vyhodit, tak to davam tam.. niekomu sa to zide.. ja si tam tiez kupujem veci :)) v obchode si uz akurat kupujem len rifle, nohavice a topanky (lebo tie mi tam nikdy nesadli)..
suhlasim s tinuskou aj ja som "prepadla" mimibazaru, co netreba predam a co sa mi paci kupim:-)
isabel su na to inzeraty napr.v SLOVENKE-rubrika -DARUJEM/ja som tak vela veci darovala/alebo aj v casopise NOVY CAS PRE ZENY....
a coho konkretne sa chces zbavit? damskych veci, ci panskych? ake velkosti?
Co?? To vazne? Kto ich tak rozmaznal?? Nerozumiem tomu.