Pred pár dňami mi lekár povedal, že mám autoimúnny zápal štítnej žľazy. Moje telo si ale ešte vytvára protilátky, komplikácie by mohli prísť až v tehotenstve. Ako sa táto choroba prejavuje? Čo by som mala robiť/ jesť (resp. nejesť)aby mi to neprepuklo?
Autoimúnny zápal štítnej žľazy
Rng, mam take iste priznaky, ako vlocka, pol roka vsak beriem kelp a v krku ma tlaci viac, ako ked som kelp nebrala. Mam v krku vacsi tlak. Mozes mi to nejako vysvetlit, ze preco sa mi stitna zlaza po brani kelpu akoby zvacsila? dakujem
RNG - mamtie iste priznaky, ako vlocka. Nevies mi zdovovdnit, preco, ked beriem kelp -asi pol roka - tak mam tlak v krku este vacsi? Cim to je? Uz sa ten kelp bojim pomaly jest, ci mi on naopak neskodi? Dakujem za odpoved.
tak ti radim minipilulky kelpu, aspon niekolko denne. Nechod podla navodu, ten je ovplyvneny tou zastaralou odporucenou dennou davkou. Aby si dostala tolko, co v priemere japonci, musela by si zjest denne vyse 70 piluliek, to samozrejme neodporucam v ziadnom pripade. Ale 10 ti da 1.5 mg jodu a hromadu inych mineralov, na ktore je kelp bohaty.
Na vussie a lacnejsie davky joidu som spominal casto jodovu tinkturu natriet na kozu.
Jedna kvapka obsahuje vyse 2 mg jodu, takze 10 kvapiek raz za tyzden pod pazuchu alebo na spodok brucha bohate staci.Ked jodovy flak zmizne skor ako za 24 hodin, telo nasalo do seba potrebny jod cez kozu.
no RNG to bude asi ľahšie s pilulkami :) pretože riasy, kelp a kombu to ani neviem či som dakedy jedla. Myslím, že ani nie..
To s tým búšením srdca mi spomínal lekár ako píšeš inka. Z ničoho nič, nemusíš byť ani po namáhavej fyzickej práci a začne ti búšiť srdce. No zatiaľ som to na sebe nespozorovala.
A prosím vás, viete mi dakto povedať či HAK by som mohla ďalej užívať? Má na to dáky vplyv?
vločka,ja neviem presne ake su priznaky tohoto ochorenia.to čo som ti popisala ,to boli moje problemy ale v podstate ma k lekarovi doviedlo to ,že som mala pocit ,že ma stal enieco boli v krku a mala som take zvlaštne pocity.bola som tak anepokojna a mala som take pocity ako keby busenia pri srdci.ked mi nasadili hormony tak mi to preslo asi po tyzdni ,myslim že som ich znašala celkom dobre.asi po 10 rokoch mi ich vysadili postupne a teraz sa mi problemy zase vracaju .ale mam novu lekarku a ta mi tvrdi ,že vysledky mam v poriadku takze neni treba znova niečo uživat.ale ja som mala aj vtedy krv v poriadku,mne to zistili len z punkie št.ž.Takže sa chystam niekde inde k lekarovi.a s tymi doplnkami je to tak ,že ja som tiez davala prednost prirodnym doplnkom,ale potom som pridavala aj aloe,selen,zinok ale aj chlorellu a ine.jedneho casu som jedl aaj vilcacoru.no je len na tebe ako sa citiš a co ti urobi dobre.
vlocka, tak sim musis do stravy zaradit aj rozne morske riasy a kelp, ako maju v svojej strave napr. japonci. Lebo dnes zo suchozemskych polnohospodarskych produktov nedostanes ani dost selenu, dnes ani zinku a uz vobec nie jodu.
Kelp a kombu japonci pouzivaju do polievok, na balenie suchi a sachimi(surove rybacie rolky) a vselikde inde.
Ked sa ti nelubie v pilulkach, zozen si ich cerstve alebo konzervovane a jedz ich dostatok. To iste plati aj na spirulinu, dunalienu salinu, bluegreen algae(sladkovodna riasa, tak isto aj chlorella. A tiez rozne zelene vnate(mrkva, stomkovy celer, petrzlen, koriander, repa, chicory...) a rozne mlade travy. To vsetko sa da skombinovat do normalnych jediel, mixov a podobne.
Nuz ale je to ovela tazsie, nez zobrat zopar koncentratov.
Takze vela stastia s tym.
takže sprievodnými znakmi je padanie vlasov, nervozita, suchá pokožka a únava?
...napr. to padanie vlasov, som si všimla, že v poslednom období mi padá viac vlasov ako inokedy. Ale vždy som mala obdobia keď mi padali vlasy viac a dakedy menej.
Inka, keď si brala zo začiatku hormóny ako si ich znášala?
Inak má na to vplyv hormonálna antikncepcia? Lebo som 2 roky brala HAK a teraz som si spravila prestávku..Je vôbec vhodné aby som v nej pokračovala?
RNG ja nie som moc za tabletky...radšej dávam prednosť prírodným vitamínom...jednoducho si musím dávať pozor aby som jedla dostatok ovocia a zeleniny, mäsa, pitný režim, teda mať vyváženú stravu.
potlacenie zapalu zlepsi situaciu s hormonami, ktore ked nevyrovnane hladiny posobia v tele dlhsie, dochadza k neprijemnym nasledkom,
vid inka.
Preto treba nie "sledovat", ale aspon sa pokusit o "konanie"
Prostriedky, co som spomenul nie su lieky, len volnopredajne potravinove doplnky, z ktorych viacere nam aj tak chybaju v strave a je dobre PRE KAZDEHO si ich doplnit.
vlocka musim ta sklamat,aj moja št.ž. funguje normalne podl avysledkov z krvi.zial bohu uz niekolko rokov ma trapi ten sity zapal št.ž.uz mi to narobilo kopec problemov.zozačiatku som uživala hormony ,neskor ine lieky proti zapalu,uz si presne nepamatam ake,co viem urcite tak to bol anopyrin napr.po porodoch to bolo najhorsie.vzdy mi rapidne padali vlasy,pokozku som mala neprijemne suchu,nervozitu v celom tele a popri tom unavu jak slak.niekedy som si to nevsimala inokedy ma to otravovalo.ked ti mozem poradit ,tak s anedaj odbit s tym,že ved funguje normalne,ak j etam zapal tak to nefunguje normalne a treba s tym nieco orbit aj ked sa citis normalne momentalne.to som ta nechcela vystarsit,to ta chcem len upozornit ze aj ked to &nie banalne ,vie to narobit kopec neprijemnosti s telom.
s lekárskym prístupom som spokojná. Momentálne som OK. Štítna žľaza pracuje ako má zatiaľ. Len je tam predpoklad, že sa to môže zmeniť a hlavne v prípade keď by som v budúcnosti otehotnela.
ďakujem za odpoveď "RNG".