psychologia je sarlatanstvo

Príspevok v téme: psychologia je sarlatanstvo
sarlatanka

Prepacte ,ale mam ten nazor ze psycholog je clovek co rad rozmysla nad problemami a zivotom inych .Ale nepomoze, tymi svojimi kecami ,asi len tak na hodinku alebo den ma clovek z neho dobru naladu. Porozprava sa ,on poradi uplne bezne veci ,,to je relaxacia, hobby sport oddych prechadzku... pripadne povie co komu mate povedat ,a ako co urobit..ale aj to viete, len to nechcete dajme tomu pocut.To predsa moze aj kamarat..? Preco tato spolocnost si ich vobec vazi.Len za to ze maju cas vas vypocut a polutovat a dat vam 10 rad co mate v najblizsej dobre robit? Pred 100 rokmi psycholog nexistoval a nikomu to nevadilo a sedliacky rozum stacil.Ine je psychiater .To je lekar a zaobera sa chemickymi zmenami v mozgu a lieci liekmi stavy ktore vznikli poruchov na biologicokm podklade..Asi bude vacina s tym co som napisala nesuhlasit.To sem ide moda z Ameriky?Je tu niekto komu trvalo psycholog pomohol? Alebo mu psycholog povedal,,ze NOOOO to je liecenie na dlho!!!!,{aby mal z Vas pekne peniazky }

hmhmhm

Pokiaľ sa človek vie sám zorientovať vo svojich problémoch, nepotrebuje psychológa. V dnešnej dobe nám trh ponúka veľké množstvo literatúry, z ktorej sa dá veľa dozvedieť o psychike, o riešení problémov v partnerstve, zamestnaní atď. Na druhej strane nie každého to zase baví čítať. Ak má niekto dobrého priateľa, priateľku, z ktorým si rozumie, dokáže prediskutovať svoj problém, môže mu pomôcť viacej ako psychológ. Psychológ niekedy plní úlohu tzv. bútľavej vŕby, človek sa potrebuje len vyrozprávať zo svojho problému, ale rady už nepočúva. Je otázne či chceme povedať psychológovi všetko alebo len to čo chceme. Pretože niektorí ľudia sa nevedia zorientovať vo svojich problémoch a majú pocit že im nikto z blízkeho okolia nerozumie, psychológ ich môže vedieť nasmerovať, ale usporiadať a vyriešiť si to už musia sami. Psychológ môže tiež naučiť relaxačným metódam ako zvládať stresy. Som toho názoru že jedni psychológa potrebujú, iní zase nie. Tí čo psychológa potrebujú strávia u neho veľa času. Nuž a čas sú peniaze, veď nič nie je zadarmo.

myska

sarlatanka..no mne neostava nic ine, len zavidiet ti.lebo nazor, ze alkoholizmus, nezamestnanost...,, by mal kazdy vediet riesit sam,,...no musis byt silna osobnost..niektori ludia nevedia kazdonne, mozno pre nas banalne zalezitosti, zvladat tak hrdinsky a casto ich nevedia vyriesit..a tak vznika alkoholizmus, bulimia, anorexia,atd atd.a ti ludia mozno nemali to stastie, mat pri sebe osobu, ktora im pomoze dostat sa z toho von.alebo ak by sa aj niekto nasiel, asi by nemal tolko sil a vedomosti pomoct mu, aj keby neviem ako chcel.vies kolko vztahov, manzelstiev, rodin a i zivotov dokaze taky psycholog zachranit?tak nam netvrd, ze je to sarlatanstvo a nieco pre ludi nepotrebne..

ajja

Ja som naozaj nie slaboch a absolvovala som nejaka sedenia u psychologicky. Vies preco? Nemala som ziadnu diagnozu, ktora to vyzadovala, len som sa akosi zamotavala vo vlastnom zivote. Ja, skusena a vzdelana zena. vies, niektore veci, situacie clovek tazko vnima objektivne a psycholog ti v tom vie pomoct. To neni o slabostve, to je o takom normalnom ludskom prejave. Keby som sa este raz mala rozhodovat, co studovat, tak to bude psychologia. Vies preco? Lebo by som si prave tymto studiom asi najviac vedela pomoct v sukromnom zivote, pri rieseni malych aj velkych problemov. Som kyberneticka, co je fajn, ale v sukromi nepouzitelne :o(

sarlatanka

skutocne ludia potrebuju psychloga?

