žurnalistika- ťažké začiatky, ako začať, kam prispievať..atď

Príspevok v téme: žurnalistika- ťažké začiatky, ako začať, kam prispievať..atď
joey

Ahojte.
Tkaže mala by som záujem o štúdium žurnalistiky. Teraz nastupujem do druhého ročníka, na strednej škole. Na to, aby som bola prijatá na vysokú školu niekedy v budúcnosti, bolo by dobré zbierať body už teraz. A to tým, že by som niekde prispievala článkami. Odhodlanie by aj bolo, ale nie som si istá či na to skutočne mám.Ako by som to mohla zistiť, čo myslíte?(slohy píšem výborné, sem-tam prispejem aj do školského časopisu)
Prosím Vás o radu: nevedeli by ste mi poradiť v akých časopisoch by som mohla aspoň raz mesačne prispievať?je jasné , že aj bezplatne...je to predsa istá prax.,,..a ešte..občas mám pocit , že na to nemám, pretože , mňa v podstate treba nasmerovať, presnejšie , zadať mi istú tému ale trošku mi to viac objasniť, čo odo mňa vlastne očakávajú.Je to normálne?
Za akúkoľvek odpoveď vopred ďakujem:)

joey

Palomino- tak ty mas nadherny zivot potom..
a dakujem opat všetkým,keď nad tým tak rozmýšľam...hneď ma prechádza tá žurnalisitka. Je pravda, že na Slovensku sa tu moc neuplatním ale,,no ja netuším..ešte nad tým budem rozmýšľať..a keď sa môžem spýtať,,robíš v biznise...to ako čo konkrétne?

envy1234

ahoj, ja studujem zurnu, teraz idem do tretieho rocnika, som na UKcke. my sme na prijimacky museli dolozit prax a bibiografiu, ukazky prac atd, co sme mali uverejnene, nam stacili aj obycajne skolske noviny, pokial viem, tento rok prijali aj babu zo zdravotnej, co v zivote nikam nic nenapisala.... mozno je aj dolezite ako dopadnes na kamerovych skuskach... neviem, ake maju kriteria.

ale ak mam byt uprimna, mna zurna sklamala, jednak to ma u nas malu uroven, aspon co sa statnych skol tyka a jednak sa novinarom moze stat ktokolvek, kto vie dobre pisat alebo ma dar ze vie vsetko pekne obkecat.. uprimne, niekedy su momenty, kedy
so spoluziakmi velmi lutujeme, ze sme nesli na inu skolu, dramaturgia, prudukcia atd.... ale je to na tebe, zurna bol moj sen od 13tich. dostat sa na skolu nebolo lahke, hlasilo sa nas vela a su predmety, kde je riadne sito, ale inak je to skola strasne lahka. akurat s uplatnenim su problemy, preto zacni radsej teraz... lokana telka, noviny, net... cokolvek. ja som skusila printove, to ma nebavilo, aj radio, ale napokon som ostala v lokalnej telke a teraz robim aj v tej najvacsej na slovenku... a vidim, ze skola mi je potrebna na pracu v mediach asi tak na 10%.. ale drz sa :)))))) hlavne je, ci ta to, co budes v zivote studovat a robit, bude naplnat a bavit :)))

palomino

minnie mys, tak to ti gratulujem k tej zurnalistike, nech sa ti aj nadalej tak vyborne dari, z toho prekladatelstva si nic nerob (aj ked si myslim, ze nerobis:)) maju v tom ocividne chaos...Okrem pisania bola mojou laskou anglictina uz od 15tich rokov, kedy som sa ju za zacala ucit na gympli. Chodievala som na jazykove pobyty do Anglicka (Brighton, Londyn) a britsky prizvuk som mala v celku obstojny. Taxikari nerozoznali, ze som zo Slovenska...Americky prizvuk sa da naucit len tazko, vzdy mam taky ten slovensky, lebo oni vyslovuju viac hrdelne. Spociatku ma to trapilo, ale teraz som na to v podstate pysna, Americanom sa to paci. Ja som bola prijata na jednoodborovu anglinu do Presova (jediny odbor takeho druhu na Slovensku, dokonca jedna Blavacka s nami chodila), z 500 ludi brali 20 a ja som mala stastie (alebo skor prave tie pobyty velmi pomohli). Po roku som spoznala terajsieho manzela, ktory teraz uz v USA zije 15 rokov, odisiel sem hned po skonceni skoly na Slovensku, takze vlastne vasciu cast svojho dospeleho zivota prezil prave v USA. Laska ako hrom a o 5 mesiacov po vybaveni vsetkych papierovaciek som sa prestahovala za nim do USA, mala som studentske viza. Vystudovala som tu vseobecny biznis a teraz coskoro skoncim manazment. Minulu jesen sme sa vzali, v marci som dostala zelenu kartu. V sucasnosti sme stastni novomanzelia, starame sa o nas domcek a o chvilu sa chystam robit broskynove knedlicky:)
Pokojne mi mozes napisat na palomino26@post.sk
Nevidela si niekde v skole na nastenke oznam s moznostou vycestovania do USA? Myslim, ze skoly maju takuto moznost ohladom staze. Aby si si nemusela vsetko platit, ja viem, ake to je drahe.

