Vianoce a samota

Príspevok v téme: Vianoce a samota
ilka

Budu to prve Vianoce bez manzela. Odisiel za inou. Budeme so synom sami.
Je mi velmi smutno ked si len spomeniem ako budem pre stedrovecernej modlitbe
plakat, budem sa sice premahat kvoli synovi ale ako sa poznam asi to nezvladnem. Nechcem synovi skazit vianoce, lebo sa na ne tesi, tak touto cestou hladam nejake povzbudenie, liecive slovko. Moze sa ozvat aj niekto kto ma nieco take uz prezite?

svetlana6

smutne pribehy :o( ja mam tiez z vianoc depky, pretoze ich mam velmi rada a posledne roky to uz nie je, co to byvalo. na niektorych ludoch je vidiet, ze by vianoce najradsej zrusili. a ja sa priam vyzivam v tej atmosfere, v peceni, zdobeni domacnosti, baleni darcekov atd.. a ked su okolo mna ludia, ktori sa netesia spolu so mnou, dost ma to ubija a ostavam potom smutna.. tento rok je taky zvlastny, ze uz riesim, ci vobec ist k nasim na stedry vecer, chodime totiz s priatelom uz 8 rokov, asi 2 roky spolu byvame, a tak neviem, ako to riesit. ci kazdy u svojich rodicov, alebo budeme spolu. viem, ze keby sme ostali len dvaja, mozno by sme si tu atmosferu vychutnali este viac, ale na druhej strane by ostali doma nasi sami, co mi je tiez luto (prve vianoce bez "deti"- aj ked mohli by si zacat zvykat) aj ked priatel dostal taky napad, aby sme pozvali obe rodiny k nam, co mi pride ako pekna myslienka, ale neviem si predstavit v nasom malom byte tolko ludi. preto sa najviac tesim, ked uz si zalozime vlastnu rodinu, budeme mat svoje deticky a prisaham, ze budem u nas sirit vianocnu atmosferu min. mesiac dopredu :o) a vsetko si to uzijeme pekne spolu. a ked sa podari postavit domcek, bude tam velka jedalen, a ktovie, mozno zrealizujeme tu hromadnu navstevu oboch rodin. juj, uz aby to bolo :oD

co_dodat?

Ilka, mas pravdu a uplne si mi dodala novu inspiraciu - zmenit vianocnu vyzdobu aj jedlo. Uz ma to tiez napadlo, tak som sa nechala inspirovat v Ikei, kde bola lacna vianocna vyzdoba na vian. strom :) a povedala som si, ze tento rok urobim iny strom.. Ale s tym jedlom si mi dodala inspiraciu. Mne je najviac smutno (odkedy mamina zomrela) vzdy pri veceri samotnej a po nej - ked sa maju rozbalovat darceky..Keby to byvalo na ostatnych, najradsej by darceky ani nebalili,alebo ich ani nedavali pod strom..Je to mozno detinske,ale mne sa to spaja s detstvom, to, ako sme sa tesili, co tam najdeme a rychlo sme vsetko zjedli :)) Tak kazdy rok poctivo kazdemu co najoriginalnejsie balim vsetky darceky a mam asi vacsiu radost pri tom, ako oni pri rozbalovani :) Som sice sirota a este dokoncievam VS, ale snazila som sa svoje prasule z privyrabania si investovat do skutocne krasnych, bohatych darcekov, myslim, ze tie bratove deti to najviac ocenia :)
No a co sa tyka toho zavolania k priatelovej rodine alebo k bratovi.. Priatelova mama je osoba, na ktoru nemozem povedat krive slovo,ale proste je podla mna dost razantna. Dovolim si povedat,ze mame dobre vztahy, s jeho otcom priam vyborne, celkom ma niekedy milo prekvapili,ale nakolko je moja situacia taka, ze teraz si casovo nejako nemozem dovolit nejake navstevy, nakolko byvaju cca 25km inde, tak tam chodim max raz za mesiac a uz to trosku upadlo..Ja mam posledny rok v skole,pracujem a dorabam autoskolu a este na krku domacnost, lebo byvame v dome so zahradou, takze to fakt nestiham..a ked uz mam cas, radsej si odpocnem (napr. pri nete:) Ked to porovnam s mojou mamou, aka bola uzasna osoba, ona vsetkym len dobre, aj ked si spomeniem, ked sa bracho ozenil, aka bola ku svagrine,vsetci na nu spominaame aj so svagrinou..A priatelova mama je oproti nej dost "ostrejsia", ak viete,co myslim..a oni maju dost velku svoju rodinu a myslim,ze brat by sa tam dobre necitil, on to sice najavo nedava,ale tiez ma zle obdobie, kratko po otcovej smrti sa rozisli s priatelkou a i ked hovori, ze mu teraz samota vyhovuje, myslim, ze to tiez na neho dolahne cez vianoce najviac.. A ten druhy brat-zenaty,on je takmer cely rok v zahranici, takze si so svojou rodinkou vychutnavaju spolocne chvile a este navyse ma svagrinina mama nejake problemy a teraz u nich doma byva.. Svagrine som medzi recou hodila,ze vianoce budu desne,ked budeme sami a ona povedala len "No, to hej" a nic take,ze pridite..Ja by som asi sla najradsej aj s bratom k nim, ale to je to, ako Ilka pises,nechceme ich proste obtazovat,ked to ich nenapadne.. To je proste skoda riesit. Kedysi chodili k nam po stedrej veceri - odkedy byvaju vo vlastnom par krokov od nas, ale v poslednych rokoch uz chodia az na druhy den a maju presne vela rodiny zo svagr. strany, takze kym to vsetko pochodia.. a my moc rodiny ostatnej nemame, su km vzdialeni az moc..
Ale nejak sme sa tu rozdepkovali :)) Baby, musime zacat mysliet pozitivne :) a hladat nieco pekne na vianociach.. zatial ma nic nenapada, ale mozno cosi spolocne najdeme, co vy na to :)))

