Ako odstranit kliesta?

nikusa

Ahojte dnes ráno som si našla kliešťa lenže som bola ospalá a nevedela som že to môže byť kliešť tak som ho odtrhla s prstami. Pozrela som rýchlo či mi tam neostala hlavička ale našťastie nie. Teraz mám o kolo tej rany červený fľak. Lenže som počula že keď ho odtrhnem rýchlo tak on vypúšťa do teba náhle jed. Tak chcem sa vás spýtať že či mám isť obvodnej lekárke aby mi zobrala krv či som niečo nedostala. Alebo čo mám robiť?

????

Tak ja neviem . Jeden hovorý ze ho v ziadnompripade nemam vytiahnuť s pomocou mydla druhy ze je to dobre iba s mydlom apinzetou . Dalsi bes pinzety .
Keby som mal ja kliešta tak pôjdem na pohotovosť a nebudem mať strach vytia.

jasmina

V prvom rade najlepšia prevencia je očkovanie. Keď už sa ta mala sviňa zahryzne, tak ho natri velkou vrstvou krému, aby si mu ..uspala riť. Tou totiš on dýcha. Vtedy vylezie sám. Alebo je dobré ho "vytočiť", ale pokial v tom nemáš prax, tak to nerob. Môže tam zostať hlavička a byť z toho veliký zápal. Radšej čo najskôr vyhľadaj odborníka. Davajte si pozor. Je ich aj tento rok strašne vela hlavne v tráve. Zaočkujte sa a hlavne svoje deti !

darka-11

Našla som si kliešta a dookola som mala zacervenanu pokošku. Pomocou mydla a vaty som si ho pomalym kruzenim oproti smeru hodinových ručičiek vybrala ale to nestacilo. pre začervenanie som šla k lekarovi, kt. mi predpisal lieky. Netreba podceňovať začervenanie. ak je rana začervenana znamena to, že kliešť vypustil skodlive latky do tela. Ak sa to nebude liečiť je veľka pravedopodobnosť že s tým budete mať problém. Príznaky sú bolesť hlavy,zvracanie,horučka,nevoľnosť,únava.

babuš

Pipina, zaočkovať sa dá iba proti kliešťovej encefalitíde, na Slovensku sa ešte proti borelióze zaočkovať nedá.
Očkovanie sa robí v troch dávkach, malo by sa začať v zimnom období, preočkovanie po mesiaci a po roku. Potom už stačí preočkovanie každé tri roky - ak to nestihneš, musíš začať schému odznova.

bao

Tip - rychlost,to znamena nedat mu sancu.Ja som si kliesta vybral asi pred 5 minutami takto - nalepit leukoplast na kliesta (moze byt hocico co lepi,paska...) a rychlo strhnut dole.Uspech je zaruceny,na pasku sa nalepi cele telicko aj s hlavickou a prudkym trhnutim ho vyberiete bez problemov.Samozrejme ranku dobre vydezinfikovat tinkturou alebo septonexom.Akekolvek tocenie je zbytocne,kliest nema na sosaku vyvrtku ale "kotvu" takze uvahy ci v smere alebo protismere ruciciek su blbost.

pipina

neviete kedy sa da zaockovat proti tomu vsetkemu,co klieste prenasaju? vcera som si nasla dalsie dva, bola som trochu v soku, 15rokov nic a teraz sa na mna zase takto vrhli

svetlana6

klieste sa naozaj nemaju mazat olejom ani kremom, to su rady nasich starych materi a uz davno neplatia. ako tu uz bolo pisane, kliest sa zadusi a vsetok svoj obsah "vyvracia" do rany. po vytiahnuti byva miesto zacervenane. malo by to za den za dva pominut. treba to vydezinfikovat, inu radu asi nemam. keby sa to zhorsilo do rana, mozes ist k doktorke, ale nemyslim, ze to bude nejake ochorenie, keby si si aj nechala robit krvne testy, tak vysledok aj tak do vecera nedostanes. podla mna to bude ok, neboj. prajem peknu dovolenku :)

napadnuta

ahojte, v pndelok som si nasla malickeho kliesta na zadnej strane lytka, vybrali sme ho pomocou oleja, co si este z detstva pamatam. teraz ma to svrbi a je to cervene, co s tym, okrem toho ze rano pojdem k obvodnemu? zajtra vecer mame ist na dovolenku.dakujem

Dr jajboli

V dnešnom Novom čase píšu ako vyberať kliešťov, Kvapnúť naň dezinfekčný prípravok, počkať trochu, potom pinzetou nie otáčať ale opatrne pohybovať, aby vyšla aj hlavička a potom keď je kliešť von, zase na kliešťa nakvapkať dezinf. prípravok, dať do papiera, alebo vaty a spláchnuť v záchode. V žiadnom prípade ho nerozpučiť, ani nepáliť, lebo môže vystreknúť ten jed, ktorý sa rozplynie do vzduchu a spôsobuje zápalové ochorenia!!!! Ani do koša ho nedávať!