minnie mys

Palomino, ja studujem presne tu zurnalistiku ;), ale externou formou. Na interne studium som si prihlasku ani nepodavala, kedze tu som si posielala na prekladatelstvo/tlmocnictvo, kam ma aj prijali. Takze som tahala dve skoly, ale to prekladatelstvo som na rok prerusila, pretoze som mala kombinaciu Aj-Rj s tym, ze rustina sa bude ucit od zaciatkov, kedze je to slovansky jazyk (nevyzadovali na rustinu ani prijimacky). Nakoniec ju nielenze nevyucovali od zakladov, ale vyzadovali PLYNULU znalost tohto jazyka. Dokonca polovica skupiny boli taki, ktori maturovali z rustiny ako z cudzieho jazyka (co si teda myslim ze je znacny rozdiel maturovat z rustiny miesto angliny, nemciny, ci ineho svetoveho jazyka) a druha polovica sme boli ti, ktori sme nevedeli skoro nic! Tak som si dala na rok odklad (dovtedy tento omyl mali vyriesit) ale uz som tam viac nenastupila. Stacila mi "moja" zurnalistika a tiez nebola sranda behat medzi troma slovenskymi mestami, a pravdupovediac, som sa tam necitila ani dobre.
Inak, mozem sa ta spytat? Ty si do tej Ameriky odisla za skolou? Alebo za pracou, kedze ta neprijali? Alebo ako si sa tam dostala az na tak dlho ze tam tahas uz 5-ty rok? Tvoj manzel je odtial?
Pytam sa preto, lebo by som v blizkej buducnosti niekam chcela vyjst (prave usa ci kanada), zdokonalit si anglictinu, chcela by som vediet fakt plynule a s peknym americkym prizvukom (britsky mi je strasne proti srsti :D )...no a tak ma zaujalo ze preco si tam sla ty a ako.
Ja by som najradsej sla na jazykovy pobyt, ale tie su certovsky drahe, neviem ako by sa to dalo zariadit, musim pozistovat, alebo na nejaku staz a tak...vobec neviem, ale budem musiet a chcem...Mas inak nejaky mail? Mohla by si so mnou podiskutovat :D. Alebo mi sem napis a hodim sem svoj, a potom si napiseme :)

palomino

minnie mys ahoj,co sa tyka toho dievcata, tiez si myslim, ze dostat sa na skolu je jedna vec, ukoncit ju a zamestnat sa je vec druha, ledaze by jej ocko kupil nejaky magazin, kde by ona mohla prispievat:))) Neviem, ako dopadla, ale promocie mohla mat tak (ak) pred dvomi rokmi...
Posledne roky som nenapisala okrem povinnych eseji v skole ani ciarku, mam aj napady, castokrat ma cez den napadnu celkom fajn myslienky, ktore si len tak v mysli skladam do viet, ale nepisem...Neviem preco, mozno to je skoda, ale nejak uz nemam potrebu davat to na papier...Ked som sa prestahovala do Ameriky, prvy semester som samozrejme studovala masmedialnu komunikaciu. Mala som vtedy 20 rokov, clovek o svete nic nevie v takom veku, ae az ked mas tych 25, 26 a viac, pochopis, ze kazdym rokom nadobudas nove a nove skusenosti, o ktorych si nemala kedysi ani paru...Manzel (vtedy priatel) mi poradil, aby som zmenila odbor, vravel, ze zamestnat sa ako zurnalistka je dost obtiazne a nie je to med lizat...Odporucil mi biznis, ktory je velmi flexibilny ako odbor, moznosti zamestnat sa su velmi vsestranne po skonceni skoly. Bala som sa toho, lebo ten odbor ma vela matiky, ktoru som ja nikdy nemusela, ale dala som sa do toho a objavila nieco ine, co ma velmi bavi. Si zlata, ze ti je luto, ze som sa vtedy na tu zurnalistiku nedostala, ale vies, vsetko ma asi tak byt, ako je...Mozno by som nikdy nespoznala svojho manzela, keby som chodila do skoly do Blavy. Ty co studujes?