ilka

co_dodat napisala jednu velmi poucnu vetu pre "smutnych ludi" - "fyzicka praca pomaha zabijat smutok,takze tym, ze sa budem nahanat budem mat pocit, ze je vsetko po starom". toto moze povedat len ten, co si uz niecim v zivote presiel. Poznam to aj z vlastnej skusenosti. Ak mi bolo velmi tazko naozaj pomahala fyzicka praca. Dalsia debata sa rozvija okolo "ist k rodine- neist k rodine".Viete je tolko ludi a tolko povah. Ked sme boli deti, nemali sme tolko predsudkov. Teraz su sestri, bratia zenatí, vydate a uz to nie je ako niekedy, ze by mi nerobilo problem ist k nim ked boli este slobodnymi. Teraz uz maju svoje rodiny, manzelov, manzelky, ktore tahaju uz k ich rodine a rozne ine veci tam su a nechcem im pridavat este problemy. Je to ohladuplnost preco sa im "nenasackujem", lebo keby chceli tak budu volat. Ked to chce len sestra alebo brat a nepovedia mi to, to znamena, ze asi maju obavu pred partnerom, ktorym sa tiez ako tak sledujem musia prisposobova.Je to veelmi zlozite a preto to nechcem viac komplikovat ako to je ved snad ten jeden den v roku nejak prezijem, nie??? A rozhodla som sa ze si ich budem uzivat, pojdem so synom na vianocne trhy, kupime si novu vianocnu vyzdobu, zmenim zvyky(jedlo a pod.) a zacneme po novom. Proste si vsugerujem ze vianoce su uzasne a zacnem v nich hladat caro.Ci sa mi to podari, dam Vam vediet:-)) Osamelí, skusite to so mnou?

sunnie

aj u nas su kazde vianoce smutnejsie lebo sa nas zide kazdym rokom menej :(
Ja by som radsej isla hocikomu len nebyt sama doma v depkach, cez vianoce to na cloveka tak najviac dolahne. co poznam ludi a su sami radsej idu k niekomu alebo pracuju len aby neboli z toho smutni.