Suhlasim s tym ze clovek ak ma trebarz onkologicku bolest alebo inu alebo velmi vaznu chorobu, je v koncoch a je ateista ,alebo umrtie blizkeho a nema s kym o tom hovorit.
Ale depresie,nie patologicke, a menopauza.. problemy vo vztahu...strata zamestnania...alkoholizmus....to by snad mal kazdy zvladnut sam nie? aj bez toho ich "nasmerovania"..Este mi povedzte ze aj horoskop vas nasmeruje....HLAVNE NIEKTO INY ZA VAS ROBI ROZHODNUTIE.Ved nie ste tak slabi ako chcete byt slabi ...ci je to pohodlne byt tak slaby?

ajja

Na webe o zdravi psychologia neni o IQ ale fakt o zdravi. Boze moj, preco ludia musia sami cosi zazit, precitit, aby pochopili pomoc podanej ruky ...Dufam, sarlatanka, ze takuto pomocnu ruku od psychologa nikdy nebudes potrebovat. Lebo prave dobry psycholog vie velmi pomoct. Ver mi, neni to o parfume, make upe, ale o tom vsetkom, co tu viaceri napisali. Psychologia neni sarlatanstvo. Je to veda, ktora velmi ucinne pomaha skvalitnit zivot tomu, kto chce zit lepsie. Byt dobrym psychologom je celozivotne rozhodnutie, neni to honba za peniazmi, ako ty pises. Tak ako niekto chce byt lekarom, ucitelom, atd. psycholog neni modna vlna, je to clovek, ktory nam moze pomoct otvorit oci v tazkych situaciach. Ci ich otvorime, zalezi na nas

joni_

no sarlatanka sorry, skus najskor terapiu a potom uvidis, moze byt ze psychologovia su vseliaky a niektory mozno fakt k nicomu, ale ja mam psychologa ktory berie velmi malo a pre ludi v nudzi este dava zlavy, nie je to o prachoch, a nie je to o tom ze sa potrebujem vykecat, na to mam ludi... to by bolo dlhe vysvetlovanie. Ked som sa dozvedela moju diagnozu a vyhliadky do buducnosti, ked kazdy den zapasim s bolestou a problemami... ked som mala chut to skoncit lebo uz som to nemohla vydrzat... nikto z blizkych by mi nepomohol a neukazal take moznosti ako psycholog lebo on si vsima tak jednodche obycajne veci ktore my ani nevnimame a predsa sa daju zmenit a postupne po malych zmenach, po malych krokoch sa clovek dostava k rieseniu svojej situacie, ale v tom mas pravdu - psycholog ma nezmeni, to musim urobit ja

sarlatanka

POINTA PRISPEVKU JE len moj NAZOR nic ine a vas nazor{urcite opacny } o tom ze psychologia by nemala byt povazovana za vednu disciplinu...este aby som odpovedala ci som bola u psychol .Raz som zo zvedavosti spytat sa na iQ testy} navstivila psychologicku.Skoro som sa popukala od smiechu modre oci make up vonavka, pripadali mi ako zena za pultom :} taky soc serial.Viem ze za to nemohla, ta tetusa potrebovala niekde pracovat a mat trvaly pracovny pomer.. . tak preco nie psychologia ,,take pekne zametnanie,,hahahhahaha {toto je nazor mnohych,}
Debata tu je nie koli zmyslu, mojmu problemu, ale len hovorim svoj nazor. ....,ale da sa pekna kariera na sukromnej zivnosti psycholog vybudovat....

