vopred sa ospravedlňujem, kedže je toto forum o zdraví, ale potrebujem pomôcť, kedže sa začínam učiť nemčinu ako samouk, ide o toto:
chcela by som vedieť preteritum od slovesa schreiben, 1.a 3.osoba j.č. schrieb( toto mám v knihe) ale nie je tu spomenutá 2.os.j.č. a žiadna osoba množného čísla, prosím ak niekto vie, tak budem vdačná, som predsa samouk , dík:)
nemčina
aj podľa mňa je nemčina krásny jazyk, aspoň mne je veľmi príjemný. Tiež som sa ju učila prevažne sama a potom súkromne, pretože v škole som mala nanič učiteľku. Nemčinu som nakoniec vyštudovala na VŠ a rozhodne neľutujem.
prateritum cize ten tvar co si chcela povodne vediet, sa pouziva iba na prerozpravanie deja. ovela castejsie je pouzivany perfektum, ten sa tvori od pomocnych slovies haben/sein - ktore pouzivas pri zmene pohybu no a este musis dat tvar slovesa v minulom case a to tak ze pridas predponu ge-, potom ide zaklad slova cize schrieb, a nakoniec sa dava koncovka, a to bud -en, alebo -t, podla toho ci je to slabe sloveso alebo silne. v tomto pripade je to silne, pretoze dochadza k zmene pismen v stredu kmena, zo scheib sa stava schrieb..cize ten tvar ako ma byt, dam ti to v tretej osobe je er hat geschrieben...este som ti zabudla povedat, preco som pouzival haben a nie sein. je to jednoduche a to lebo schreiben znamena pisat, a ked pises nemenis ziadny stav ani nic neuvazdas do pohybu. so sein sa pouziva napr. chodit, plavat, utekat, bezat, letiet, narodit, cestovat..pomohla som ti aspon trosku? ak by si este nieco nerozumela, kludne sa ozvi a s radostou ti vysvetlim
nemcina pekny jazyk??ucim sa ju na gympli 4 roky a stale jej neviem prist na chut...neznasam ten jazyk!..anglina sa mi paci viacej..ale vec nazoru
Tak drzim palce, je to pekny jazyk :D
učím sa ju sama pre seba ( raz ju možno využijem, jazyky sú potrebné)a aj preto, že nerozumiem sestriným deťom, kedže bývajú v rakúsku
TO nie ej rpoblem, ja nemcinu studujem na VS, takze kedykolvek pomozem :D NAco ju vlastne potrebujes?
dík, otvárate mi nové obzory, všetko si zapíšem
Trojbodka ma pravdu. hlavny a castejsi minuly cas je Perfektum- a sklonujes slovicko haben/sein v pritomnom case. Sein ak sa jedna najma o pohybove slovesa, ale aj o sloveso byt, niektore slovesa maju dvojtvary moze aj sein aj haben sa pouzit.
Táto forma min.času sa používa menej, viac v knihách. Bežne v hovorovej reči min.čas od slovesa schreiben spoj s haben : ich habe geschrieben, du hast geschrieben atď.
Schreiben Präteritim a teda minuly cas - Ich schrieb, du schriebst, er/sie/es schrieb
wir schrieben,ihr schriebt und sie /SIe schrieben