asdfjklô

corinna: ale co "ja byt priatelova mamina"!! a co jej zenaty brat s celou rodinou???!!! myslim si, ze ma vedomost o tom, ze jeho rodicia zomreli a sestra s bratom ostanu sami doma... co keby ich pozval ten na vianoce, abo nech pridu oni ku sestre (co_dodat?).
ako sori, ale toto ja naozaj nechapem, tak ked uz som raz s niekym rodina a mame sa radi a viem, aka je situacia, tak sa podla toho zachovam a stravim s tou sestrou a bratom vianoce a nenecham ich samych doma (nehovorim, ked sa nemame radi, abo sme pohadani, abo nevieme spolu vychadzat)... proste no coment.

corinna

for co_dodat?

a k priatelovi by ste nemohli ist na stedry vecer aj s bratom? ja byt priatelova mamina, tak vaa urcite zavolam.

co_dodat?

ahojte kočky, ja sa tiež neteším vôbec na Vianoce, pred 4 rokmi mi zomrela mama, to boli desne vianoce a tento rok zomrel aj oco a to som mala teraz len 24 rokov a ostali sme so starsim bratom, ktori je tiez slobodny este uplne sami a co mame hovorit.. Mame este jedneho brata,zenateho,ale on ma svoju rodinu, deti, myslela som,ze by sme sli k nim, ale nechceme otravovat,budeme to musiet zvladnut sami, aj ked velmi tazko..darceky mam napriek vsetkym depkam takmer uz pokupene - kvoli financnej situacii - z terajsieho sirotskeho zasa budeme kupovat potraviny na vianoce a treba aj financovat moju VS.. no je to des, asi sa tu cez vianoce kuknem, co ste popisali.. Ja na stedry den obvykle blaznim s pripravou vecere a este dopekam cukroví a upratujem a terorizujem brata, prečo ešte nie je urobené, co som kazala :))) takže na net nebude cas.. Poviete si,ze to je chore, takto sa nahanat, ked nie je pre koho,ale vlastne sa nahnam pre nas a je fakt, ze mne fyzicka praca pomaha zabijat smutok,takze tym, ze sa budem nahanat budem mat pocit, ze je vsetko po starom a budeme pekne vsetci sediet pri stole.. boli vianoce,ked nas sedelo pri stole 8 a teraz..? tak som darceky nakupila aj zenatemu bratovi aj svagrine a hlavne detickam vela darcekov, lebo oni maju najväcsiu radost, ked k nam pridu na druhy den a maju darceky aj u nas pod stromcekom.. az mi srdce stislo pri predstave, ze budeme uz sami.. No, sice mozno nebudeme, priatel sa ulutostil, ze tento rok stravi s nami stedru veceru, lebo vie, co prezivam, ale ja mu hovorim, nech ostane doma, s rodicmi a rodinou a ani sa netesim, ci pride, lebo keby nahodou neprisiel :) ja som taky pesimista asi..ako on hovori..ale bodaj by clovek nebol po takom uzasne krutom osude.. a silvester bude este horsi, lebo minuly rok sme boli aspon partia na chate a tento rok sa kamaratke zabil priatel,takze nepojdeme nikam,takze si vychutnam dvojitu davku..tak sa drzte, zivot je tazky a vianoce budu fakt hrozne pre vsetkych opustenych, pre uplne siroty ako som ja a pre vsetkych nestastne zamilovanych... uz aby boli za nami :) lebo uz teraz mi je z nich nagrc, zas clovek prereva cele sviatky a potom skusky na VS, no parada :)))

ivka.

ja aj keď som s rodičmi a mám ich hrozne rada, cítim sa osamelá. niekedy aj keď máš rodinu nablízku, tak cítiš samotu. ako ja. nemá ťa kto objať, pobozkať, držať v náručí.... tak na Vianoce budem určite na tomto fóre, najdem túto tému , popíšeme a budem vedeť, že v takej situácii nie som sama.

ilka

vyborny napad, vsetci osameli, alebo co maju nejake trapenie si budeme oporou aspon na tomto fore a budeme si vinsovat, rozdavat obru naladu, povzbudzovat, mozme si aj poplakat alebo len tak z nudy ak bude mat niekto zaujem....co Vy na to? Nech ich mame alebo aspon sa pozanzime o to aby boli stastne a vesele§ :-)