sarlatanka

Toto je skor akademicka debata.Chcela som vediet len nazaor. Takyto som aj predpokladala. tu pisem len cast dovodov a cast svojich pohladov zjednodusujem lebo net nedava priestor na diskusiu
1. zyxi si mysli ze psychologia tu ako veda bola pred viac ako 1000 r? Nemyslis dufam na grecku ,zidovsku ,alebo inu filozofiu alebo nabozenstvo.to predsa nie je psychologia.Ak trebarz myslis na Epicura dielo: Nauka o stastnom zivote,alebo Ovidia "Lieky proti laske" ,je to filozofia a nie psychologia.V termin technikus

2.Preco to sem pisem?
Lebo vidim tu strasnu ziskuchtivost psychologov a namotavanie pacienotov jE TO styl ako si ich udrzat,{ ved za jedneho pacienta maju minimalne 1000sk za hodinu,,tak preco nie si vypucut nestastnu dusu. a povedat jej nieco povzbudive ,alebo jej vynadat.

Citali ste niekedy tie ich zapisky o vas? Citali ste si odborny psychologicky posudok?takto je vyborna zabava a clovek si mysli ze to napisal dement..ovsem ak rozumie latinu.. {haha plny latinciny INak tie slova zneju lajkom velice dolezito a pompezne pritom znamenaju len obycajne slova,v slovencine by to tak neznelo.}

3.Vazim si ze niektori psychologovia maju dobry odhad a slusnu schopnost diagnostikovat {ale liecit...to je to tzv "nasmerovanie" ako vravite, sa casto nedari, lebo clovek sa nemeni,alebo neche zmenit v svojej podstate.Pripadne sa chce zmenit ale nedokaze,a ani psycholog ho nezmeni a ak sa zmeni ,tak aj tak by sa zmenil ,keby mal motivaciu v inom blizkom cloveku ,partnerovi alebo rodine detom atd.}
Ak vam aj niekto niekedy pomohol ako psycholog, tak by Vam dobre pomohol aj nepsycholog ak by ste mali vo svojom okoli cloveka ktory vam do oci vie povedat neskreslenu pravdu.

4.Uznavam ze osamli ludia potrebuju blizkeho cloveka {Skoda ze prave psycholog je tu ten co akoze rozdava lasku a porozumenie,,{{ bohuzial za prachy ako nejaka devka,}},a nie z ozajstnej lasky a porozumenia,,ako napr snad blizky,mozno farar}

5;Mnoho ludi ma rado sa vykecavat psychologom, a cakat co dalej.Od Psychologa caka rozhodnutie.Pripomina mi to vestenie z kariet ,tarot, horoskopy. Povedzte mi co mam robit? a ja to budem robit ked mam to urcene Vami, alebo kartami,,a podobne...{syndrom ovce}.Jasne ze u psychologa hra k dobru autorita a 5 rocna skola a par vycvikov,,a uz je nadclovek...teda ten co vie vsetko :}..hahahah

5. Na toazku Ci mam skusenost s psychol.Poznam 4 psychologov osobne a ich zivoty ,z druhej strany, ako profesionalnej, su to zatrpknute, zamindrakovane stare dievky,alebo 2 x rozvedeny deprsivny pan {napr psycholog v manzelskej poradni}Vecne nevyrovnany v svojej dusi.
6.Kedysi tuto funkciu plnil farar a ucitel. Nemuseli mat skolu a akosi ludia ani nevedli ze maju depresiu a nebabrali sa v nej. Nepozorovali sa tak. Mali a nasli svoj zmysel zivota aj bez toho aby im ho niekto povedal ukazal.
7.Priklad. Kamrat sa chodi vykecavat ku psychologicke, ako vravi {takej peknej mladej} ,kazde rano pred pracou uz 3 roky. Plati jej protekcne len 300 sk/hod, .A on je hotovy ked ona ma dovolenku,,ved co by on robil v praci bez vykecania ,on by to nezvladol:} nema vztah a mysli si ze vlastne to rano vybavi a ma pocit blizkosti,,ved ma tu psychologicku ,,co by pre boha robil bez nej...{to je priklad patolog naviazanosti }
Som prekvapena povrchnostou a naivnou doverou ze vam iny rozumie lepsie ako sami sebe si rozumiete.
Hlavne to je ta povrchnost, ze druhy to zanalizuje to co ja nevidim....a polozili ste si otazku preco do seba nevidiete?