prosim vysvetlite mi to niekto...ja som si vzdy myslela, ze jazvy po akne vznikaju drastickym vytlacanim ci uz doma alebo u kozmeticky. a preto sa vzdy na seba hnevam ked si nejaku vyrazku vytlacim.ale moj priatel mi tvrdi, ze vyrazky sa naopak maju vytlacat, pretoze tym, ze tam je hnis odumiera koza naokolo a vytvaraju sa jazvy.tak ako to vlastne je?maju sa vytlacat alebo nie??
Ako vlastne vznikaju jazvy po akne?
No vyrazky uz nemam uz dlho som nemal sem tam sa nejaka spravi ako kazdemu ale najhorsie obdobie mam uz za sebou..ale tak su to ako by male jamky a bojim s aab sa nezvacsili. Nevie mi niekto poradit co je na to dobre? Co by mi to zahojilo?
jazva "len tak" sa netvori. musi byt najprv poskodena pokozka- bud zapalom, poranenim, popalenim.
A kolko ta to stalo? Pomoze to?
no, moje jazvy vznikali bud:
ked som mala dlho komedon /cirnu bodku/ nevytlacenu, potom sa vytlacila a zostal po nej rozsireny por, ktory vypadal ako jazva...
alebo:
Po skoro kazdej chraste, co som si "vyrobila" z vyrazok svojim "odbornym" osetrovanim....
....no a potom su to pre moju plet normalne rozsirene pory a toto spolu vyzera ako zjazvena tvar....
...po laserovom zbruseni koze pred cca 10 rokmi je to lepsie, takze sa citim fajn.....
Ja som kedysi mal vyrazky v case puberty. Dnes mam 22 rokov a vyrazky uz vobec nemam celo aj lave lico mam v poriadku ale na pravom mam mensie jazvicky. Pouzivam Marry Kay a nemozem tvrdit ze nepomaha pomaha ale mam pocit ze sa mi tvoria na tom lici take mali dierky jazvicky nic strasne ale bojim sa ze by sa to rozsirilo.A vyrazky sa mi uz nerobia. Mozu sa jazvicky tvorit len tak? Poprosim o radu odbornika
Zalezi na stupni akne. Ak trpis acne juvenilis vulgaris, cize mas upchate pory, akokeby cierne bodky, malinke hrbolceky, ktore sa obcas mierne zapaluju, treba dbat na zvysenu hygienu, upravit tvorbu mazotoku vhodnou stravou, dezinfikovat si tvar, cistit rano, vecer, peeling a chodit k ODBORNIKOVI na hlbkove cistenie. Kedze v poroch je stuzeny tuk a na povrchu spina a zoxidovana necistota, samo to nezmizne. Kozmeticka ti musi najprv rozsirit pory, najlepsi je parafinovy obklad, a az potom ti jemne cez obrusok vycistit plet. Ale aj tak je najvhodnejsie, ak ti tvar necisti mechanicky prstami, ale takym pristrojom, vola sa to, ze expresor. Nedojde k ziadnemu podrazdeniu.
Ak mas tazsi stupen akne, tzv. acne comedonica pricom sa ti tvoria relativne vacsie zapaly, tiez to nechaj na odbornikov. Cistenie aj liecba je potrebna, a ak sa ti spravi vyrazka, ktora boli, nechytat!! Cim si viac budes do toho rypat, tym sa zapal bude rozsirovat. Ak ma ale vyrazka hnisavu hlavicku, prepichni si ju sterilnou ihlou a potom jemne, velmi jemne bruskami prstov vytlac a vydezinfikuj.
Pri najtazsej forme akne, acne papulopustulosa sa tiez neodporuca chytat si tvar.
Vo vsetkych pripadoch plati, ze nie je dobre nechat hnis v pokozke, lebo moze dojst k hlbkovemu rozsireniu zapalu, vzniku hnisavych chodbiciek, ktore sa potom zdlhavo liecia. Nic prehnane nie je dobre. Obcas precistit nezaskodi, ale dbat na rozsirenie porov, hygienu a nasledne stiahnutie. Ak by si si vytlacala vyrazky len tak, casom si mozes poskodit zvierac poru a mala by si ich rozsirene a zanasali by sa ti este viac..
Mne uz velmi davno viaceri twrdili ze wyrazky sa vytlacat nesmu. Ale co potom robi kozmeticka ked ideme na cistenie pleti. Ja osobne som mala obdobie ked som si wyrazky wytlacala, ale to tie wäcsie a zapalene. potom som prestala lebo kozna twrdila nech do toho nerypem. Wzdy som mala take male podkozne wyrazky okolo ust trebars, alebo aj na licach, ale nechawala som ich tam, lenze potom sa mi zacali zapalowat na wäcsie a stale to bolo dokoola. tak som si powedala ze neni mozne aby ked si ich wsetky powytlacam, aby sa mi stale tworili dlasie. Tak som to urobila, a odwtedy to robim prawidelne. Su to len take malice wyrazky wolnym okom newiditelne, ale ked napnete kozu widite ich. Odwtedy uz sa mi netwria tak casto tie welke zapalene. raz za tyzden wecer si ich powytlacam a rano ani neni poznat ze som do tware rypala.
nieeeeee: ked si nemas vytlacit vyrazku ani v pripade, ze je uz napovrchu, ako sa zapal dostane prec???
chodim do ULK, tam mi primarka povedala, ze v ziadnom pripade nevytlacat, lebo sa poskodzuje okolite tkanivo, vytlacit mozes len taku, ked uz mam hnis napovrchu, ale ani to by sa nemalo
III.: ak si vyrážky vytláčaš neodborne, resp. nehygienicky, rozšíriš si infekciu aj na iné miesta. Ak vytláčať, tak najskôr napariť nad repíkom, s obrúskom na prstoch pomaly vytlačiť ale NESTLACAT silno a dlho!!! Ak ti to nepôjde na prvý raz, nechaj vyrážku ešte "dozrieť". Po vytláčaní vydezinfikovať a potrieť nejakou tou hojivou mastičkou. Každému pomáha niečo iné :-)