minnie mys

Palomino, fiha. Preco si sa nepokusala dostat niekam vyssie? Casom by sa ti to urcite podarilo. Najma ked ta to tak bavilo...Sice, pokial by si sa chcela venovat iba tomu pisaniu, tak ano suhlasim, ze pises co ti nakazu. Nie je tu ani vela priestoru, a pre bulvarne casopisy by som nechcela pisat ani ja. Tam teda je co hovori o pisatelskych schopnostiach jednotlivcov.
A inak suhlasim s tebou aj ohladom tych prijimaciek. Ale ja som konkretne myslela iba pisatelsku cast, kedze Joey sa zameriavala konkretnejsie na to...Anglina a ine predmety su uz iba na nej, ako sa ich nadupe, a kolko casu im obetuje...Ale pisat sa zo dna na den nenauci, rozumies. Preto som aj spomenula na zaver, ze zurnalistika ale nie je iba o pisani.
Dostat sa na takuto skolu vyzaduje naozaj dokladnu pripravu a inak mi je fakt luto, ze sa ti to vtedy nepodarilo. Viditelne mas talent a skoda tych dejin. Mozno by ta aj prijali, nebyt tych protekcnych! Toto naserie cloveka najviac! Ale vsade na SR je toto! Ked sa chces dostat niekam z vlastnych sil, tak sa musis driet a nikde nemas zaruku, ze sa ti to podari, aj vdaka tym protekcnym!
P.S: Este by som chcela podotknut, ze sice tu dievcinu prijali vdaka jej ockovi, ale zdaleka nema nic vyhrate! Dostat sa na skolu je jedna vec, ale po studiu ak nebude pohotova, schopna, vyrecna...tak si moze piskat! Lebo tam jej uz ocko nepomoze...Takze ak to dievca je naozaj take neschopne, tak sa v tomto odbore urcite neuplatni.

palomino

Ahoj joey, ja som bola taka, ako ty...Ked som mala 12, napisala som "rozpravkovu knizku", ale nikdy som ju nevydala, vsetko sedi doteraz u mna doma, mam k nej aj kresby...Odvtedy som pravidelne prispievala do casakov-Kamaratom zacinajuc po Slovenku, Cosmopolitan (dostala som drahe hodinky za list mesiaca), v radiu som velakrat vyhrala za vtipne vyroky peniazky, Emma, pracovala som ako moderatorka v studentskej televizii...Mala som vlastnu webstranku, kde som pisala pre zeny, casopis Eva to odkukal a len tak si zverejnili moj clanok este aj s mojim dizajnom...Teda som posielal svoje clanky vsade, kazdy casopis ma adresu redakcie, idealne je kontaktovat redaktorov cez email, raz sa mi vsak stalo, ze mi odpisal taky redaktorik, nie sefredaktorka, ktory si chcel zobrat za moj clanok kredit, ja som ho vsak prinutila k tomu, aby pod clankom zverejnil moje meno, nie jeho (!), bola to jedna webstranka...minnie mys, myslim, ze prijimacky na zurnalistiku nie su adektvatnym ohodnotenim toho, ci niekto vie pisat, alebo nie...Ja som sa tiez kedysi pokusala dostat na zurnalistiku do Blavy, ako najlepsia som urobila talentovky aj anglinu, bohuzial som pohorela na mojej neoblubenej historii a...Na prijimackach som sa bavila s jednou babou, v angline slabulinka ako caj, spisovatelske schopnosti ziadne...Prijali ju, ocko je bohaty pravnik, tak ju vzali...Vsetko je to na Slovensku az na vynimky o jednom a tom istom - masteni vreciek...Teraz zijem v USA uz 5 rokov, koncim studium manazmentu a publikujem v biznisackych vodach...nechcela by som pracovat pre casak. Jednak je tazko sa tam dostat a jednak nikdy nepises o tom, co ta bavi, ale co ti prikazu, aj ked ti to je proti srsti...Pisanie je lepsie ako konicek, nez zamestnanie, to ti poviem.
Moj ujo bol spisovatel...Pisal pod pseudonymom Milota. Vela stastia! Cely zivot mas pred sebou.

minnie mys

Fiha, vecernica, to fakt? Ale ako si si povyberala tie noviny? A odkial si vedela k akej tematike mas pisat??? Juuuj, porad, aj ja chcem! Nie tie peniazke, ale ti uverejnene clanky a skusenosti :D
P.S: uz viem preco mas nick vecernica :D

vecernica

proste vyber si noviny a napis.Uverejnia alebo nie.Pripadne osobne zanes.Mne vsetko uverejnili vzdy a dostala som maly honorar>}} asi 500 sk hahahaha

minnie mys

Za pokus to stoji. Ci na to mas, zistis na prijimackach :). Kazdopadne drzim palce a urcite to skus!
Ja podobne ako ty, som bola vynikajucou pisatelkou slohov a pravidelne som sa podielala na tvorbe skolskeho casopisu.
Co tak skusit sa popytat v lokalnych novinach, ci by si nemohla niecim sem-tam prispiet?
Ja som este sem tam prispela na filmklub.sk roznymi recenziami o filmoch. To je taka fan stranka, a mozes napisat svoj nazor na hocijaky film ;). Ako trening by ti to mohlo celkom bodnut, tiez som tam chodila za tym ucelom :-p...alebo si aspon pozri par recenzii, styl pisania, tvorbu a tak...no drzim ti palce...no a zurnalistika nie je len o pisani.